Cel mai renumit acordeonist francez revine la Timișoara. Vezi când va avea...

Cel mai renumit acordeonist francez revine la Timișoara. Vezi când va avea loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI

Pascal Contet, cel mai renumit acordeonist francez va concerta, însoțit de orchestra Filarmonicii Banatul, vineri, 3 noiembrie, de la ora 19.00, la sala Capitol, evenimentul avându-l ca dirijor pe Gheorghe Costin.

De la barocul francez şi italian şi partiturile lui François Couperin şi Domenico Scarlatti, la armoniile, ritmurile şi proverbialul umor al lui Astor Piazzolla, dar şi solistica lui Yann Robin sau propriile autografe Pascal Contet, timpul rezervat muzicii se scurge printre texturile armonice şi timbrele penetrante ale unui instrument cu o identitate remarcabilă.

Pascal Contet a început practica muzicală în Franţa.Urmează studiile superioare la Fribourg în Elveţia, la Universitatea de Muzică din Hanovra, la Conservatorul Regal din Copenhaga şi Academia de arte din Graz. Talentul lui este repede recunoscut. Laureat al Fundaţiilor Cziffra (1983) şi Menuhin (1986), primeşte premiul Fundaţiei Bleustein-Blanchet pentru Vocaţie în 1989. Începând din 1993 pune bazele unui nou repertoriu pentru acordeon. Va realiza în primă audiţie numeroase capodopere ale compozitorilor contemporani: Georges Aperghis, Claude Ballif, Luciano Berio, Edith Canat de Chizy, Bernard Cavanna, Jean-Pierre Drouet, Peter Eötvös, Philippe Fénelon, Jean Françaix, Sofia Goubaïdoulina, Bruno Mantovani, Jacques Rebotier. Este invitat în mod constant la festivaluri precum Présences – Radio France, Royaumont, Flâneries de Reims, Francophonies – Limoges, Lisabona, Berlin, Geneva, Lausanne.

A colaborat ca solist cu Orchestra simfonică a Radiodifuziunii franceze, Orchestra Suisse Romande, Orchestra Naţională a Operei din Paris, Orchestra de cameră din Lausanne sub direcţia unor mari dirijori precum Pierre Boulez, Esa-Pekka Salonen, Jean-Claude Casadesus. Solist permanent al ansamblurilor 2E2M şi Ars Nova, a colaborat de asemenea şi cu grupurile Court-circuit, les Temps Modernes şi Ensemble Modern.

Pascal Contet nu se cantonează în repertoriul clasic contemporan.


El abordează de asemenea improvizaţia alături de Joëlle Léandre şi se distinge în lumea jazz-ului: în 2007 primeşte titlul Artiste de l’Année aux Victoires Jazz pentru albumul său NU. El participă de asemenea la proiecte teatrale cu Marie-Christine Barrault, Fabrice Melquiot sau congolezul Dieudonné Niangouna, la Festivalul de la Avignon, în 2009.

În domeniul pedagogic, predă începând din 1991 la Conservatorul de Muzică şi Teatru din Berna, susţine clase de măiestrie la Shanghai, Peking, Seul sau Hanovra. În 2008 animă sezonul de vară Jazzcampus în Clunisois. În 2010 este solicitat de Radio France, unde realizează emisiunea Des Vagues et des Lames, apoi în decembrie 2011, Nuit de l’Accordéon. Are la activ peste 40 de discuri, printre care CD-ul din 2015, Fantaisie lyrique, cu clarinetistul Paul Meyer, cu transcripţii de arii de operă.

„La vârsta de patru ani am început să ating clapele pianului dezacordat al bunicii mele. Cu siguranţă asta s-a transformat, alături de melodiile mătuşii mele cântate la acordeon, într-un amalgam de muzică pentru acordeon şi armonii contemporane de muzică clasică. În Franţa, admirabilii mei instructori de la conservatoare prestigioase din Germania şi Danemarca, m-au inspirat să dezvolt, începând cu anul 1993, repertoriul meu unic. De atunci am făcut acelaşi lucru cu colegi muzicieni itineranţi, precum Bernard Cavanna, Bruno Mantovani, Franck Bedrossian şi J.T. Maldonado şi curând după aceea cu Philippe Hurel şi Yann Robin. Lucrări solo sau cu orchestră – nu contează, atâta timp cât muzica rămâne fermecătoare. Această sălbăticie a devenit o grădină mult mai aranjată, plină de experimente şi plante căţărătoare, precum improvizaţiile cu Joëlle Léandre, Carlos Zingaro sau Wu Wei printre alţii şi dansuri cu Odile Duboc, Mié Cocquempot, etc. Călătorind în altă parte, uneori extrem de departe, în locuri precum China, Africa şi Mexico, locuri unde unii nu s-ar aştepta să mă găsească, este în opinia mea cea mai scurtă cale către inovaţie“, spune Pascal Contet

Bilete pentru concertul organizat de Filarmonica Banatul și Institutul Francez din Timişoara se găsesc la casieria Filarmonicii la preţuri cuprinse între 10 şi 20 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.