Medicii de familie, bulversați de modificările de legislație propuse de guvern VIDEO

Medicii de familie, bulversați de modificările de legislație propuse de guvern VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

După ce, pe rând, mediul de afaceri sau justiția din România și-au manifestat nemulțumirea față de unele decizii ale guvernării PSD-ALDE, acum o altă lege controversată a revoltat medicii de familie. Noile modificări prevăzute de guvernanți îi obligă pe aceștia să scoată bani din propriul buzunar pentru a primi acreditare de funcționare din partea unei agenții, ca mai apoi, pe parcursul anilor, să rămână în atenta supraveghere a acestora.

Proiectul, care i-a luat pe cei vizați prin surprindere, este foarte greu de descifrat pentru marea majoritate. „Era un zvon acum o lună, cum că se pregătește acreditarea ANCSM, așa se numește agenția de acreditare a tuturor unităților sanitare din România. Acum a fost deja promulgate o lege și o hotărâre, publicate în Monitorul Oficial, însă nu a existat nicio informare. Am avut prima dată impresia că vizează doar spitalele de stat. A apărut între timp proiectul standard, care este atât de stufos încât nu avem de unde să știm ce e cu exactitate. Există aceeași lege și pentru spitale, și pentru cabinetele medicale. Doar standardul e diferit”, a specificat Ioana Aliona, medic specalist în medicina de familie, invitată la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Ca să funcționeze conform normelor impuse de Guvern, medicii de familie vor fi nevoiți să angajeze firme de consultanță pe care să le plătească din propriile buzunare, pentru a putea descifra standardele ghidului și întocmi dosarul de acreditare. Firmele trebuie să fie agreate de ANCSM, aflat în subordinea statului. „Vor fi costuri foarte mari. Noi trebuie să angajăm firmele ca să ne spună dacă îndeplinim standarde. Cabinetul medical trebuie să angajeze o firmă de consultanță cu ajutorul căreia să descifreze dosarul”, a menționat Cristina Molnar, medic specialist în medicina internă, prezentă de asemenea în studioul HDV.

„Prima etapă este depunerea unei documentații și dovada taxei de acreditare. Nu știm care va fi taxa, doar la anul se va știi. Înscrierea este obligatorie. Suntem forțați fără să știm costurile. Este o condiție obligatorie până în data de 1 ianuarie”, a semnalat medicul de familie Ioana Aliona.


Vor urma mai multe etape complicate, care vor reprezenta o adevărată corvoadă birocratică pentru cei care ar trebui să se îngrijească de sănătatea pacienților. „Va trebui să trimiți acte, apoi trebuie depusă documentația și dovada de achitare a taxei de acreditare. Urmează contactul cu firma de consultanță. Va trebui solicitată evaluarea, atunci când unitatea îndeplinește condițiile cerute. Pentru activitatea de evaluare obligatorie se pune la dispoziție documentele necesare. După evaluare se primesc neconformități, apoi un termen în care trebuie să le rezolvi”, a explicat Ioana Aliona, prezentă la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Din punct de vedere financiar, toate aceste demersuri vor fi o reală povară. „Tariful unui evaluator este de 100 de lei, iar al expertului de 72 de lei minimum, ambele pe oră. Odată făcuți acești pași, e clar că vor fi costuri mari”, a menționat Cristina Molnar, specialist în medicina internă. Pașii pe care medicii de familie vor trebui să îi parcurgă până în momentele evaluării reprezintă doar vârful aisbergului. „Să presupunem că raportul a fost pozitiv, iar unitatea e acreditată. Patru ani urmează monitorizarea. Se vor deschide birouri zonale cu managementul calității, la care, lunar, zilnic, trebuie să trimitem rapoarte care se vor centraliza”, a atenționat medicul de familie Ioana Aliona.

Printre cei mai afectați de aceste eventuale schimbări vor fi pacienții, întrucât timpul medicilor de familie va fi mai puțin, fiind ocupat cu chestiuni birocratice. „Pacienții vor avea un medic mult mai stresat din cauza altor factori, iar timpul de consultanță va scădea. Cred că calitatea actului medical depinde de gradul de informare al medicului și de aparatura pe care o folosește. Dacă ne vom folosi banii să plătim evaluatori, firme de consultanță, taxe de acreditare, nu vom putea investi în ce ne interesează de fapt. Cred că va avea de suferit calitatea actului medical”, a subliniat specalistul în medicină internă, Cristina Molnar.

Conform invitatelor emisiunii PRESSALERT LIVE, astfel de legi nu există în Franța sau în Germania, fiind greu de imaginat chiar și de medicii de familie de acolo. Singura șansă a medicilor de familie din România este să lupte pentru a-și putea desfășura meseria în condiții optime. „Vom încerca să luăm legătura cu colegi din alte județe. Medicii nu și-au dat seama ce îi așteaptă. Nu cred că cineva își putea închipui asemenea plan diabolic. Trebuie să alertăm celelalte județe, iar ulterior vom vedea ce ne sfătuiește firma de avocatură, pe ce căi putem merge”, a fost de părere Cristina Molnar.

Cele două invitate ale emisunii PRESSALERT LIVE au spus că nu vor capitula în fața acestor legi guvernamentale: „în cazul în care nu se exceptă de la această lege, nu vom încheia contractul cu Casa de Sănătate. E o formă de protest”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.