Cum își bate joc administrația Robu de Lucian Vărșăndan, fostul director al...

Cum își bate joc administrația Robu de Lucian Vărșăndan, fostul director al Teatrului German. De ce nu s-a rezolvat situația la ultimul plen al Consiliului Local Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Refuzul primarului Nicolae Robu de a analiza proiectul de management depus de fostul director al teatrului german, Lucian Vărşăndan, pentru prelungirea contractului său pe următorii cinci ani, a generat, la nivelul primăriei şi al consiliului local, o situaţie nu numai bizară, ci şi la limita legalității. Primarul insistă să susţină o interpretare a textului de lege aşa cum i-a fost prezentată de Rodica Aurelian, şeful servicului de resurse umane din primărie, potrivit căreia ar exista un temei de drept care l-ar împiedica pe Lucian Vărşăndan să-şi continue activitatea de manager, deoarece nu ar avea studii de licenţă corespunzătoare domeniului de activitate al teatrului.

Aceasta a fost contrazisă chiar de minsterul Culturii şi Identităţii Naţionale, care a fost iniţiatorul normelor de aplicare a ordonanţei de urgenţă invocate. În ianuarie, Consiliul Local a adoptat o nouă, care contrazice o alta, din 2017, ce-i dădea dreptul lui Vărșăndan să-și susțină proiectul.

O susţinere de proiect anulată fără explicaţii

Lucian Vărşăndan a fost, timp de zece ani, managerul teatrului german, evidenţiindu-se printr-un management extrem de performant, lăudat chiar de municipalitate. El este licenţiat al facultăţii de filologie – specializarea limba şi literatura germană şi engleză, cu o diplomă de licenţă obţinută în domeniul de activitate al instituţiei de spectacole, având drept temă „Teatrul radiofonic german postbelic”, iar înainte de a fi manager, a fost consultant artistic şi secretar literar al teatrului german.

În primăvara anului trecut, la evaluarea finală, Vărşăndan a obţinut nota 9,88. Prin HCL 153/24 aprilie 2017, această notă a fost aprobată şi s-a acceptat depunerea unui nou proiect de management de către managerul evaluat, în baza unui caiet de obiective întocmit de municipalitate. În hotărâre se indica actul normativ şi documentele care au stat la baza acestei hotărâri. Hotărârea de consiliu a fost completată în vara anului trecut de o dispoziţie a primarului, în care erau definite sarcinile managementului pentru noul mandat, dar susţinerea noului proiect depus de Lucian Vărşăndan pentru următorii cinci ani, programată în luna septembrie, n-a mai avut loc.

Contractul managerului Lucian Vărşăndan a expirat la 31 octombrie 2017, fără ca lui Lucian Vărşăndan să i se comunice motivul pentru care nu şi-a mai putut susţine proiectul. Municipalitatea a numit un director interimar la conducerea teatrului, ignorând hotărârea de consiliu adoptată în luna aprilie şi susţinând că textul de lege – acelaşi care a stat la baza adoptării acesteia, nu-i permite lui Vărşăndan să ocupe acest post, nu este interpretabil şi trebuie organizat un concurs pentru ocuparea postului.

Primarul impune propria interpretare a legii

O adresă semnată de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, depusă la primărie încă din luna octombrie, specifică în mod expres că în cazul trecerii de la un mandat la altul, nu se verifică îndeplinirea condiţiilor de studii şi se aplică o procedură specială care nu include verificarea dosarelor ori a unor condiţii pe care trebuie să le îndeplinească managerul, contrazicând astfel motivul invocat de primărie: „ … în situaţia în care, în urma evaluării finale a managerului, rezultatele obţinute sunt mai mari sau egale cu nota 9… managerul are dreptul de a prezenta un nou proiect de management, în conformitate cu cerinţele caietului de obiective întocmit de autoritate”, iar acesta „constituie baza încheierii unui nou contract de management” se precizează în adresa ministerului.

Cu alte cuvinte, Lucian Vărşăndan era îndeptăţit să depună un nou proiect de management, nota de peste 9 obţinută la evaluarea finală fiind singura condiţie imperativă prevăzută de lege pentru dobândirea dreptului special de a beneficia de o cale distinctă de analiză a proiectului de management, separată de concurs.


Adresa ar fi fost suficientă pentru a clarifica situaţia, cu atât mai mult cu cât Ministerul Culturii este iniţiatorul ordonanţei de urgenţă invocate de primărie şi emitentul normelor de aplicare a acesteia. Primarul, care reclamă respectarea legii, nu este în măsură să suplinească precizările ministerului cu propria sa interpretare şi impunerea punctului său de vedere, dar municipalitatea a refuzat să ţină cont de această adresă şi a continuat să cenzureze procedurile legale.

Hotărâri de consiliu contradictorii

În luna noiembrie, Vărşăndan a înaintat primăriei o plângere prealabilă, cerând respectarea HCL 153/2017, dar cum nu a primit niciun răspuns, s-a adresat instanţei de judecată, cerând obligarea primăriei de a finaliza analiza proiectului de management pe care l-a depus, în vederea încheierii unui nou contract de management. Cu toate acestea, la şedinţa de consiliu care a avut loc în 30 ianuarie 2018, consilierii au adoptat un nou proiect de hotărâre, prin care se aprobă regulamentul cadru de organizare şi defăşurare a concursului de proiecte de management pentru teatrul german. Aşadar, în momentul de faţă sunt în vigoare două hotărâri de consiliu, ale căror dispoziţii se bat cap în cap. Lucian Vărşăndan a înaintat o nouă plângere prealabilă împotriva HCL 29/30 ianuarie 2018, solicitând revocarea acestei hotărâri, contradictorie cu cea anterioară, care nu poate fi abrogată fără încălcarea procedurilor speciale ale legii. În această plângere, se precizează că prin expunerea de motive a primarului şi a raportului de specialitate care au fost anexate proiectului de hotărâre din ianuarie, consilierii au fost dezinformaţi şi induşi în eroare, deoarece au fost prezentate informaţii trunchiate, care nu evidenţiază situaţia reală, fiind de natură să perpetueze o situaţie de nelegalitate. Potrivit prevederilor legale, în cazul lui Lucian Vărşăndan, un nou concurs ar putea fi organizat doar dacă noul proiect de management nu ar obţine minimum nota 7, dar acesta nici nu a fost analizat.

Plângerea prealabilă a fost inclusă pe ordinea de zi a plenului CLT care a avut loc ieri, dar consilierii locali nu au luat-o în discuţie. Lucian Vărşăndan a declarat, pentru PRESSALERT.Ro, că în situaţia în care plângerea sa nu va fi soluţionată, se va adresa din nou instanţei, iar în cazul în care va fi organizat un concurs, există probabilitatea ca acesta să fie anulat de instanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.