Alb-violetul american. Andrei Zăgrean, fost atacant al Politehnicii Timișoara, își trăiește visul...

Alb-violetul american. Andrei Zăgrean, fost atacant al Politehnicii Timișoara, își trăiește visul peste ocean după ce a renunțat la fotbal

0
DISTRIBUIȚI
Sursa foto: Gazeta Sporturilor

Deși a evoluat în doar 16 partide pentru vechea Poli, Andrei Zăgrean a fost foarte apreciat de către suporterii alb-violeți. Din păcate atacantul albaiulian a decis să renunțe la fotbal când avea doar 25 de ani, din cauza lui Marian Iancu, care voia să-l transfere cu forța la Chiajna. Mutarea în Statele Unite a reprezentat o a doua șansă pentru Zăgrean, fan împătimit, încă din țară, al echipei de fotbal american Baltimore Ravens.

De obicei fanii fotbalului ”european” nu se împacă cu ideea că un alt sport e numit tot fotbal peste Atlantic. Cu atât mai neobișnuită pare situația în care un fost atacant din Liga I e suporter înfocat al unei echipe de peste ocean. E cazul lui Andrei Zăgrean, stabilit în SUA de câțiva ani. ”Povestea e haioasă”, spune ardeleanul care ține cu Baltimore Ravens încă de când era elev. ”Pe când locuiam cu părinții, m-am îmbolnăvit și aveam febră. Era 3 dimineața și nu dormeam, așa că am aprins televizorul. Cine crezi că juca? În noaptea aia am învățat singur majoritatea regulilor. Mai apoi mă trezeam sau stăteam toată noaptea, din cauza fusului orar, ca să îi văd. Apoi mi-am făcut abonament anual pe NFL ca sa îi pot urmări live”, continuă Andrei Zăgrean pe tema atașării de ”Corbi”. Mai mult, echipa din Baltimore îi făcea cu ochiul și când se juca pe PlayStation simulatorul Madden NFL 99. ”Când dădeai un joc rapid era prima echipă care apărea în ordine alfabetică. De prin 1997-98 urmăresc fotbalul american. De un lucru îmi pare rău, că nu l-am prins pe Ray Lewis (n.r. legenda lui Baltimore Ravens) jucând, tocmai a fost acceptat în Hall of Fame”, adaugă Zăgrean.

Soarta a făcut ca în iarna lui 2011 să ajungă în cariera profesională tot la o alb-violetă foarte iubită. Politehnica Timișoara i-a remarcat evoluțiile bune la Internațional și Silvania, iar tânărul vârf nu a înșelat așteptările, punctând de patru ori în acel retur cu titlul pe masa. A rămas la echipă și după dezastru, evoluând în B până când a fost împrumutat la Voința Sibiu. ”Sunt lucruri care sunt pură coincidență cu perioada mea cea mai bună de la Poli: culorile, fanii, sufletul”, subliniază Andrei. În America el nu a ezitat să profite de oportunitatea de a-și vedea favoriții de la Ravens pe M&T Bank Stadium, arena de peste 70.000 de locuri a alb-violeților din NFL.

Andrei Zăgrean s-a stabilit în Statele Unite la începutul anului 2015 după ce a câștigat la Loteria Vizelor. Locuiește la Raleigh, capitala statului Carolina de Nord, împreună cu soția sa, Ana Maria. ”Întotdeauna ma gândesc la asta ca la o a doua șansă după ce mi s-a întâmplat cu fotbalul. Și așa a și fost. A coincis cu problemele mele cu Iancu și cu faptul că nu am mai fost plătit de doi ani. Mi-am câștigat dreptul de a-mi reface viața”, mărturisește fostul fotbalist. Obișnuit cu viața de sportiv, acesta s-a acomodat rapid în noul mediu: ”Pentru mine a fost mai ușor. Sora mea era acolo și soția mea e aici. Pentru ea a fost mai greu la început, dar acum e acomodată și ea”.

Vicecampionul cu Poli în 2011 nu regretă acum alegerea făcută, timpul i-a dat dreptate în condițiile în care fotbalul românesc și-a continuat declinul. În SUA Zăgrean lucrează pentru o companie aeriană, e o viață total diferită față de cea cu care era obișnuit în țară.


”Serviciul e servici aici, timpul liber e pentru recreere, sport sau prieteni. Aș vrea să mai fac sport dar nu am vreme. Mă trezesc la 4 dimineața și ajung acasă la 11 noaptea. La ce se întâmplă cu fotbalul în momentul acesta parcă am avut un înger păzitor care m-a scos din circuit la momentul potrivit”, subliniază Andrei Zăgrean.

Marian Iancu i-a forțat retragerea

În vara lui 2012, când era clar că Poli nu-și mai revine, Andrei Zăgrean mai avea contract câțiva ani buni cu societatea intrata în insolvență. Jucătorul s-a pregătit o perioadă cu ACS Poli după ce a revenit din împrumutul de la Sibiu, dar a fost nemulțumit de contractul propus în eșalonul secund. Conducerea vechiului club voia apoi să-l direcționeze către Chiajna, unde au mai ajuns, tot de la Timișoara, Alex Popovici și Florin Ilie. ”Eu aveam oferte de la Ceahlăul și de la Mediaș, dar Iancu voia ca eu să merg la Chiajna. Până prin 2016 sau 2017 mai aveam contract și mă ținea cu forța. Eu nu am fost și nu voi fi sclavul nimănui. Practic, ultima mea discuție cu Marian Iancu a fost așa: Dacă nu mergi să joci la Chiajna atunci nu o să mai joci fotbal niciodată! Eu am răspuns: Bine, atunci NU!”, rememorează Zăgrean. Calvarul a inclus nenumărate telefoane acasă. ”Nici măcar nu știam ce condiții are Chiajna, am fost luat cu miticisme. Eu în primul rând nu am vrut să-i fac jocurile lui Iancu. Nu mi-a plăcut nici ideea cu ACS și cu divizarea fanilor, pentru că ei sunt practic motivul pentru care se joacă fotbalul. Bineînțeles, contează să ai un plan financiar stabilit ca în Occident, dar sportul, în primul rând, e menit pentru a servi fanilor nu pentru a fi marioneta unuia și a altuia”, conchide Andrei Zăgrean. Acesta a rămas, în schimb, impresionat de suporterii bănățeni și apreciază proiectul ASU Politehnica: ”Să fiu sincer nu am prea mai urmărit fotbalul de când am venit aici, dar e impresionant ce au făcut fanii pentru Poli, unde au fost și unde au ajuns”.

Foto: Levente Balint / FC Politehnica

După ce s-a lăsat de profesionism Zăgrean a mai activat o perioadă ca antrenor la juniorii D ai noului club Unirea din Alba Iulia. ”Îmi tot ziceau să joc și să antrenez grupa de copii în același timp, dar n-am vrut”, precizează Andrei. Nu puțini sunt suporterii care au regretat că talentatul atacant a fost nevoit să-și pună într-un mod neplăcut ghetele în cui. Andrei Zăgrean a evoluat de-a lungul carierei la CS Zlatna, Unirea Alba Iulia, Internațional Curtea de Argeș, Șimleu Silvaniei, Poli Timișoara și Voința Sibiu. Marcase nouă goluri în 31 de partide pe prima scenă până în momentul retragerii.

Încântat de câștigătoarea Super Bowl-ului

Primul weekend al lunii februarie a coincis cu finala NFL. Super Bowl a devenit un eveniment sportiv de amploare urmărit de fani ai fotbalului american de pe întreg globul. În SUA a devenit o adevărată sărbătoare. ”Fotbalul american e o tradiție, nu neaparat Super Bowl-ul. Și în etapele normale se strâng prietenii, familiile și urmăresc meciurile echipei favorite împreună. Dar, în același timp și ceilalți, care țin cu alte echipe, se întâlnesc să urmărească Super Bowl la un grătar, o bere, se înțelege”, spune Andrei Zăgrean, care la rândul său a primit musafiri de Super Bowl. Acesta a fost încântat că Philadelphia Eagles a câștigat ediția din acest an, scor 41-33, cu mult mai titrata New England Patriots. ”Toată lumea ținea cu Patriots, cea mai galonată. Eu am ținut cu Eagles, care nu mai câștigaseră niciodată Super Bowl-ul. Ultima dată când au fost în finală, au pierdut tot cu Patriots. Fanii lui Eagles nici nu se compară cu cei ai lui Patriots. E ca și cum ai compara fanii lui Steaua (Patriots) cu fanii lui Poli (Eagles). Sufletul e la Eagles”, consideră Zăgrean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.