Invazia studenților: aproximativ 13.000 de locuri disponibile în căminele universităților de stat...

Invazia studenților: aproximativ 13.000 de locuri disponibile în căminele universităților de stat din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cursurile la facultate încep abia în luna octombrie, însă, până atunci, studenții din afara Timișoarei mai au de trecut un hop: cazarea. În condițiile în care prețul chiriilor la garsonierele sau apartamentele din oraș nu sunt deloc mici, tinerii care nu-și permit să plătească sume prea mari pe cazare trebuie să se orienteze spre cămine.

În total, aproximativ 13.000 de locuri sunt disponibile în căminele celor patru universități de stat din capitala Banatului. Cele mai mari probleme în ceea ce privește cazarea studenților sunt înregistrate la Universitatea de Vest din Timișoara, care poate acoperi doar 50% din cereri.

Universitatea Politehnica din Timișoara pune la dispoziția studenților care doresc să experimenteze viața în cămin aproximativ 6.000 de locuri. Astfel, se asigură locuri pentru toți tinerii care vor cazarea în cămin. Instituția de învățământ superior are 16 cămine studențești, dintre care două sunt doar cu garsoniere. „Avem aproximativ 4.500 de locuri în căminele cu camere de cinci paturi și 1.600 de locuri în cele cu două paturi. Cazarea studenților se face în perioada 21 – 25 septembrie”, a transmis UPT.

În ceea ce privește taxele lunare, reprezentanții instituției comunică faptul că acestea sunt de 95 lei pentru studenții care au prins un loc bugetat, în căminele cu camere de cinci paturi, respectiv 100 lei pentru cei de pe locurile cu taxă. De asemenea, tinerii de la „buget” care prind un loc într-o cameră cu două paturi trebuie să scoată din buzunar 160 lei, iar cei de la “cu taxă” – 165 lei.

Universitatea de Vest din Timișoara nu stă deloc bine la capitolul cazare pentru studenți. Instituția de învățământ superior are aproximativ 3.000 de locuri în cămine, dar acestea nu sunt suficiente, în condițiile în care anual sunt depuse circa 6.000 de cereri. „Acoperim cam 50% din cererile studenților care doresc să se cazeze în cămin. Avem camere cu două, trei și patru paturi, în funcție de mărirea camerei și de cămin”, ne-a explicat Florin Jurca, purtătorul de cuvânt al UVT. Taxele de cazare în căminele de la Vest sunt printre cele mai mici din țară, prețul mediu fiind de 100 de lei.

Reamintim că în anul 2013 a fost pusă piatra de temelie a celui mai modern cămin din Timișoara, realizat cu bani de la Guvern pentru Universitatea de Vest, care este construit la standarde europene în Complexul Studențesc.


După ce s-a amânat de mai multe ori alocarea de fonduri, lucrările au început, astfel că în prezent s-a ajuns la etajele superioare ale căminului. În noul cămin al UVT ar urma să fie cazați aproximativ 600 de studenți, care vor beneficia de camere cu baie și bucătărie proprie, spații comerciale, salon de coafură și frizerie, sală de fitness, spații de recreere și parcare subterană. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 16 milioane de euro.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara asigură locuri în cămine pentru toți studenții care depun cereri de cazare. Instituția dispune de șapte cămine studențești, cu un număr total de 2.500 de locuri de cazare la norma sanitară două, trei, patru persoane/cameră. Șase dintre căminele Universității de Medicină din Timișoara, cu un număr de 1.820 de locuri, sunt amplasate în Complexul Studențesc, iar un cămin cu un număr de 680 de locuri se află lângă sediul instituției.

În ceea ce privește tarifele, acestea sunt de 75 lei pentru un loc într-o cameră cu patru paturi, 85 lei – cu trei paturi, și cuprinse între 120 și 200 lei pentru cele cu două paturi, pentru studenții care sunt pe locurile bugetate. Tinerii care sunt admiși pe locurile nesubvenționate de stat trebuie să plătească 185 lei pentru a fi cazați într-o cameră cu patru paturi, 195 lei – cu trei paturi, și între 230 și 310 lei pentru un loc într-o cameră cu două paturi.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului oferă studenţilor săi peste 1.500 locuri, care sunt disponibile în cinci cămine, dintre care unul de garsoniere, iar majoritatea celor care depun cereri de cazare nu rămân pe dinafară. Cuantumul taxelor de cămin diferă în funcție de calitatea studentului (bursier sau cu taxă) și de confortul camerei în care este cazat. Astfel, prețurile sunt cuprinse între 125 lei, pentru un loc într-o cameră cu patru paturi, și 335 lei, pentru un loc în căminul cu garsoniere.

Studenții scumpesc chiriile

Tinerii care nu prind un loc sau nu vor să se cazeze în cămine au alternativa locuințelor de închiriat. Însă, în fiecare an, în luna septembrie, prețurile la garsoniere sau apartamente explodează, pentru că cererea crește sensibil în această perioadă.

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, în orașul de pe Bega, bugetul mediu pentru închirierea unei garsoniere a ajuns în 2017 la 171 de euro pe lună, în creștere de la 165 de euro pe lună anul trecut și, respectiv, de la 150 de euro pe lună în 2012. Clienții interesați de un apartament cu două camere trebuie să plătească, în medie, 278 de euro pe lună, față de 261 de euro pe lună în 2016 și 197 de euro pe lună în 2012. Așteptările proprietarilor de locuințe cu trei camere au ajuns însă la 327 de euro pe lună, de la 311 euro pe lună anul trecut și, respectiv, de la 241 de euro pe lună în urmă cu cinci ani.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.