Premierul Tudose despre trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat: „Salariile nu...

Premierul Tudose despre trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat: „Salariile nu vor scădea, rămân la fel sau cresc”

0
DISTRIBUIȚI

Premierul României a dat asigurări, astăzi, la Deva, că salariile nu vor scădea după ce contribuțiile vor fi trecute de la angajator la angajat, ci că lefurile vor rămâne la fel sau chiar vor crește.

„Nu scad salariile sub nicio formă. Este un mecanism prin care salariile rămân cel puțin la fel, ele vor crește. A fost discuția dacă această măsură aplicată la sistemul de stat este clar că generează creșteri, pentru că statul va transfera salariul brut de azi pe suma care permitea înainte cheltuielile cu angajatul și dacă privatul va face același lucru. Am avut discuții cu patronatele, iar rezultatul discuțiilor a fost că este o oportunitate pe care o oferă statul ca în aceeași anvelopă de cheltuieli să plătim mai bine oamenii”, a explicat Mihai Tudose.

Premierul a mai precizat că, în acest moment, este o competiție „agerbă” în România pe piața forței de muncă, iar pentru angajatori a devenit o prioritate să-și păstreze salariații.

„Este o competiție agerbă în România pe piața forței de muncă.


Firmele nu mai găsesc foarte ușor angajați, iar ați păstra angajații devine o prioritate pentru orice companie sănătoasă la cap”, consideră Mihai Tudose.

Premierul României a mai precizat că nu crede că vor fi angajatori care vor scădea salariile, ci că acest mecanism va fi folosit pentru motivarea salariaților.

„Acele vaiete cum că vor fi privați care vor scădea lefurile cu ocazia acestei legi… Sunt la privat, puteau să o facă și astăzi. Cred că vor folosi acest mecanism pentru a-și motiva mai bine oamenii. Nu scade salariul net. Va trebui cu toții să mai așteptăm câteva luni și veți vedea că nu scad salariile”, a afirmat Mihai Tudose.

Premierul României a mai precizat că impozitul sub 2.000 de lei va fi zero începând din 2019, așa cum este prevăzut în programul de guvernare.

Totodată, Mihai Tudose a mai precizat că, în acest moment, există taxa de solidaritate, care este de 0,25% și l-a ironizat pe ministrul Finanțelor, pe motiv că nu știe să explice.

„Din ce a explicat ministrul, am înțeles aproape cum ați înțeles și dumneavoastră, noroc că știm că nu e așa. Încerc să vorbesc românește, nu în mod finanțist ca domnul Mișu. Pe fond, din punct de vedere tehnic a explicat bine, traducerea nu iese bine la domnia sa. Azi, când vă luați salariul, anagajatorul plătește această taxă de 0,25%. Această taxă se va menține. Inițial am spus că rămân două, sănătate și pensii. Însă s-a constatat că această taxă este obligatorie, e o negociere și la nivel de Uniunea Europeană. Este responsabilitate angajatorulului pentru locurile de muncă. Va rămâne această taxă, că este 0,25% sau 0,30%, asta Ministerul de Finanțe va face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în suma reală la fel, se schimbă doar baza de raportare”, a explicat Mihai Tudose.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.