POVESTEA JazzyBIT, trupa timişoreană care a cucerit melomanii

POVESTEA JazzyBIT, trupa timişoreană care a cucerit melomanii

0
DISTRIBUIȚI
Tânăra trupă JazzyBIT formată din trei muzicieni care activează în Timișoara duce jazz-ul autohton spre nivelul următor

Au trecut doar trei ani de când un tânăr grup de jazz timişorean îşi lansa albumul de debut, „Touch the Sky“, cu prilejul unui concert care a avut loc în 2 februarie 2014 în Sala de concerte „Mihai Perian” a Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu”.

JazzyBIT, căci despre ei este vorba, au reuşit în acest răstimp să cucerească inimile şi urechile multor ascultători de muzică atât din ţara noastră cât şi de peste hotare. Cel de-al doilea material discografic din cariera trupei, „Horizon“, a fost lansat tot în data de 2 februarie, la exact doi ani după lansarea albumului de debut şi la patru ani după primul lor concert.

Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) au optat să înregistreze cel de-al doilea album în Budapesta, la renumitul studio SuperSize Recording, unde au avut parte de condiţii excelente. „Am ales să înregistrăm la Budapesta fiindcă am vrut să creştem calitatea înregistrării. E adevărat, sunt studiouri de calitate în România, dar nu de top. E o diferenţă între un studio foarte OK şi unul premium. Pe de altă parte, sincer, ne-a fost mult mai aproape Budapesta decât Bucureştiul sau Iaşiul. Am avut 15 repetiţii în care am cântat albumul cap coadă înainte de a merge la Budapesta. Am avut cinci zile de studio, trei pentru înregistrat şi două pentru mixaj şi master. Practic, am intrat în studio fără nimic şi după cinci zile am ieşit cu CD-ul în mână. Profesionalismul inginerului de sunet a contribuit din plin la asta“, spune Mihai Moldoveanu.

Jazz pentru toată lumea

Spre deosebire de alte trupe de profil din ţara noastră, JazzyBIT nu se adresează în exclusivitate melomanilor îndrăgostiţi de jazz, astfel încât la concertele lor au avut parte de oameni care nu ascultaseră anterior acest gen muzical.
„Credem că jazz-ul nostru, pe care-l numim «loud jazz», este mai ușor de asimilat, mai ales pentru publicul care nu este fan înrăit de jazz. Am avut de multe ori surpriza ca fanii să ne spună «mie nu-mi place jazz-ul, dar de voi mi-a plăcut tare mult». Acest lucru se datorează cel mai probabil background-ului nostru muzical diferit, și muzicii diverse pe care o ascultăm. JazzyBIT este un amestec din tot ce ne place nouă, și ne bucurăm mult să vedem că le place și altora.Avem un public divers şi ca vârstă. Probabil că jazz-ul nostru e mai digerabil decât cel cântat de alte trupe. N-aş spune că e mai comercial, căci jazz-ul e de nişă, dar probabil e mai ritmic şi mai dansant. Nu ne adresăm numai cunoscătorilor, avem şi oameni curioşi“, a spus Mihai Moldoveanu.
Discul „Horizon“ a fost  publicat la EM Records, casa de discuri a cunoscutei vocaliste de jazz Elena Mîndru, actualmente stabilită în Finlanda, iar coperta acestuia a fost realizată de către Ovidiu Hrin / Synopsis.
Pentru cei care sunt curioşi de data când va apărea cel de-al treilea material discografic JazzyBIT, băieţii nu se grăbesc.


„Ne-au luat prin surprindere foarte multe concerte, atât anul trecut cât și anul acesta, așa că nu am avut timp să compunem prea multă muzică nouă. Avem două piese în lucru și mai multe idei înregistrate, dar cel mai probabil albumul al treilea se mai lasă așteptat, de dragul concertelor, pe care le cântăm cu mare plăcere. Recent am fost la Paris, zilele viitoare vom cânta la Viena și Praga, iar la vară vom ajunge în Ungaria, Italia și Serbia. Pregătim concerte, multe concerte. Am anunțat deja o mare parte din ele pe jazzybit.ro/concerte, dar suntem în discuții cu mai multe festivaluri și locații din țară și străinătate, urmând să avem din nou un an destul de plin. Printre ele se va număra și probabil cea mai mare realizare a noastră de până acum, dar despre asta vom povesti în curând.“, a mai spus Mihai „Michi” Moldoveanu.

Experiențe inedite

JazzyBIT a intrat în atenţia site-ului jazzfuel.com cu videoclipul live „Le Tunk“, piesa fiind inclusă în playlist-ul lunii aprilie realizat de acest site, în care figurează încă nouă artişti din întreaga lume. Videoclipul a fost filamt la Alt Club din Timișoara şi a fost editat de către Amalia Gaiță și Cristina Precupaș, iar Lukinich Attila de la studioul DSPro s-a ocupat de înregistrare și masterizare. Aceeași piesă face parte și din repertoriul proiectului Subcarpați X JazzyBIT, al cărui următor concert va avea loc în cadrul festivalului Jazz TM.
La sfârşitul anului trecut, Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) – cei trei membri ai trupei timişorene JazzyBIT – au decis să le facă un cadou inedit tuturor melomanilor, oferindu-le albumul Horizon gratis, online, pentru câteva zile.
La sfârşitul lunii februarie a acestui an, JazzyBIT a susţinut un concert inedit alături de Subcarpaţi, cu ocazia aniversării a 2 ani de la deschiderea spaţiului cultural Ambasada, recitalul desfâşurându-se la ora 7.30 dimineaţa! Inedita colaborare jazz – hip-hop a fost reluată zilele trecute şi cu ocazia galei UNITER desfăşurată în incinta Teatrului Naţional Timişoara.
„La Gala Premiilor UNITER am fost recomandați de Codruța Popov, secretarul literar al Teatrului Național Timișoara. Cei de la UNITER au căutat o «valoare locală» și domnului Ion Caramitru i-a plăcut muzica noastră. A fost o experiență inedită pentru noi să cântăm în fața multor personalități din teatrul românesc, dar cei de la UNITER ne-au spus că muzica noastră s-a potrivit foarte bine cu un asemenea eveniment de Gală. Am cântat și o piesă cu MC Bean de la Subcarpați, piesă ce face parte din repertoriul Subcarpați x JazzyBIT / SUBJazz, proiect ce va apărea și la JazzTM, în data de 2 iulie“, a menționat Michi.

Foto: Amalia Gaiţă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.