Amalia Gaiță, între „A bird’s year” și Melting Sun

Amalia Gaiță, între „A bird’s year” și Melting Sun

0
DISTRIBUIȚI

Pasionată de muzică de mică, Amalia Gaiță își face un nume atât pe scenă, cât și în domeniul fotografiei. A început să cocheteze cu muzica la vârsta de şase ani și a devenit cunoscută melomanilor timişoreni odată cu colaborarea ei alături de pianistul Teo Milea, evenimente care s-au bucurat de succes.

„Am avut plăcerea să o cunosc în 2008, direct într-un concert. A fost pentru prima dată când am rămas cu ochii larg deschiși, ațintiți spre ea, și preț de câteva clipe bune nu am mai atins o clapă. Am scris împreună peste 25 de piese, am împărțit aplauzele primite de la melomani. Am învățat unul de la altul multe și ne-am câștigat de prieteni pentru o viață! Copila cu ochii mari a crescut și a crescut frumos. Amalia Gaiţă … eşti pe drumul ăla fain și tot ce pot să spun este un mare «bravo» din tot sufletul, și-ți mai spun ceva: Amalia, sunt tare mândru de tine!“, spunea Teo Milea în urmă cu ceva vreme, atunci când Amalia a lansat videoclipul piesei „Whales”.

„Este primul proiect muzical personal pe care l-am generat de la zero. Pentru mine este un nou început, o mare provocare atât din punct de vedere muzical, cât şi vizual. De multă vreme simţeam nevoia să îmi adun pasiunile – muzica şi arta vizuală – la un loc, într-un proiect în care acestea să fuzioneze”, mărturisea artista atunci.

Pentru ea, autocaracterizată ca o persoană introvertită, muzica a fost întotdeauna cel mai la îndemână mijloc de exprimare. „Am început acest proiect în primul rând din nevoia de a-mi exploata mai mult latura creativă în ceea ce priveşte muzica. În paralel cu alte colaborări, am început încă din 2014 să îmi cizelez ideile pentru proiectul personal. Melting Sun se doreşte a fi o împrăştiere de lumină şi energie în cele mai ascunse locuri din noi, devenind un mijloc de colaborare cu alţi artişti şi muzicieni“, mai spunea atunci Amalia.

Proiecte multiple

Anul trecut, artista a ajuns în atenţia melomanilor graţie unui dublu eveniment cu ştaif, care a cuprins expoziţia de fotografie numită „A bird’s year“ şi primul recital Amalia Gaiţă Band, care au avut loc la Centrul Multifuncţional Bastion.

„În fotografie am experimentat multe zone stilistice, de la fotografia fashion, la fotojurnalism, însă «A bird’s year» este cel mai important proiect pe care l-am realizat până acum, în ceea ce priveşte fotografia conceptuală.


Este un jurnal vizual prin care am documentat fiecare zi şi noapte, pe parcursul unui an inedit ca experienţă personală. Întreaga serie de imagini are propriul ei limbaj şi ascunde poveşti şi conexiuni între cadre. Este până la urmă un studiu care îşi propune să repereze aspecte banale ale realităţii înconjurătoare, să treacă peste evidenţa acestora, să intre în mecanismul lor de dezvoltare, să le înţeleagă prezenţa, contextul. Îmi place să numesc imaginile seriei «A bird’s year» memorii vizuale, contemplări ale trecerii timpului. Cadrele cuprind subiecte comode ochiului uman, pe care suntem obişnuiţi să le înţelegem vizual. Însă, prin observarea detaliilor, a texturii sau structurii obiectelor fotografiate, ele devin un univers necontrolat. Fiind miniaturale, imaginile invită privitorul la explorare şi introspecţie“, spune artista.

„Muzica este prima mea pasiune. Am început să cânt de pe la 6 ani, participând la diverse competiţii vocale şi făcând parte din proiecte interesante, în timp. Pentru mine, muzica a însemnat joaca şi căutare, experiment. Îmi amintesc cum am copilărit pe muzica lui Clapton, sau Sade, cochetând cu jazz-ul, soul-ul şi rockul pe alocuri. Mi-a fost mereu clar că muzica e o parte importantă din mine, de care trebuie să mă îngrijesc. Mai apoi, în liceu, a apărut interesul pentru fotografie, un domeniu nou şi captivant, care mi-a dat o perspectivă interesantă asupra artei în general. Astăzi mă ocup în mod egal de ambele pasiuni, au aceeaşi importanţă pentru mine, tocmai pentru că se influenţează reciproc, ca idei, compoziţii, stiluri. Puse împreună, muzica şi fotografia mă definesc cel mai bine“, spune Amalia Gaiţă.

Alături de ea, în acest proiect se află Mihai Moldoveanu la bas, Adrian Şchiopu la tobe şi Vlad Cotruş la chitară. Lansarea albumului de debut Melting Sun va avea loc la finalul anului 2017, iar până atunci artista lucrează pe partea grafică împreună cu Ovidiu Hrin.

„Îmi doresc ca albumul să fie bine susţinut vizual. Discul va fi multiplicat în Germania, iar înregistrările, mix-ul şi master-ul le-am făcut la DStudioPro, împreună cu Lukinich Attila. Întreg procesul a fost unul extraordinar. Am avut o colaborare excelentă cu Atti, care mi-a înţeles pe deplin ideile şi viziunea asupra proiectului. Anul acesta, împreună cu Vlad, Mihai şi Adi, am cântat materialul Melting Sun în 10 oraşe din România, am văzut deschiderea şi căldura oamenilor, fapt care m-a bucurat nespus de mult. Împlinirea primului nostru an de activitate am sărbătorit-o pe scenă, în Timişoara, astfel că lansarea albumului şi munca de aproape doi ani, le vom sărbători din nou în Timişoara, în iarnă“, ne-a declarat Amalia Gaiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.