Situație critică în mai multe unități de învățământ din întreaga țară. De la 1 ianuarie 2018, în urma unei modificări legislative, femeilor de serviciu, contabililor și secretarelor din școli nu li se mai permite cumulul de normă. Astfel, persoanele angajate în unitățile de învățământ cu un sfert sau jumătate de normă sunt puse în situația de a renunța la locurile de muncă.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Timiș, 74 de persoane vor fi în situația de a renunța la acest cumul de normă, iar cele mai mari probleme sunt înregistrate în unitățile de învățământ din mediul rural.
“Conform articolului 29 din Legea 153/2017, nu se mai permite cumulul de normă în unitățile de învățământ pentru personalul nedidactic, respectiv didactic auxiliar. Mai precis, nimeni nu poate depăși o normă. Având în vedere că mai ales în mediul rural la nivel de contabil, la nivel de secretare, dar și alte tipuri de personal avem posturi formate din 0,25 normă, 0,50 normă, care nicidecum nu sunt atractive pentru cei doresc să se angajeze, o bună parte din aceste posturi au fost ocupate prin concurs de oameni care prin aceste jumătăți sau sferturi de normă au ajuns la cumul.
Dacă nu se mai permite acest cumul din 1 ianuarie, în județul Timiș avem 74 de persoane care trebuie să renunțe la acest cumul”, a explicat Francisc Halasz, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Timiș.
Francisc Halasz spune că în cazul în care aceste persoane vor fi nevoie să renunțe la posturi, nu știe cine va veni în locul lor să lucreze, ținând cont că salariile sunt extrem de mici.
“O bună întrebare este cum se va face această renunțare, având în vedere că această prevedere contravine și Codului Muncii. Pe de altă parte, acești oameni, odată fiind angajați prin concurs, nu pot fi dați afară. Ei pot să demisioneze, eventual. Dacă nu se va reveni la această prevedere, în momentul de față foarte greu pot să spun cum se va rezolva această situație de la 1 ianuarie, ce vor face acele școli care vor rămâne fără acești contabili, fără acești secretari, cine le va face munca, cine va dori să ocupe aceste jumătăți sau sferturi de normă, având în vedere retribuția pe care o primesc”, a mai explicat inspectorul școlar adjunct.
De asemenea, Francisc Halasz a precizat că există posibilitatea ca, de la 1 ianuarie 2018, o parte dintre școlile din județ să rămână fără femei de serviciu, contabili sau secretare.
“Este datoria fiecărei unități de învățământ pe plan local să încerce să caute o soluție, dar eu prevăd că găsirea unei soluții e mai mult decât dificilă, iar în unele școli va fi irealizabilă”, a conchis Francisc Halasz.