Spitalul Județean Timișoara, dotat cu un computer tomograf și un RMN de...

Spitalul Județean Timișoara, dotat cu un computer tomograf și un RMN de ultimă generație. Când vor fi funcționale

0
DISTRIBUIȚI

spitalul judetean

Bolnavii din vestul țării care ajung la Spitalul Județean Timișoara vor fi mai bine tratați. În cadrul unității medicale vor fi funcționale, în cel mult trei luni de zile, un computer tomograf și un RMN de ultimă generație. Cele două echipamente medicale au fost achiziționate pentru Spitalul Județean Timișoara de către Guvernul României, printr-un împrumut la Banca Mondială.

„Primim un computer tomograf și un RMN, plus un sistem informatic PACS (n.r. tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). Astăzi a avut loc ceremonia de semnare a contractelor, la București, la care am participat. Într-o lună și jumătate echipamentele medicale ar trebui să ajungă la spital, iar în două, trei luni vor fi funcționale”, ne-a declarat Marius Craina, directorul Spitalului Județean Timișoara.

În total, 34 de spitale din țară și din București vor fi dotate cu 14 computere tomografe, 24 de RMN-uri și 21 de sisteme informatice PACS, în valoare de aproape 20 de milioane de euro.


Cele trei contracte pentru achiziționarea echipamentelor medicale cu bani de la Banca Mondială au fost semnate astăzi, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezența premierului Mihai Tudose, transmite Guvernul României.

”Astăzi îndeplinim o promisiune din Programul de Guvernare, care prevede un CT (Computer Tomograf) și un RMN (Rezonanță Mangetică Nucleară) pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente. Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit și echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziții de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel național, o rețea de imagistică medicală sustenabilă și interconectată”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Ministrul a adăugat că este responsabilitatea autorităților locale și a managerilor de spital să asigure spațiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească.

Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane de euro, mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice. Acordul de împrumut a fost accesat de Guvernul României în anul 2014 și deblocat anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.