Primăria Timișoara pregătește majoarea impozitelor și taxe noi. Explicația lui Robu

Primăria Timișoara pregătește majoarea impozitelor și taxe noi. Explicația lui Robu

1
DISTRIBUIȚI

Primele urmări negative ale scăderii taxelor de către guvernul PSD s-ar putea vedea chiar în 2018. Consiliul Local Timișoara are în plan două schimbări majore: introducerea taxei turistice, și mărirea impozitului pentru clădirile nerezidențiale.

Deși proiectele de hotărâre au fost pregătite de angajații primăriei și au ajuns astăzi pe masa aleșilor locali din Timișoara, acestea au fost retrase de pe ordinea de zi de către primarul Nicolae Robu, care a comentat că a ajuns să apeleze la astfel de taxe din disperare, de teamă că odată cu reducerea taxelor la nivel național încasările primăriei ar putea scădea cu 30%.

Modificările propuse erau următoarele: prin taxa de turism se prevedea o creștere tarifelor de cazare cu 2% și urma să se aplice pe toată durata fiecărui sejur, în vreme ce majorarea taxelor pentru clădiri prevdea că „pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Se stabilesc cotele adiționale la impozitul/taxa pe clădiri datorat/datorată de persoanele juridice, de 50% față de nivelul cotelor de impozitare aplicabile în anul 2018”.

Primarul a explicat că proiectele nu vor fi supuse la vot numai după ce se va organiza și o dezbatere publică pentru fiecare din subiecte.


Aceeași problemă a fost ridicată și de PSD Timiș, care a depus o adresă la Primăria Timișoara prin care anunța că adoptarea proiectelor privind cele două impozite nu respectă prevederile legale.

„Când am văzut că acea prevedere legată de cota din impozitul pe venit care rămâne la bugetele locale este păstrată jos, la 43% doar, am fost disperat și sunt extrem de îngrijorat de soarta Timișoarei în 2018. Atunci am inițiat aceste proiecte prin care încercăm măcar parțial să compensăm pierderile (…) 33 de milioane de euro înseamnă enorm, fondurile europene pe Axa 4, pe POR, pe toți cei șapte ani, 2014 – 2020, totalizează 54 de milioane de euro. Noi pierdem într-un singur an, câtă vreme Codul Fiscal rămâne în forma în care se prefigurează, 33 de milioane de euro. Avem extrem de multe lucruri de făcut pentru modernizarea orașului (…) Nu putem să așteptăm 1,5 milioane de turiști cu infrastructura de mobilitate pe care o avem, Timișoara e departe de a răspunde nevoilor vieții actuale așa cum ea. Este obligatoriu să construim noi pasaje, noi poduri peste Bega și nu vă dau mai multe exemple (…) Ne va scădea și posibilitatea de a ne împrumuta dacă bugetul local se va reduce. Nu știu ce-o să se întâmple, dar la disperare am ajuns să mă gândesc la majorări, e adevărat, cât mai puține, care să afecteze cât mai puțină lume, ale taxelor și impozitelor locale, care să ne asigure o compensare de cel mult o treime la pierdere pe care o vom avea. Am vrut să nu afectăm nimic din ce ține de viața de zi cu zi a cetățenilor, ci să ne limităm la a crește taxele locale pe acele proprietăți care sunt implicate în afaceri. Asta am făcut-o cu strângere de inimă pentru că îmi repugnă orice creștere de taxe și impozite, dar am ajuns să fim forțați să ajungem să alegem între rele. Retrag așadar cele două proiecte. Nu știu de ce Puterea actuală nu a vrut să facă acea corecție (…) Vreau să mai spun că îi înțeleg pe cei care nu vor mai putea să facă afaceri la fel de bune cu proprietățile lor, fie că sunt persoane juridice, fie că sunt persoane fizice”, a declarat Robu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.