Povestea timişoreanului Sascha Bota, membru al unei orchestre celebre din Australia: „M-aş...

Povestea timişoreanului Sascha Bota, membru al unei orchestre celebre din Australia: „M-aş bucura să văd că autoritățile susţin tinerii muzicieni locali“

0
DISTRIBUIȚI
Deşi a plecat din Banat încă din anul 2000, timişoreanul Sascha Bota este un nume binecunoscut în rândul melomanilor autohtoni

Deşi a plecat din oraşul de pe Bega, pentru studii, încă din anul 2000, timişoreanul Sascha Bota este un nume binecunoscut în rândul melomanilor autohtoni, graţie numeroaselor concerte de genul „jam-session“ pe care le-a susţinut în ultimii ani.

Pe numele său adevărat Alexandru-Mihai Bota, artistul a început să studieze muzica la vârsta de cinci ani, iar un an mai târziu a început studiul la vioară. „Am plecat prima oară din ţară acum 17 ani. Alături de tatăl meu, Johnny Bota eram la un curs la Braşov unde am cunoscut un artist din Spania, care m-a îndrumat să merg la o academie de elită. Mi-am dorit să studiez în Germania sau Austria, dar pe atunci România nu era încă în Uniunea Europeană şi taxele erau mai mari, dar a fost o experienţă deosebită“, ne-a mărturisit timişoreanul care din 2003 face parte din Australian Chamber Orchestra, una din cele mai prestigioase orchestre din întreaga lume.

Cu prilejul deselor vizite acasă, Sascha a susţinut o serie de concerte alături de prieteni, una din cele mai recente cântări de acest fel desfăşurându-se la sfârşitul săptămânii trecute la Aethernativ. În ceea ce priveşte scena muzicală „de la noi“ şi „cea de afară“, artistul crede că autorităţile ar trebui să se implice mai mult în promovarea manifestărilor culturale.

„Desigur, sunt mari diferenţe între scenele muzicale din diverse locuri. Am fost foarte impresionat de exemplu la New York, unde după ce am susţinut un concert am mers într-un club de jazz la care era o coadă de vreo 70 de oameni la intrare. Era pauza concertului şi cei care vroiau să stea şi la repriza a doua a concertului trebuiau să mai plătească încă 15 dolari. Sunt bucuros că fac parte din una din cele mai prestigioase orchestre din lume. În ceea ce priveşte situaţia de aici, m-aş aştepta să fie mai multe fonduri pentru cultură din partea autorităţilor. M-aş bucura să văd că Primăria susţine tinerii muzicieni locali. Observ că e un val de muzicieni tineri care vor să facă lucruri măreţe. Ei au nevoie de platforme de desfăşurare“, spune Sascha Bota.

Timişoreanul a susţinut concerte alături de Lukas Hagen, Clemens Hagen, Radovan Vlatkovic, Gérard Caussé, Benjamin Schmid sau Michael Martin Kofler.


În timp ce se afla la studii în Austria s-a alăturat proiectelor Salzburg Mozart Quartet şi Kilviria Quartet. Din 2003 s-a mutat în Australia, unde a devenit parte din Australian Chamber Orchestra, alături de care a susţinut turnee în întreaga lume.
„Sunt plecat de 17 ani şi aş recomanda oricui să călătorească cât mai mult“

„Avem aproximativ 120 de concerte pe an şi aproape zece mii de abonaţi în toată Australia. Suntem o orchestră de turneu şi mergem în multe locuri. Abonaţii noştri prezintă garanţia că avem public unde cântăm. Lucrurile sunt foarte evoluate, avem un marketing bine pus la punct. Cred că muzicienii români ar trebui să se îndrepte mai mult spre marketing. Să facă o prezentare atât de faină, încât publicul să vină de la sine. Nu poţi pur şi simplu să-i baţi pe umăr pe cei care nu vin la concerte. Şi la concertele noastre de aici de acasă la început veneau puţini. Dar cântam din inimă şi încet – încet au venit tot mai mulţi“, spune Sascha.

Spre deosebire de multe concerte unde totul este prestabilit, la recitalurile susţinute de Sascha alături de pretenii săi, lucrurile merg pe alt făgaş. „Eu am învăţat de la seniori, de la Toni Kuhn (un frate spiritual şi un mentor important), de la Johnny Bota (căruia îi datorez totul), Mircea Bunea, Pedro Negrescu şi alţii. Nu cântăm doar jazz, suntem influenţaţi şi de pop şi de rock şi de industrial sau indie. Toate astea transpiră în muzica ce o cântăm.Încercăm să cântăm ceea ce nu ştim. E un soi de jam session. Dar, atunci când unul dintre noi începe să cânte, ceilalţi merg în direcţia aceea. Noi nu cântam cover-uri. Încercăm să nu cântam nimic din ceea ce am cântat vreodată. Paradoxal, de când sunt în Australia, la 16.486 de kilometri de Timişoara, vin mai des acasă. Şi asta fiindcă ştiu exact orarul meu până în 2019. Vin cam de două ori pe an şi stau câte şase săptămâni. Desigur mi-e dor de oamenii ăştia faini din Timişoara care-s muzicieni superbi şi sunt bogaţi în limbajul muzical. Noi când ne revedem, întâi cântăm şi după aceea stăm la poveşti. Sunt plecat de 17 ani şi aş recomanda oricui să călătorească cât mai mult. Nu numai în ţări în care e mai bine ca la noi. Acest lucru îţi deschide mintea şi vezi altfel viaţa. De asemenea mi-ar plăcea să văd că muzicienii timişoreni fac jam-session-uri“, spune Sascha Bota.

Următorul concert susţinut de Sascha Bota şi prietenii săi va avea loc joi 19 ianuarie, de la ora 21.00, la 1740 Music Cafe, unde alături de el se vor afla Toni Kuhn (chitară), Radu Pieloiu (tobe), Sebastian Spanache (clape) şi Anghel Mailat (bas). Biletele pentru acest concert costă 20 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.