USR cere invalidarea mandatelor pentru cinci parlamentari de la PSD și ALDE....

USR cere invalidarea mandatelor pentru cinci parlamentari de la PSD și ALDE. Ce deputat de Timiș se află pe listă

0
DISTRIBUIȚI

Uniunea Salvați România a solicitat astăzi Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să ceară Comisiilor juridice, de disciplină și imunități ale Parlamentului să constate că sunt cinci parlamentari ce dețin ilegal mandatele, fiind condamnați definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție pentru incompatibilitate sau conflict de interese, potrivit Digi24. Printre cei cinci se află și deputatul PSD de Timiș, Matei Suciu.

USR arată că cinci parlamentari au interdicție timp de trei ani de a exercita funcția. Într-un comunicat de presă, USR îi numește pe deputații Steluța Gustica Cătăniciu (ALDE), Ioan Sorin Roman (PSD), Matei Suciu (PSD) și senatorii Ovidiu Cristian Dan (PSD) și Resmeriță Cornel Cristian (PSD).

Solicitările au fost transmise în contextul în care majoritatea PSD-ALDE a forțat astăzi adoptarea în Camera Deputaților a unei legi inițiate de deputatul PSD Florin Iordache care șterge acte emise de Agenția Națională de Integritate și hotărâri definitive și irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție privind parlamentarii care se află în conflict de interese.

„Majoritatea PSD-ALDE a adus Parlamentul într-o situație gravă de ilegalitate și neconstituționalitate prin ignorarea deliberată a legilor, a Constituției și a hotărârilor judecătorești definitive în cazul celor cinci senatori și deputați care se află în incompatibilitate sau conflict de interese și care ar trebui să-și piardă mandatele.


În loc să aplice legea și Constituția României, PSD dă o altă lege prin care se șterg hotărâri definitive ale instanțelor de judecată să-și scape prietenii politici. Este un abuz și un precedent care face de rușine Parlamentul. Orice cetățean al acestei țări se supune legii; PSD vrea să fie deasupra legii”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

Stelian Ion și Cristian Seidler, deputați USR, au arătat în plenul Camerei Deputaților că legea Iordache este cu dedicație și că aceasta încalcă atât Constituția, cât și recomandarea Comisiei Europene, formulată în noiembrie, în Raportul privind Mecanismul de Cooperare și verificare, potrivit căreia Parlamentul trebuie să rezolve cu celeritate și transparență cazurile celor cinci parlamentari.

Deputatul PSD Matei Suciu a pierdut definitiv procesul prin care a contestat sentinţa dată de Agenţia Naţională de Integritate. ANI a constatat că, pe vremea când era senator al aceluiaşi partid, Suciu s-a aflat în incompatibilitate, deţinând simultan funcţia de senator şi de administrator a două firme. Pesedistul nu a menţionat în declaraţia de avere şi funcţiile de administrator. Perioada în care acesta s-ar fi aflat în incompatibilitate este 19 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2014.

Deşi nu a dorit să candideze pentru un nou mandat de senator de Timiş, fiind nemulţumit că lista formaţiunii a fost deschisă de fostul prefect Eugen Dogariu, Suciu a ajuns din nou în Parlament, de data aceasta pe un loc de deputat, după ce Sorin Grindeanu a fost numit prim-ministru şi Călin Dobra, cel care a deschis lista PSD Timiş pentru Camera Deputaţilor, a renunţat la mandat pentru a prelua şefia CJ Timiş. Suciu a contestat decizia ANI, însă Înalta Curte de Casație Justiție a dat definitiv dreptate agenției așa că teoretic, pesedistul ar trebui să vacanteze poziția de deputat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.