Senatorul USR Nicu Fălcoi, primul pas înspre limitarea duratei interimatelor

Senatorul USR Nicu Fălcoi, primul pas înspre limitarea duratei interimatelor

0
DISTRIBUIȚI
Senatorul USR de Timiș, Nicu Fălcoi. FOTO: Facebook USR Timis

Politizarea administrației locale, dar și a companiilor din subordinea primăriilor sau a consiliilor județene din țară ar putea lua sfârșit. Un prim amendament privind limitarea duratei mandatelor de interimat a fost depus de senatorul USR Timiș, Nicu Fălcoi, ieri. Printre cei afectaţi la nivel local de iniţiativa senatorului se numără mai mulţi şefi de direcţii din Primăria Timişoar şi Consiliul Judeţean Timiş, dar şi şeful Poliţiei Locale, Dorel Cojan, care conduce instituţia în regim de interimat, în condiţiile în care adjunctul său, Dumitru Domăşnean a dat mai multe concursuri pentru a ocupa postul de subordonat al lui Cojan.

„În acest moment este specificat şase luni pe fiecare an şi vreau să scot acea prevedere.


E vorba de un principiu, nu e vorba de domnul Cojan. A fost doar un exemplu. Despre asta vorbeam, este vorba despre un principiu. Nu îi ţinem în interimat sine die, haideţi să organizăm concursuri pentru ocuparea acelor funcţii. Cel mai bun să câştige, ocupă funcţia şi cu asta basta, am încheiat discuţiile. Nu mai sunt atâtea discuţii în spaţiul public legate de capacităţile domnului Cojan sau ale nu ştiu cui din oraşul acesta”, explica Nicu Fălcoi la începutul lunii septembrie.

Ieri, acesta a anunţat pe Facebook că „mi-am propus prin această inițiativă să confirm ceea ce am promis acum un an, atunci când m-am decis să mă implic activ în viața politică: să contribui la schimbarea în bine a mediului politic și administrativ, implicit prin profesionalizarea funcției publice și crearea acelor mecanisme care să asigure independența funcționarilor publici față de influențele nedorite. Am apreciat că tendința de a perpetua practica numirilor temporare în diverse poziții publice de conducere are un efect nociv asupra independenței și transparenței funcțiilor publice, acesta fiind motivul pentru care am inițiat proiectul de modificare și completare a L. 188/1999, prin introducerea la articolul 92, după aliniatul (2), a unei prevederi potrivit căreia după expirarea perioadei legale maxim admise în care o funcție publică este declarată vacantă, aceasta nu mai poate fi ocupată prin numire cu caracter temporar. Un caz concret vizând perpetuarea acestei practici a făcut, de altfel, obiectul unei interpelări pe care am adresat-o în luna aprilie MDRAP”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.