Președintele USR, la Timișoara: „Actuala guvernare a transformat miza penală a câtorva...

Președintele USR, la Timișoara: „Actuala guvernare a transformat miza penală a câtorva lideri în strategia națională de dezvoltare a României”

0
DISTRIBUIȚI

dezbatere usr

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, astăzi, la Timișoara, că actuala guvernare „a transformat miza penală a câtorva lideri în strategia națională de dezvoltare a României”, în loc să se discute despre agenda reală a cetățenilor sau politici europene.

Uniunea Salvați România a organizat în capitala Banatului o dezbatere cu tema „Viitorul Europei este viitorul României: Primul pas spre Sibiu 2019”, la care au fost invitați să participe reprezentanți ai Comisiei Europene, ai partidelor politice din Parlamentul European și ai partidelor noi din Europa.

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că nu știe spre ce familie europeană se va îndrepta partidul pe care-l conduce, deocamdată. O decizie în acest sens va fi luată, cel mai probabil, în urma unui referendum intern organizat înainte de alegerile europarlamentare din anul 2019.

„Nu știu spre ce familie europeană se întreaptă USR, evident, pentru că dezbaterea de la Timișoara este prima dezbatere internă din cadrul partidului, prin care încercăm să aducem pe agenda publică națională și implicit și în cadrul partidului decizia legată de viitorul Europei. USR fiind un partid al cetățenilor, un partid pornit din societate, consideră că miza reală pentru România este poziționarea pentru anii următori și direcția pe care Europa o va lua. Avem la dezbatere partidul En Marche, avem invitate familiile clasice europene, ALDE, Grupul Verzilor și dezbaterea își propune să arate membrilor USR care sunt alternativele, direcțiile, iar în urma acestor dezbateri interne să luăm cea mai bună decizie, care va fi luată cumva în preajma alegerilor europarlamentare care vor urma în 2019. Noi ne-am propus, spre deosebire de tot ce există în politica din România, ca decizia privind apartenența la o familie europeană să fie luată printr-un referendum al tuturor membrilor din USR și trebuie să avem întâlniri pentru a prezenta alternativele. Foarte puțin probabil să mergem spre familia europeană a socialiștilor”, a afirmat Dan Barna.

De asemenea, președintele USR a precizat, la Timișoara, întrebat fiind de jurnaliști cum vede viitorul Europei în raport cu ce se întâmplă pe scena politică din România, că țara noastră a avut, în ultimul an, o agendă „total diferită” de cea reală a cetățenilor sau de cea europeană.

„Timp de un an, Guvernul și Parlamentul nu au făcut altceva decât să funcționeze precum o casă de avocatură și de mentenanță a domnului Liviu Dragnea.


Noi ne-am ocupat de problemele individuale penale ale unor lideri, în loc să discutăm, la nivelul societății vorbesc, despre cum trebuie să se poziționeze România față de nucleul central franco-german din Europa, care ar trebui să fie poziția noastră față de migrație, de următoarele politici europene care vor fi dezvoltate în lunile și anii următori. Toate acestea nu există în dezbaterea publică și în dialogul cetățenilor și asta pentru că actuala guvernare, din păcate, a transformat miza meschin-umană, penală a câtorva lideri în strategia națională de dezvoltare a României. Dacă noi nu am fi avut persoane cu probleme penale în conducerea statului, timp de un an de zile am fi discutat despre Europa, despre politici sociale, despre dezvoltare sociale”, a explicat Dan Barna.

Totodată, președintele USR a mai precizat că partidul pe care-l conduce este pro-european, astfel că susține inițiativele private, dezvoltarea și clasele de mijloc.

„Poziția USR față de viitorul Europei este una explicită. Suntem un partid pro-european, modernizator, cu valori liberale europene, susținem inițiativele private, dezvoltarea, clasele de mijloc. Este ceea ce are nevoie România în mod ineret, independent chiar de ideologii. USR este singurul partid asumat, declarat pro-european. Ideea curentelor naționaliste care, din păcate, a prins rădăcini în țările din jur, precum Ungaria sau Polonia, nu este una care să poată să ducă România spre o direcție pozitivă”, a declarat Dan Barna.

Președintele USR a anunțat, la Timișoara, că partidul a lansat și o platformă „E-USR”, unde experți români de la Bruxelles sunt invitați să susțină inițiativele din țara noastră, precizând că „este o folosire firească a resurselor pe care România le are la nivelul Comisiei Europene și a structurilor europene”.

La dezbaterea cu tema “Viitorul Europei este viitorul României” a participat și vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul Franței, Andre Gattolin, membru al partidului La Republique En Marche, care a precizat că este important ca fiecare formațiune politică să-și pună “întrebările europene în centrul atenției”.

“Construcția viitorului european este atât de importantă pentru că în 2050, dacă privim la ceea ce se întâmplă la scara mondială, trebuie să vă gândiți că niciunul din statele europene, nici măcar Germania sau Franța nu vor fi printre primele opt puteri mondiale. Este foarte important ca fiecare partid să-și pună chestiunile, întrebările europene în centrul atenției sale. Este ceea ce am făcut în Franța. Președintele Emmanuel Macron a avut curajul să vorbească despre teme europene și, deși i se spunea că nu va câștiga cu teme europene, uite că a demonstrat totuși contrariul. Este important să-ți asumi și acest punct de vedere”, a afirmat Andre Gattolin.

De asemenea, reprezentantul partidului La Republique En Marche a mai precizat că România trebuie să-și rezolve problemele în ceea ce privește corupția și statul de drept pentru a putea adera la Spațiul Euro și Schengen.

“Cred că România este o țară mare și importantă, dar având totuși niște probleme în domeniul corupției, în domeniul statului de drept, trebuie reglate aceste probleme pentru a-și putea afirma poziția politică reală în Uniunea Europeană. Prin aderarea la Spațiul Euro și Schengen, aceste două probleme sunt necesare a fi rezolvate pentru a fi un adevărat actor politic”, a conchis Andre Gattolin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.