Cum să crești un karate kid. O tânără timișoreancă e sensei la...

Cum să crești un karate kid. O tânără timișoreancă e sensei la propriul club pentru zeci de copii cu performanțe deosebite

0
DISTRIBUIȚI
Roxana Vlas, sensei Golden Karate Timișoara

De la cele mai fragede vârste până la elevii de gimnaziu, copiii de la Golden Karate Timișoara au reușit să obțină într-un timp record medalii în competiții internaționale. Pașii micuților sunt direcționați spre marea performanță de către Roxana Vlas. Campioană mondială și europeană timișoreanca în vârstă de doar 25 de ani și-a construit propriul club-pepinieră pentru artele marțiale. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

E un lucru știut că printre sporturile preferate de părinți pentru odraslele lor se numără și karatele. Motivul nu e greu de intuit. Copiii pot învăța să se apere singuri, dar beneficiază și de o dezvoltare sănătoasă. În mod inedit, mai mulți puști din Timișoara sunt pregătiți în sportul de origine orientală de o tânără absolventă a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA). La început Roxana Vlas a ”predat” karate la o grădiniță când era studentă în anul II. ”Nu credeam că o să am răbdare cu copilașii, dar se pare că a fost ceva plăcut pentru mine. Am observat că am abilitatea aceasta de a le capta atenția, de a-i ține în priză. După ce am finalizat cursurile am decis să-mi deschid prima clasă de karate, chiar aici în centru. A fost un succes, am reușit să o deschid apoi și pe a doua și pe a treia”, spune Roxana Vlas.

În prezent ea este sensei pentru nu mai puțin de 80 de copii din Timișoara la propriul club: Golden Karate Timișoara. Prima sală în care i-a pregătit pe micuți încă din anul 2014, se află la fostul club CFR din centrul orașului, a doua e în cartierul Ciarda Roșie, la Școala Generală Nr. 20, iar a treia e la Școala Primară ”Antim Ivireanul”, de pe Bulevardul Liviu Rebreanu. Taxele depind de sală și variază între 100 și 130 de lei pe lună. Copiii vin în funcție de locație, în câte două grupe, dar mulți dintre ei s-au îndrăgostit de dojo atât de mult încât vin și în celelalte săli, chiar la câte cinci ședințe pe săptămână. Cu toții sunt entuziasmați să urmeze indicațiile tinerei antrenoare. Stilul pe care fetele și băieții îl învață aici e denumit shotokan iar sensei Roxana are grijă și de alte aspecte ale vieții lor. Nu doar ”bătăile”, așa cum zic micuții atrași pe tatami, contează. Rolul educațional e foarte important. Pe lângă tehnicile de apărare copiii învață să aibă mai multă încredere în ei. Aspect care le va fi benefic mai târziu, pe lângă condiția fizică și disciplina aferentă sportului. ”Eu sunt cel mai bun exemplu. De la fata timidă, rușinoasă și plâgăcioasă, am ajuns să am drumul meu și cred că mi l-am croit destul de bine. Câștigi încredere, nu știi unde te duce viața… A fost o provocare să văd dacă reușesc să aduc un copilaș la nivel înalt. Și ei erau foarte timizi. Am încercat să le insuflu ceea ce știu eu și să-i aduc pe drumul pe care l-am parcurs și eu”, adaugă Roxana Vlas. Antrenoarea nu ezită să le ofere copiilor un exemplu extrem pentru o motivație suplimentară: ”Le spun că știu copii care la 12 ani stăteau la colț toată ziua și mâncau semințe, acolo în Ciarda scoatem uneori capul pe geam și le arăt că aceștia tot acolo sunt, chiar și după ce au crescut. Poate acolo eram și eu dacă nu mă țineam de treabă”.

Campioni de mici

Tânăra e foarte mândră de copiii ei în primul rând pentru că aceștia țin cont de toate sfaturile. ”Inclusiv în privința alimentației, părinții sunt foarte încântați că mănâncă fructe și legume și ascultă de sensei. Chiar și psihologic îi ajut, deși nu am o specializare în acest sens. Eu stau și vorbesc cu ei, au tot felul de trăiri la 14 ani”, subliniază antrenoarea și președintele Golden Karate Timișoara. Astfel, nu e de mirare că în scurt timp au apărut și rezultatele micuților la nivel înalt. La vârsta la care alte fetițe poate încă nu s-au despărțit de păpușile preferate, Olivia Nichsici și Amira Aboud (ambele 11 ani) au în palmares titluri europene și mondiale la karate. Ultimele realizări pentru componenții Golden Karate Timișoara au venit luna trecută la Cupa Mondială organizată de federația IKU în Irlanda, la Kilkenny. Deplasarea a fost făcută alături de prietenii de la K-Do Timișoara.

”Nu m-am apucat de foarte mult timp, de aproape doi ani, m-a atras foarte mult acest sport.


Am luat medalii în Irlanda și în Italia anul trecut. Am evoluat repede și îmi place foarte mult. M-am gândit ca pe viitor să evoluez la un nivel cât mai înalt și să mă fac și eu antrenoare de karate. Ne pregătim acum pentru Cupa Mondială din Italia, Campionatul European din Rusia și Campionatul Mondial de anul viitor, care va fi în Africa”, spune Olivia Nichsici, campioană la kata (demonstrație fără adversar) și medaliată cu bronz la kumite (luptă cu adversar) în competiția din Irlanda. Colega ei Amira Aboud e o altă elevă a Roxanei care nu ratează medaliile la niciun concurs la care participă. Și ea a revenit cu aurul din Insula de Smarald. ”A fost o experiență unică în Irlanda, am învățat ce înseamnă cu adevărat karatele. Practic de aproape trei ani și am mai câștigat Campionatul European în Timișoara la kata, în Italia am luat locul 1 la Campionatul Mondial, tot la kata. Îmi doresc să fac performanță”, a precizat Amira Aboud.

Băieții nu se lasă nici ei mai prejos. Andrei Neag e deținătoru centurii mov și o țintește pe cea mai valoroasă. ”Mov înseamnă că e lângă maro și maro e aproape de centura neagră, ceea ce e bine. Luptele din kumite m-au atras pe mine. Contează să înveți autoapărare. Eu am învățat tehnici de apărare, de atac, secerări. Timișoreanul Vio Peagu e printre idolii mei, e un sensei foarte bun la kumite. Mă inspir și de la ceilalți pe care-i văd în concursuri”, conchide tânărul în vârstă de 12 ani. Acesta a revenit de la Kilkenny cu două medalii de bronz.

Practicanții de karate au acum o motivație suplimentară pentru a rămâne în acest sport nobil. Pe lângă beneficiile care nu dispar nici după ce se renunță la activitate, karatele a devenit oficial sport olimpic, urmând să apară în premieră la Jocurile Olimpice de Vară da la Tokyo, din 2020. Următoarele cicluri olimpice ar putea aduce astfel karateka din Banat la Paris în 2024 sau, de ce nu, la Los Angeles în 2028.

C.V. de aur

La fel ca și multe din elevele sale Roxana Vlas a fost o fetiță obișnuită care s-a apucat de karate la 11 ani. Cu muncă și implicare, tânăra a avut parte de succes atât la juniori, cât și la seniori. Experiența ei stă în nu mai puțin de zece titluri naționale, un titlu mondial și opt campionate europene. Pe plan educațional s-a specializat în management. ”Nu a fost ușor, practic în continuare de plăcere karate, mai particip la competiții. Poate de anul viitor mă voi antrena din nou pentru campionatul european, de dragul de a participa. Eu voi fi în lotul național de seniori, dar să vedem dacă voi avea motivația necesară. Va trebui să particip la campionatul național. Ceea ce va trebui să facă și elevii mei”, subliniază Roxana Vlas.

Palmaresul Golden Karate Timișoara la Cupa Mondială IKU din Irlanda:

Olivia Nichsici (11 ani) – locul 1 la kata și locul 3 la kumite;

Amira Aboud (11 ani) – locul 1 kata

Denisa Albu (8 ani) – locul 1 kata

Radu Bradea (6 ani) – locul 3 kata

Amalia Roșca (9 ani) – locul 3 kata

Denisa Livadariu (8 ani) – locul 3 kata

Andrei Neag (12 ani) – locul 3 kata și locul 3 echipe kumite rotativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.