Alimente care ne țin de cald iarna

Alimente care ne țin de cald iarna

0
DISTRIBUIȚI

Crăciunul, zăpada, cadourile de sub brad, ceaiurile, vinul fiert sau puloverele călduroase sunt doar câteva din motivele pentru care iubim iarna. Însă lunile reci vin şi cu nejunsuri. Mulţi dintre noi suferim de frig în lunile de iarnă, iar de multe ori nici îmbrăcămintea groasă nu se dovedeşte a fi de ajutor.

Senzaţia constantă de frig este generată de anumite carenţe alimentare şi apare cu precădere la oamenii care nu îşi hrănesc corespunzător organismul. În general temperatura corpului uman este de 37 de grade, însă dimineaţa aceasta poate ajunge la doar 36 de grade, iar în caz de emoţii extreme, aceasta poate urca până la 38 de grade. O mare parte din resursele calorice consumate de organism servesc menţinerii temperaturi corpului la valori normale.

Este bine însă să ştiţi că pe lângă îmbrăcămintea adecvată puteţi folosi şi mai multe alimente care vă ajută să vă menţineţi temperatura organismului.

Ghimbirul

Din ce în ce mai mulți români folosesc ghimbirul pentru diverse preparate culinare. Acesta poate fi utilizat la prepararea cocktail-urilor sau a ceaiurilor, dar şi la anumite mâncăruri. Ghimbirul este eficient în tratarea răcelilor, a durerilor musculare şi a migrenelor, iar în lunile reci este recomandat în special pentru efectele sale termogenice. Rădăcina de ghimbir conţine potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, dar şi vitaminele B6, C şi D. Ghimbirul înlătură oboseala şi ajută la eliminarea toxinelor eliminate în organism.

Piperul

Piperul se află şi el pe lista cu alimente recomandate în timpul ierii. Acesta conţine piperină, care creşte temperatura corpului graţie acţiunii asupra sistemului nervos. Piperul ajută şi la prevenirea formării gazelor intestinale, având şi efecte antioxidante şi antiinflamatorii. Prezent pe mesele tuturor românilor, piperul conţine şi o serie de nutrienţi esenţiali pentru organism printre care amintim manganul, vitamina K, vitamina C, calciu, fier, crom, cupru şi potasiu.

Ardeiul iute

Preferat de cei care iubesc mâncărurile picante, ardeiul iute face şi el parte din lista de alimente care ne ajută să luptăm cu frigul.


Capsaicina prezentă în ardeiul iute stimulează circulaţia şi termogeneza crescând astfel temperatura corpului. Ardeiul iute este util şi în ameliorarea inflamaţiilor, a durerilor, dar şi a artritei. Acelaşi aliment joacă un rol important şi în îmbunătăţirea imunităţii, şi în lupta împotriva cancerului de prostată. Şi cei care doresc să slăbească ar trebui să introducă ardeiul iute în dieta lor.

Usturoiul

Este unul din alimentele preferate de românii care obişnuiesc să se trateze de răceală fără a folosi medicamente. Usturoiul nu este doar un antibiotic excelent, ci şi un adjuvant în problemele de circulaţie. Graţie acţiunii vasodilatoare, acesta pune sângele în mişcare, ajutând corpul să îşi menţină o temperatură optimă. Usturoiul contine sodiu, potasiu, seleniu, calciu, magneziu şi vitaminele A, B1, B2 şi C.

Scorţişoara

Pe lângă alimentele picante, scorţişoara este un condiment extrem de util. Cu un gust aromat şi folosită adesea la prepararea deserturilor sau a vinului fiert, scorţişoarea ajută la accelerarea metabolismului şi la generarea de căldură. Scorţişoara este eficientă şi în combaterea stresului şi în echilibrarea glicemiei. Studiile medicale arată că scorţişoara este eficientă şi în prevenirea diabetului.

Cerealele integrale

Sunt printre alimentele preferate de români la mic-dejun. Fulgii de ovăz, meiul, sau orezul brun sunt surse excelente de carbohidraţi complecşi, care ajută la menţinerea temperaturii corpului. Graţie conţinutului de vitamina B şi magneziu care ajută tiroida şi glandele suprarenale să regleme temperatura corpului, cerealele sunt recomandate tuturor celor care se confruntă iarna cu senzaţia de frig.

Ceaiul verde

Cunoscut pentru proprietăţile antioxidante, ceaiul verde stimulează termogeneza cu până la 50%. Acţiunea sa benefică asupra temperaturii corpului se datorează conţinutului de catechină şi cofeină. Acelaşi efect îl are şi ciocolata, care, consumată caldă, ajută la combaterea senzaţiei de frig.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.