EXCLUSIV Tabără ilegală de refugiați sirieni și irakieni, în spatele Secției 5...

EXCLUSIV Tabără ilegală de refugiați sirieni și irakieni, în spatele Secției 5 Poliție Timișoara. Vezi în ce condiții trăiesc zeci de persoane UPDATE Cum au reacționat autoritățile FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Zeci de migranți sirieni și irakieni au ridicat o tabără ilegală în spatele secției 5 Poliție din Timișoara, la nici două sute de metri de centrul de refugiați. Azi noapte, aproape de miezul nopții i-am găsit în liziera din spatele magazinului Auchan de pe Calea Aradului. De la marginea câmpului, se zărea, prin iarba înaltă până aproape de șold, o luminiță în buza tufelor devenit refugiu – un foc de tabără. Se frigea într-o tigaie ficat de pui în timp ce copiii așteptau pe cartoanele luate de la hipermarket și transformate în covoare.

Cei mari au improvizat trei corturi din folie de plastic și cartoane. Crengile copacilor le-au transformat în cuiere pentru rucsacii cu haine și mâncare. Când îi întrebi de documente, unul dintre irakieni scoate legitimația care arată că e solicitant de azil. ”Ingliș no, romania no” ne spune unul dintre puști. Un altul, mai mare, se transformă în translator ad-hoc. Sunt cu toți ajunși în România din Serbia. ”Ieri a fost Poliția. Ne-au întrebat de documente. Le-au văzut și ne-au lăsat să rămânem aici. Nu am bani, nu am nimic”, ne spune unul dintre irakieni care arată nervos spre centrul de refugiați. Acolo, un echipaj de mascați ai Jandarmeriei stă-n mașină cu girofarurile pornite, la intimidare. În fața centrului s-a lăsat, la sfârșitul săptămânii, cu bătaie între mai mulți azilanți și cu vărsare de sânge. Zice că-și așteaptă pașaportul.

Mulți dintre cei care stau în tabăra ilegală speră să ajungă, cândva, în Germania. Nu știu cum. Cum nici nu știu ce vor face în tabără improvizată în care nu există minime condiții de supraviețuire. Când am plecat, bărbații au început să vorbească agitați la telefoanele mobile, plimbându-se prin iarba înaltă. La șosea, pe Calea Aradului, polițiștii de la Rutieră vânau vitezomani, în timp ce, puțin mai încolo, prostituatele-și făceau și ele rondul sub atenta supraveghere a peștilor. Concluzia unui migrant – ”No good, Romania”.

UPDATE Potrivit unor surse din cadrul IPJ Timiș, în tabăra improvizată se află în jur de 40 de refugiați, toți având permise de ședere în România.


Vineri, polițiștii de la Secția 5 au intervenit, solicitanții de azil fiind conduși la Centrul de Refugiați din Timișoara, însă nu au fost primiți, fiind îndrumați să se întoarcă în centrele din care au venit, pentru că locurile sunt ocupate. Oamenii legii spun că refugiații nu vor să plece din Timișoara pentru că speră că vor reuși să treacă ilegal granița în Ungaria, iar mai apoi să ajungă în vestul Europei.

UPDATE 2 După apariția materialului pe PRESSALERT.ro, la fața locului s-au deplasat polițiști, jandarmi și cei de la Imigrări, toți stărinii găsiți fiind duși la Secția 5 pentru verificări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.