House cu aromă de tzatziki: povestea DJ-ului grec îndrăgostit de viaţa de...

House cu aromă de tzatziki: povestea DJ-ului grec îndrăgostit de viaţa de noapte din Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

Andreas Sam, pe numele său adevărat Andreas Samaras, DJ-ul care de ceva vreme şi-a făcut un nume în rândul amatorilor de petreceri din oraşul nostru, a venit în Timişoara din Salonic (Grecia) în luna septembrie a anului 2009 şi s-a acomodat cât se poate de bine cu clubbing-ul local, aducând cu el o aromă de house grecesc în petrecerile pentru care asigură fondul sonor.

Născut în 1991, Andreas Sam a pus bazele No Name Records, un label care își propune să promoveze nume talentate din branşă. Alături de party-urile la care este invitat, Andreas Sam a început să cocheteze şi cu producţia muzicală în 2013, primele sale producţii fiind realizate alături de Julyan Dubson. Piesa „Deep water“ a fost inclusă acum doi ani pe compilaţia lansată de casa de discuri Lithuania HQ, melodia având parte de un feedback cât se poate de pozitiv în rândul amatorilor de muzici electronice. Printre alte compoziţii care s-au bucurat de succes s-au numărat „Come alone“ şi „Get Horny“, acestea fiind promovate şi de Spirit Soul Records.

„Timişoara e o mare parte din viaţa mea. De obicei, vara, plec acasă, la Salonic. Dar Timişoara e my second home. Nu o să fac niciodată muzică comercială. Nu fac muzică din aia ce trebuie ca să fie difuzată la radio. Mixez numai house, deep, afro, tribal. Asta e muzica ce îmi place. Nu sunt arogant, nu am nimic de împărţit cu nimeni“, spune Andreas Sam.

Anul trecut, o altă piesă fabricată în Timişoara a „prins“ cât se poate de bine „afară“, „Carribean Spirit“ fiind semnată de către una din cele mai respectabile case de discuri din Statele Unite Ale Americii, Kingstreet Sounds din New York. Melodia a fost inclusă într-un E.P.-ul editat de casa de discuri americană în cursul lunii decembrie 2015, care a mai cuprins piese ale unor artişti ca Uff Legere, Edmond Binoge, Dan McGee şi Hot Lipps Inc. Kingstreet Sounds este o casă de discuri fondată în 1993 de către Hisa Ishioka şi este considerată una din cele mai vechi şi respectabile case de discuri independente din New York, printre artiştii promovaţi de ei numărându-se staruri ca Louie Vega, Roger Sanchez, Danny Tenaglia, Alex Kenji, Dennis Ferrer, Satoshi Tomiie, Kerri Chandler, Cevin Fisher, David Morales sau Larry Levan. „Am fost invitat să mixez la un eveniment de 72 de ore desfăşrat la No Name, unde am avut ocazia să îl cunosc pe Aaron. I-am spus că şi eu produc muzică şi după ce a ascultat această piesă, a zis că melodia asta va fi semnată de KingStreet Sounds. A trecut o perioadă mai lungă până când piesa a fost semnată“, spune Andreas Sam.

„Publicul nu este mereu bine informat“

Cu ocazia vacanţei sale peste Ocean, Andreas Sam a luat contact şi cu viaţa de noapte din New York şi a rămas impresionat de faptul că DJ-ii de acolo promovează melodii mai puţin cunoscute publicului larg şi lumea se distrează fără să asculte muzică comercială.


„Am fost în cluburi din Brooklyn şi diferenţa e enormă. Am ascultat piese tribal şi afro cu un groove deosebit. Nu am ştiut nicio piesă din program, nici Shazam-ul nu le-a găsit. Lumea se distrează şi e foarte frumos“, spune Andreas Sam. În ceea ce priveşte scena de party din Timişoara, DJ-ul grec consideră că lucrurile stau mai bine la noi decât în Salonic. „Acum şapte ani când am venit în Timişoara în cluburi era numai muzică de comerţ. Acum s-au mai schimbat lucrurile. Desigur, există DJ care pun şaorma-style, dar e şi normal să fie aşa. Eu fac chestia asta ca hobby şi e altceva atunci când faci asta pentru ca să trăieşti. Evident, mai pun şi eu uneori una – două piese comerciale. În Timişoara au venit artişti mari foarte des, cum ar fi Purple Disco Machine, Nora en Pure, Haze M, Robosonic, Aaron. În comparaţie cu Salonic, viaţa de noapte din Timişoara e mai frumoasă. Există şi acolo evenimente mari, dar mai rar“, spune Andreas Sam.

În aceată vară, Andreas Sam a lansat trei melodii care au ocupat locuri fruntaşe în topul de specialitate Traxsource. Una din ele, „U got to show me“, a fost realizată în colaborare cu Scarlett Quinn

„Scopul meu e să produc ce simt, ce îmi place, nu să fac muzică gen radio hit. Evident, vreau să produc piese pentru a fi invitat la cât mai multe evenimente. Fac totul cu pasiune. Atunci când pun muzică încerc să citesc bătaile inimilor celor care se află pe ringul de dans, la fel ca şi BPM-ul (n.n. – beats per minute, ritm) pieselor, pentru ca cele două să se sincronizeze. Melodia a fost inspirată din piesa «Samba de Purple Disco Machine», îmi plăcea marimba ca şi instrument. Iniţial vroiam ca piesa asta să fie fără parte vocală, dar după ce l-am cunoscut pe Mark Lower – care a fost invitat să mixeze la clubul No Name – m-am răzgândit. Lui i-a plăcut piesa mea şi mi-a propus să adaug voce şi să lansăm piesa la Sakura Music. Aşa am ajuns s-o cunosc pe Scarlett Quinn, cea care a cântat pe piesa «Bad boys cry». Referitor la Timişoara, văd că pe an ce trece apar tot mai multe generații de party, apreciez faptul ca organizatorii de petreceri din Timişoara mereu încearcă sa aducă ceva nou, diverși artiști din diverse genuri de muzică, apreciez faptul că apar evenimente nu doar în weekend, ceva ce avea nevoie orașul demult. Singura obiecţie este că am observat că publicul nu este mereu bine informat despre artiștii care vin, mulţi merg doar după efectul de turmă“, spune Andreas Sam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.