Premierul Sorin Grindeanu explică de ce nu se lucrează la Institutul Oncologic...

Premierul Sorin Grindeanu explică de ce nu se lucrează la Institutul Oncologic din Timişoara. Cine tergiversează proiectul

0
DISTRIBUIȚI

Promisiuni false – cu asta s-au ales timişorenii în ultimii ani din partea guvernelor care s-au succedat la conducerea ţării. Premieri şi miniştri ai Sănătăţii au promis ani de-a rândul că vor aloca finanţare pentru amenjarea Institutului Oncologic atât de necesar în partea de vest a ţării. Clădirea de pe Calea Torontalului care trebuia să servească iniţial pe post de spital municipal şi unde s-a decis să fie realizat Institutul Oncologic rămâne încă la stadiul de ruină. Asta deşi în 2015, la finele lunii septembrie, guvernul aproba indicatorii tehnico-economici ai viitorului institut de la Timişoara.

„Realizarea acestui institut va rezolva problema majoră a lipsei de spații pentru spitalizare și îngrijiri paleative, insuficiente în prezent ca număr și dotare, având în vedere incidența cancerului în zona de Vest a României.


Din analiza situației existente în România, cu precădere în zona de Vest, a rezultat necesitatea dezvoltării capacităţii spitaliceşti pentru tratarea bolii canceroase, avându-se în vedere extinderea acesteia în ultimele decade. Cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare. Timiș este unul dintre județele cu cea mai mare rată a afecțiunilor oncologice din România, cu peste 15.000 de pacienți luați în evidență, numărul cazurilor nou apărute fiind în creștere (3.453 de cazuri nou apărute în 2014, comparativ cu 2.190 în 2008)”, transmitea Guvernul României la acea dată.

În conextul în care în Timişoara nu va fi construit un spital regional, problema Institutului Oncologic de pe Torontalului a revenit în atenţia autorităţilor locale. Primarul Robu a acuzat guvernul că nu alocă bani pentru acest obiectiv extrem de important. „Haideţi să vă spun cine e de vină pentru ruina asta. S-au alocat bani pentru Institutul Oncologic şi domnii de aici, nu mai trebuie găsite mereu cauze, de cele mai multe ori cauza e locală. Domnii şi doamnele de la structurile de aici au tot anulat licitaţii şi suntem în situaţia în care deşi banii sunt alocaţi şi au fost alocaţi şi anul trecut nu au fost cheltuiţi pentru că unii nu au ştiut să facă unele lucruri locale”, a declarat Grindeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.