AMBIȚIE ”Decarul” cu cască, revenire spectaculoasă după o triplă fractură craniană. De...

AMBIȚIE ”Decarul” cu cască, revenire spectaculoasă după o triplă fractură craniană. De ce nu a renunțat la fotbal

0
DISTRIBUIȚI
Adrian Zaluschi, nr. 10 la Ripensia

Puțini sunt sportivii profesioniști care au puterea să revină și să performeze după o accidentare groaznică ce le putea pune viața în pericol. Unul dintre cei care au reușit să treacă peste o astfel de perioadă neagră e Adrian Zaluschi. Mijlocașul timișorean evoluează cu o cască specială de protecție, lucru care nu l-a împiedicat însă să devină un jucător exponențial în angrenajul Ripensiei, club care continuă să impresioneze și după promovarea în Liga a II-a.

”Ripi” e pe cai mari după cinci etape în eșalonul secund. Revenit după 69 de ani la acest nivel, numele clubului timișorean de legendă figurează tocmai în vârful ierarhiei B-ului. Printre cei care și-au adus un aport major la această performanță se numără și Adrian Zaluschi, fotbalist timișorean care a trecut prin clipe grele în primăvara lui 2014. Mijlocașul evolua atunci pentru UTA în Liga a II-a și avea doar 24 de ani. În minutul 78 al jocului de la Bistrița el a fost lovit cu genunchiul în cap de Olimpiu Bucur, de la Gloria.

Urmările au fost groaznice pentru ”Zalu”, care s-a prăbușit pe gazon, triplă fractură craniană și un hematom subdural, adunare de sânge la nivelul meningelui. Un verdict medical crunt. A urmat o operație de urgență care a decurs cu succes: i s-a îndepărtat cheagul și i-a fost montată o plăcuță de titan în cap. În ciuda șocului Adrian nu s-a lăsat de fotbal deși numai el știe prin ce a trecut. ”Nu m-am gândit niciodată să mă retrag. Chiar din contră, m-a ambiționat și mai tare. A fost greu după acea accidentare cumplită la UTA, am stat nouă luni de zile, și am revenit cu Ripensia din Liga a IV-a pentru că, în momentul acela, nimeni nu mă căuta. Știi cum e, când un jucător se accidentează multă lume nu-l mai bagă în seamă. Normal că am avut de suferit. Singura echipă care mi-a întins o mână a fost Ripensia Timișoara și am acceptat. A fost un parcurs foarte bun, chiar dacă am stagnat un an în Liga a IV-a mă bucur că am ales această echipă”, spune Adrian Zaluschi.

Mijlocașul timișorean e recunoscător și acum celor care i-au fost aproape în cele mai întunecate clipe. La început primii din lumea fotbalului care și-au anunțat suportul pentru ”Zalu” au fost fanii arădeni. ”Așa este, m-au ajutat suporterii lui UTA, le mulțumesc pe această cale, și cei de la Timișoara de asemenea, am avut sprijin și din partea AFAN. Tot financiar, pentru costurile legate de recuperarea medicală și altele”, continuă cel care va împlini pe 2 decembrie 28 de ani.

Revenire excepțională

Vara aceasta nu va fi uitată ușor de Zaluschi și nici de colegii săi. Mijlocașul care poate juca și în centrul defensivei a revenit după aproape trei ani și jumătate la nivelul eșalonului secund și o face cu brio în tricoul lui ”Ripi”, liderul surpriză al campionatului după cinci runde. Ultima victimă a roș-galbenilor a fost ASA Tg. Mureș, la începutul săptămânii trecute, în intermediară. ”Suntem un grup unit, atât pe teren, cât și în afara lui”, consideră Adi Zaluschi că e ”secretul” echipei. ”Am avut încredere, ca toată lumea care a rămas, pentru că suntem cam aceiași jucători din Liga a IV-a. Acum, că am ajuns aici, ce să zic, ne dorim mai mult, asta e clar! … Oarecum e peste așteptări, dar suntem bucuroși de punctele adunate”, subliniază Zaluschi.

”Decarul” lui ”Ripi” a semnat chiar prima reușită la revenirea echipei timișorene în B. În minutul 1, din penalty, la jocul cu puștii Forestei. Specialist la punctul cu var acesta a deschis scorul de la 11 metri și împotriva Snagovului (scor final 2-0). Nimeni nu-i poate nega calitățile de lider în cadrul trupei pregătite de Remus Steop. ”Ne bucurăm foarte mult că am câștigat cu Târgu Mureș, sperăm să o ținem tot așa. Mulțumesc familiei, care mă susține, și iubitei mele… Clar că tragem la primele locuri, asta ne dorim și de aceea am ajuns aici. Altfel nu ne zbăteam așa”, adaugă Zaluschi despre ambițiile cu trupa din Ciarda Roșie.

Executarea fazelor fixe, punct forte al lui ”Zalu”

La fel ca portarul ceh Petr Čech sau fostul tricolor Cristian Chivu, ”Zalu” e nevoit să poarte o cască specială de protecție pentru a fi la siguranță de potențialele lovituri periculoase ale adversarilor.


Asemenea căști mai au și alți jucători din țară care au suferit accidentări grave la cap: Victoraș Astafei, acum la Sepsi Sf. Gheorghe, și, mai aproape, Mădălin Smaranda, portarul lui ACS Poli. ”M-am obișnuit cu casca până la urmă, doar că sufăr vara la 40 de grade”, mărturistește mijlocașul. Casca sa e una specială cu adevărat, recent a trecut la un model cu motive vânătorești. Pare să aibă efect asupra adversarilor.

Coleg cu Torje, feblețea lui ”Mima” Giuchici

Interesant e că Adrian Zaluschi, aflat de doi ani și jumătate la Ripensia, a bifat în cariera sa numai formații din vestul țării. O bună perioadă de timp el a fost sub contract cu vechea FC Politehnica Timișoara dar, într-o echipă ”stelară” a bănățenilor, îi era greu să-și facă loc, așa că a jucat mai mult la echipa secundă sau a fost împrumutat, până în 2011, atunci când a făcut pasul spre prima formație a alb-violeților, retrogradată atunci din Liga I. Sânandrei, Giarmata, ACU Arad și UTA au fost celelalte formații din C.V.-ul lui ”Zalu”.

Un alt aspect inedit e că Adrian Zaluschi a început fotbalul chiar pe actualul teren pe care a ajuns să evolueze acum în Liga a II-a. ”Exact aici în zonă, la Liceul Electrotimiș, am fost elev. Eu și locuiesc în zonă, sunt ciardist să spun așa. Am și început fotbalul de fapt la Tehnomet, echipa care era aici unde joacă Ripi. Nu mă așteptam niciodată să joc pe acest teren în Divizia B. Am jucat și portar și în câmp, am avut meci cu Srbianka și atunci m-a observat Giuchici”, își amintește Adi Zaluschi. Miroslav Giuchici nu a ezitat să-l laude pe cel pe care-l considera cel mai talentat jucător al său, deși clubul construit de fostul vârf l-a dat fotbalului inclusiv pe Gabriel Torje, aflat acum în Turcia la Karabukspor. ”Chiar îi mulțumesc domnului Giuchici pentru ce a spus despre mine. Eu am crescut la Srbianka Giuchici și am avut cele mai bune condiții acolo. Mă bucur că am început astfel fotbalul. Am fost cu Torje în echipă dar nu mai ținem oarecum legătura. Au mai fost jucători buni și talentați care nu au avut puțin noroc și s-au lăsat”, explică Zaluschi.

Nu vede duelul cu ASU Poli ca pe un derby

Mijlocașul central defensiv a sosit la Ripensia după perioada de covalescență, la începutul anului 2015 și a avut nevoie de o perioadă de reacomodare cu efortul. Din acest motiv nu a fost titular la acea întâlnire de pomină cu ASU Poli pe ”Dan Păltinișanu”. ”Am intrat la pauză în acel 2-6. Nu știu, toată lumea îi spune un derby, eu nu îl văd așa. Nu am nimic cu ASU Poli, ambele echipe sunt timișorene… Va fi și cu UTA special pentru mine, echipa la care am fost, deși era altă structură. E un meci special, categoric, chiar mă bucur că jucăm împreună”, a mai spus Adrian Zaluschi cu referire la meciul cu echipa suporterilor. Derby local care va avea loc în penultima rundă a turului.

”Clar că tragem la primele locuri, asta ne dorim și de aceea am ajuns aici. Altfel nu ne zbăteam așa”, Adrian Zaluschi, nr. 10 de la Ripensia Timișoara

9 luni a lipsit Adrian Zaluschi de pe gazon după accidentarea groaznică suferită

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.