Nemulţumiţi de modul în care se cheltuie banii de la bugetul local?...

Nemulţumiţi de modul în care se cheltuie banii de la bugetul local? USR are soluţii

0
DISTRIBUIȚI

Administraţia Timişoarei nu cunoaşte problemele reale ale oraşului. O spun cei de la USR Timiş, care invocă un studiu realizat de Universitatea de Vest din Timişoara în 23 de cartiere din capitala Banatului. Ca o consecinţă, banii de la bugetul local sunt cheltuiţi fără a respecta anumite priorităţi. Soluţia propusă de USR Timiş? Implementarea de către autoritățile locale a conceptului de buget participativ, așa cum există și în mari orașe precum Paris, Londra, Berlin sau Lisabona.

„Concret, bugetul participativ presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte de interes general propuse de societatea civilă, proiecte a căror fezabilitate este verificată de centrele de competență relevante ale administraţiei locale iar selecția proiectelor care se vor implementa în final se face prin prin vot de către cetăţeni.

Modelul funcţionează în cicluri anuale ce cuprind trei etape distincte:

1.


Depunerea proiectelor de către orice persoană care locuieşte, munceşte sau studiază în Timişoara sau de către orice asociaţie sau ONG care activează în oraş. Proiectele se depun prin intermediul unei platforme on-line dedicate şi pot viza orice temă privind infrastructura sau serviciile publice.

2. Evaluarea proiectelor de către un serviciu al administraţiei locale, din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice şi economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile.

3. Votarea proiectelor de către locuitorii oraşului, prin intermediul aceleiaşi platforme on-line, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanţate şi implementate de către autorităţile publice.

Cu alte cuvinte, prin implementarea bugetului participative, orice cetățean are șansa reală să decidă în mod activ cum se vor cheltui o parte din banii publici și în același timp, într-un sens mai larg, invită cetățenii la o participare activă la guvernarea orașului, aceștia putând decide prioritățile de investiții pe cartiere.

Pentru ca Timişoara, oraşul care a fost dintodeauna în avangarda modernităţii în România, să beneficieze de acest instrument, trebuie îndeplinite umătoarele două condiţii:

1. Administraţia să accepte această propunere prin adoptarea, reglementarea şi implementarea administrativă a bugetului participativ.
2. Timişorenii să vină către administraţie, prin solicitarea şi susţinerea implementarii bugetului participativ în prima fază, respectiv prin depunerea de propuneri de proiecte şi prin implicarea în procesul de votare în faza următoare”, transmit cei de la USR.

Aceștia au creat și o pagină dedicată subiectului, care poate fi consultată aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.