Cai andaluzi, bivoli, ponei și biciclete: cum să transformi o fermă în...

Cai andaluzi, bivoli, ponei și biciclete: cum să transformi o fermă în obiectiv turistic FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1464389257">

Câteva localități aflate nu departe de Arad au ajuns renumite pentru locurile de destindere și de deosebită atracție pe care le oferă vizitatorilor și încep să atragă tot mai mulți curioși.

Cai andaluzi la Zădăreni

La doar câțiva kilometri de Arad, într-o localitate aflată pe malul stâng al Mureșului, iubitorii de animale au ocazia de a vedea o fermă inedită, cea a unui arădean care crește cai andaluzi, una din cele mai vechi și pure rase de cai, care provine chiar din regiunea spaniolă Andaluzia. Sunt cai de talie mare, cu o ținută impresionantă, la baza căruia stă calul berber, combinat ulterior cu calul arab, dar sunt cai foarte docili și ușor de dresat.

Pasionat de cai, arădeanul Tiberiu Corcheș a cumpărat câteva exemplare din această rasă direct din Spania și i-a aclimatizat la Zădăreni, nu fără a întâmpina unele dificultăți, din cauza diferențelor de climă și a celor de mediu. Acum, la crescătorie pot fi văzuți câțiva armăsari, iepe și mânji, care stârnesc admirația vizitatorilor. Caii din această rasă nobilă sunt supranumiți „Caii Regilor” deoarece se spune că în momente importante și încărcate de glorie din viața capetelor încoronate, era încălecat un astfel de cal. Proprietarul cailor și-a procurat șei și harnașamente de bună calitate, unele direct din Spania, și a amenajat la fermă un padoc pentru dresaj și călărie de agrement. La fermă sunt organizate pentru public și spectacole ecvestre, cu numere de dresaj spaniol, artistic și clasic, precum și antrenamente demonstrative.

Tot în vecinătatea Aradului, în comuna Zimandcuz aflată în nordul orașului, există o fermă de cai de origine olandeză și irlandeză. Aici este amenajat un manej unde iubitorii de cai pot lua lecții de echitație, se pot plimba călare pe câmp sau prin pădure. Se pot face, de asemenea, plimbări cu trăsura în pădurea Utviniș sau pe o alee de platani, trăsurile putând fi închiriate și pentru diferite evenimente.

Ferme de ponei și bivoli

Tot pe Valea Mureșului, la doar 25 de kilometri de Arad, Pecica, până nu demult o foarte prosperă comună a județului Arad, ridicată la rang de oraș în 2004, a devenit și un punct de atracție pentru turiști. Aici se află „Pony Express Ranch”, o fermă care are și o școală de echitație, unde iubitorii de animale au parte de diferite activități recreative și distractive iar copiii se pot bucura de plimbări cu poneiul, unul din animalele lor preferate.

Tot la Pecica mai poate fi vizitată o fermă de bivoli, animale răspândite în Ardeal în urmă cu cîteva zeci de ani dar care treptat, au dispărut. Aceasta s-a înființat printr-un proiect transnațional în parteneriat cu maghiarii iar numărul bivolilor care populează ferma este în creștere, căci cele mai multe exemplare sunt femele. Intrarea la fermă este marcată de un postament în care este decupat conturul unui bivol.

Muzeul digital

Tot aici se află una dintre cele mai spectaculoase clădiri ale orașului, centrul de informare turistică, cunoscut și sub numele de muzeu digital, o construcție ultramodernă, de-a dreptul avangardistă, concepută de tânărul arhitect arădean Claudiu Ionescu și realizată în parteneriat cu orășelul maghiar Mórahalom, cu finanțare din fondul european de dezvoltare regională.

Clădirea dispune de spații expoziționale și de prezentări prin mijloace electronice, fiind dotată cu tehnologii multimedia interactive precum proiectoarele și televizoarele tridimensionale, ecrane mari, tactile, un ceas solar ultramodern, o bicicletă interactivă care, prin pedalare, proiectează pe ecran trasee filmate de pe bicicletă, canoe sau avion în Lunca Mureșului. În interiorul clădirii a fost construit și un cuptor tradițional de cărămidă arsă care respectă modelul folosit cu peste două veacuri în urmă, pentru celebra și irezistibila „pită de Pecica”, de neuitat pentru toți cei care au avut privilegiul de a o gusta.

Aici există și un centru care dispune de 60 de biciclete cu ecran, care oferă amatorilor posibilitatea de a vizita cele mai atractive și interesante locuri din oraș. Acestea sunt puse deocamdată gratuit la dispoziția turiștilor, deoarece proiectul, realizat în cea mai mare parte cu fonduri europene, oferă încă servicii scutite de taxe.

Surse foto: adevarul.ro, maliceht.ro, drumliber.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.