Vestigiile nimănui: istoria Timișoarei îngropată sub nisip și dale în Piața Libertății...

Vestigiile nimănui: istoria Timișoarei îngropată sub nisip și dale în Piața Libertății ar putea ieși în curând la lumină

0
DISTRIBUIȚI

Povestea în care mai multe descoperiri arheologice importante pentru istoria orașului au fost descoperite și apoi îngropate din nou se întinde pe mulți ani.

Centrul istoric al Timişoarei a fost reabilitat cu fonduri europene, pe ciclul de finanţare trecut. Proiectul a fost scris şi admis la finanţare pe vremea administraţiei Gheorghe Ciuhandu, însă a fost implementat în mandatul primarului Nicolae Robu și finalizat în anul 2016. Cu 53 de milioane de lei au fost reabilitate complet patru pieţe şi zece străzi. Pe listă se află Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (Ţarcului) şi străzile Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Grisellini, Strada Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu, Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri şi Enrico Carusso.

Descoperite și apoi îngropate

De departe, reabilitarea Pieţei Libertăţii şi transformarea radicală a înfăţişării acesteia au stârnit cea mai mare rumoare în rândul timişorenilor. Protestele faţă de tăierea copacilor şi faţă de refuzul primarului Nicolae Robu de a planta alţii, deși erau incluşi în proiectul finanţat de Uniunea Europeană, au pus într-un con de umbră un subiect mult mai important. În timpul săpăturilor din centrul istoric al Timişoarei au fost descoperite o serie de vestigii importante pentru istoria capitalei Banatului. Cele mai spectaculoase descoperiri s-au făcut în Piaţa Libertăţii, unde s-au identificat două etape de construcţie a băilor turceşti, o parte a clădirii hambarului mare, sistemele de aducţiune şi de evacuare a apei şi porţiuni ale unor străzi de lemn, iar din epoca habsburgică, un canal pentru apă, o fântână publică şi postamentul monumentului Fidelităţii. În Piaţa Sf. Gheorghe au fost scoase la iveală un fragment de zidărie al moscheii mari, fundaţiile bisericii iezuite din secolul al XVIII-lea cu hramul Sf. Gheorghe şi două apeducte medievale.

Toate descoperirile despre care arheologii au atras atenţia că sunt extrem de importante ar fi putut fi puse în valoare şi transformate în obiective turistice.


Pentru a face asta însă Primăria Timişoara ar fi avut nevoie de o suplimentare a finanţării de la Uniunea Europeană, însă banii nu au venit. Lăsate descoperite, vestigiile s-ar fi deteriorat în timp. Astfel, municipalitatea a optat pentru îngroparea acestora, la recomandarea specialiștilor de la firma Corint.

O nouă licitație

Conform unui anunţ postat de Primăria Timişoara pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, la finele lunii septembrie, municipalitatea caută o firmă care să se ocupe de întreţinerea vestigiilor istorice. Suma pusă la bătaie de municipalitate este de 580.000 de lei pe an, iar criteriul de selecţie este cel deja consacrat: cea mai mică ofertă de preţ. Ofertele pot fi depuse de ei interesaţi până la data de 16 octombrie.

La obiectul contractului se arată că se vor presta servicii de întreţinere curentă a vestigiilor şi obiectelor de artă urbană din centrul istoric al municipiului Timişoara, conform caietului de sarcini.

„Este vorba despre un contract de întreținere curentă a vestigiilor și a obiectelor de artă urbană existente deja în centrul istoric, care au fost descoperite respectiv realizate prin intermediul programului european de reabilitare a centrului istoric. E vorba de un contract pe patru ani care să se refere la întreținerea curentă a vestigiilor istorice existente pentru probleme care pot apărea din cauza fenomenelor meteo sau din cauza vandalismului sau a unor fenomene meteo neprevăzute. Contractul se referă la curățire, spălare, întreținerea operelor de artă monumentală, la servicii de mentenanță pentru tot ceea ce există ca obiecte de artă sau vestigii descoperite în centrul istoric. Există o listă a vestigiilor la care se referă acest contract. Ele sunt cele existente acum în Piața Unirii, în Piața Țarcului, în Piața Libertății, în Piața Sfântul Gheorghe. Ne e imposibil să intervenim asupra acestui proiect la cinci ani după implementare. Soluția arheologilor a fost aceea de îngropare a vestigiilor, dar acestea, precum băile turcești, de exemplu, au fost protejate, au fost impermeabilizate tocmai pentru a rezista în timp și dacă va fi cazul la un moment dat vor fi descoperite”, ne-a declarat viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu.

Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.