Localuri din Complexul Studențesc, prinse cu migranți ilegali pe post de muncitori....

Localuri din Complexul Studențesc, prinse cu migranți ilegali pe post de muncitori. Ce riscă angajatorii VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Tupeul unor angajatori din Timișoara nu are limite. Dovadă stau și spusele directorului adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, Ileana Tomoioagă, care a vorbit în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, despre câteva situații delicate întâlnite în zona Complexului Studențesc din Timișoara.

Nu toți migranții încearcă să evadeze către spațiul Schengen. Unii dintre ei primesc o mână de ajutor, deși ilegală, și încearcă să lucreze în România. „Migranți, chiar fără să fie solicitanți de azil, au fost găsiți lucrând la diverși angajatori din Complexul Studențesc. Nu au fost multe cazuri, cam 8-10, în zona de fast food-uri, la angajatorii care au dublă cetățenie sau o anumită cetățenie”, a dezvăluit Ileana Tomoioagă, directorul adjunct al ITM.

Există cazuri în care migranții pot fi angajați.


„Dacă străinii au formă de protecție oferită de statul român, dacă li se acordă azil, pot fi angajați. Până nu au azilul oferit de statul român, nu au voie să lucreze”, a menționat invitata emisiunii. Întrebată de unde veneau migranții angajați ilegal, Ileana Tomoioagă a menționat că „proveneau din țările arabe. Cu poliția am participat la niște acțiuni la unele pensiuni, acum o lună sau două luni, unde am găsit cazați migranți. Noi avem competența să discutăm doar cu cei de la pensiune din punctul de vedere al Codului Muncii”.

Revenind la cazurile în care au fost depistați la muncă migranți fără azil politic, directorul adjunct la ITM a specificat că „ei munceau, dar nu știau să vorbească, nu știau să scrie, nu știau deloc română”. Angajatorii depistați că recurg la astfel de metode de angajare riscă foarte multe. „După modificarea care a intervenit la Codul Muncii, dacă primești persoane să lucreze pentru tine și au intrat ilegal în țară, se constituie infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoare sau amendă”, a concluzionat Ileana Tomoioagă, directorul adjunct al ITM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.