Josef Kappl revine la Timişoara, alături de Ţăndărică, într-un super-concert Farfarello: „Toţi...

Josef Kappl revine la Timişoara, alături de Ţăndărică, într-un super-concert Farfarello: „Toţi avem aceeaşi pasiune: muzica live“

1
DISTRIBUIȚI

Josef Kappl, binecunoscutul muzician care a creat printre altele şi opera rock Meşterul Manole, va reveni în Timişoara, cu ocazia unui concert alături de colegii săi din trupa Farfarello, evenimentul urmând să se desfăşoare în data de 10 februarie, de la ora 22.00, la The Note Pub.

„De-a lungul anilor, am avut nenumărate momente frumoase cu Farfarello, pentru că de câte ori mă urc cu ei pe scenă, fie în trio cu Mani Neumann și Ulli Brand, fie cu formule mai extinse, trăim împreună întotdeauna momente deosebite și emoționale pentru că toți avem aceeași pasiune: muzica live! Starea de spirit în sânul formației este în primul rând aceea de respect reciproc pentru ceea ce este și ceea ce face fiecare dintre noi. Am ajuns chiar să compunem împreună, realizând astfel penultimul album “Glück“, pe care l-am produs eu. Despre ultimul album „Zeit Zone“ va povesti desigur mai mult Mani Neumann. La acest album nu am putut participa, din păcate. Muzica Farfarello prin melodicitatea, ritmica și dinamica ei reușește să transmită publicului un mesaj care cuprinde o paletă întreagă de sentimente și simțiri reușind să-l ia într-o călatorie fantastică. Surpriza acestui concert din Timișoara, ca și de fapt la toate concertele acestui turneu Farfarello în România, este componența trupei în care îl numărăm pe lângă Mani Neumann vioară, Ulli Brand chitară, eu la chitară bass, pe fantasticul coleg al nostru Ovidiu Lipan Țăndărică la tobe“, ne-a declarat artistul.

În luna noiembrie a anului 2013, fostul basist al trupei Phoenix, care actualmente activează în Pasărea Rock, a prezentat pe scena Filarmonicii Banatul opera – rock Meşterul Manole, care a fost considerat la vremea respectivă „un proiect care se înscrie în demersurile pentru a sprijini candidatura oraşului nostru la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021“.


„Munca la crearea acestei lucrări, pe libretul lui Victor Cârcu, autor, regizor și dramaturg, (cunoscut publicului român prin textele unor piese Phoenix ca Fată verde, Mugur de fluier, Nunta, Dansul codrilor), a durat cinci ani, în perioada dintre 2008-2012.


În 2008 am pus prima piatră de temelie a operei prin lansarea unui EP cu piesa titulară a ei, „Pe Argeș în jos». Lansarea a avut loc cu ocazia unui concert Mircea Baniciu și prietenii, la Sala Palatului din București. În fine, «Opera rock-simfonic Meșterul Manole» a fost aleasă prin votul unanim al Consiliului Local din Timișoara, drept «vârf de lance» în concursul orașului Timișoara pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Premiera s-a bucurat de un mare interes din partea publicului care ne-a onorat cu o sală arhiplină și de un mare succes cu nenumărate aplauze la scenă deschisă și de ovațiuni furtunoase și interminabile la final. Pe lângă premieră au mai fost stabilite încă cinci reprezentații ale operei. A fost chiar vorba de un turneu național, care avea în itinerar Bucureștiul, Iașul, Craiova, Clujul și chiar Curtea de Argeș, leagănul legendei cu Meșterul Manole“, spunea, după premieră, binecunoscutul muzician. Chiar dacă evenimentul a avut parte de un ecou deosebit în rândul melomanilor şi autorităţile oraşului au promis să sprijine această iniţiativă, până la ora actuală Meşterul Manole nu a avut parte de nicio altă reprezentaţie în afara premierei.

„Situația cu Opera Rock-Simfonic “Meșterul Manole” este cea de așteptare pentru următoarea reprezentație. Așteaptă și Opera, aștept și eu și așteaptă mai ales și publicul hotărârea Timișoarei de a relua reprezentațiile Operei Meșterul Manole, de la a cărei premieră absolvită cu mare succes, au trecut deja patru ani și jumătate“, ne-a declarat Josef Kappl.

Formaţia Farfarello înseamnă în primul rând vioară, blockflöte, chitare acustice pe 6 şi 12 corzi, percuţie & bass. Mani Neumann (vioară, blockflöte) şi Ulli Brand (chitară), membrii fondatori ai trupei Farfarello, au reuşit ca, în 35 de ani de activitate, să obţină recunoaştere europeană şi internaţională. Stilul muzical abordat de către ei este atât de unic, încât orice descriere convenţională devine imposibilă. Prin muzica lor Farfarello creează un sunet arhaic, brut, eliberat de clişee, fiind o combinaţie de folclor est – european şi influenţe contemporane: muzică tradiţională, jazz, rock şi muzică clasică. Din 1982 şi până acum, trupa Farfarello a scos 18 albume, 4 dvd-uri şi a participat la peste 3.500 de concerte în toată lumea. Biletele pentru concertul Farfarello din Timişoara costă 45 lei.

Foto: Vlad Simion

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.