Timișoara și Aradul, în coada clasamentului spațiilor verzi între orașele din România

Timișoara și Aradul, în coada clasamentului spațiilor verzi între orașele din România

0
DISTRIBUIȚI

Pentru a asigura accesul locuitorilor din mediul urban la spațiile verzi necesare unui trai cât mai sănătos, Uniunea Europeană recomandă 26 mp de spații verzi pe cap de locuitor, ca un mijloc de a diminua efectele poluării, deși Organizația Mondială a Sănătății a propus 50 mp. Potrivit legislației românești, terenurile înscrise în cartea funciară drept curți-construcții sau cele care se află în proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice, nu sunt incluse în această categorie.

În orașele din România, cotropite din ce în ce mai mult de asfalt și betoane, se acordă prea puțină atenție contracarării efectelor nocive ale acestora prin extinderea spațiilor verzi, așa încât, potrivit unui raport întocmit de Banca Mondială, din cele 40 de capitale de județ, la care se adaugă Bucureștiul, doar nouă orașe se înscriu în standardele prevăzute.

Dacă în unele orașe s-a constatat o creștere spectaculoasă a zonelor de verdeață, orașele aflate în Regiunea Vest se află sub standardele recomandate și s-au înregistrat măriri modeste ale suprafețelor acestora, ori chiar o diminuare a spațiilor verzi, prin distrugerea lor.


Cel mai aproape de normele recomandate se află orașul Reșița, care avea în anul 2000 18 mp de spații verzi pe cap de locuitor, acesta crescând în 2015 la 21 mp. Nu departe se situează orașul Deva, care avea în anul 2000 tot 18 mp și a crescut până în 2015 la 20 mp.

Timișoara, cu 15 mp de spațiu verde pe cap de locuitor în 2000, a reușit să îl sporească cu doar un metru, ajungând la 16 mp în 2015, iar Aradul, care se află pe penultimul loc la nivelul țării și care avea 15 mp de spații verzi în 2000, nu numai că nu l-a sporit, ci l-a redus. În 2015 figura în statistica Băncii Mondiale cu doar 7 mp de spații verzi pe cap de locuitor, fiind unicul oraș din țară care a „reușit” să-și înjumătățească metrii pătrați de spațiu verde. Consecințele se văd în statisticile referitoare la starea de sănătate a locuitorilor în această zonă, unde bolile cardiovasculare, tumorile și bolile aparatului respirator sunt în creștere, mai ales în Arad și Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.