Făcut pentru turism. Care sunt frumusețile Banatului Montan, unice în Europa

Făcut pentru turism. Care sunt frumusețile Banatului Montan, unice în Europa

0
DISTRIBUIȚI

Turiștii care își propun să viziteze, în sezonul rece, frumusețile din Banatul Montan, și în special zona Oravița – Anina – Bozovici, sunt sfătuiți să nu rateze cinci dintre cele mai frumoase obiective din zonă. Este vorba de calea ferată Oravița – Anina, Cascada Bigăr, Cheile Minișului, Lacul Buhui sau Teatrul „Mihai Eminescu” din Oravița, fiind recomandate de administratorii paginii Banatul Montan, care au și realizat o aplicație mobilă, astfel încât frumusețile din acest colț de țară să fie găsite mai ușor. Toate aceste frumuseți arată spectaculos iarna, astfel că turiștii vor avea parte de o priveliște inedită.

Calea ferată Oravița – Anina este cea mai spectaculoasă din România, fiind consideră atracția principală a Banatului Montan. „Semeringul Bănățean”, cea mai veche cale ferată montană de pe teritoriul actual al României, a împlinit peste 150 de ani. Traseul este unul de-a dreptul spectaculos, linia ferată trece prin 14 tuneluri și zece viaducte, unele dintre tunele fiind și cele mai vechi folosite în Europa.

Cei 34 de kilometri ai celei mai spectaculoase căi ferate din România pot fi parcurși în aproximativ două ore, și asta datorită traseului dificil. În acest moment, pe linia Oravița – Anina circulă un singur tren format dintr-o locomotivă diesel electrică, construită special pentru această cale ferată, și două vagoane necompartimentate, cu bănci de lemn, construite în anul 1930.

Reprezentanții CFR Călători au decis ca și în anul 2018 calea ferată montană Oravița – Anina să funcționeze. Prețul unui bilet este de doar de 10 lei.

Cascada Bigăr, din județul Caraș-Severin, a devenit celebră în ultimii ani după ce a fost inclusă în mai multe topuri internaționale ale căderilor de apă de o frumusețe aparte.


În sezonul rece, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, cascada s-a transformat într-o perdea de gheață, nu de puține ori. Astfel, peisajul creat în apropierea căderii de apă este unul de poveste.

Cascada Bigăr reprezintă una dintre cele mai spectaculoase și neobișnuite căderi de apă din lume. Aceasta se află în Munții Aninei, în apropiere de Bozovici, la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator, la Paralela 45. În anul 2013, cei de la site-ul The World Geography au catalogat Cascada Bigăr drept cea mai frumoasă din lume.

Cheile Minișului se află pe cursul râului Miniș, în Munții Aninei, și se întind pe 14 kilometri, între Cantonul Crivina și Cascada Bigăr, fiind alcătuite din patru sectoare sălbatice. Cel mai impresionant sector este ultimul, ce se întinde pe o lungime de aproximativ un kilometru, în apropierea Paralelei 45. Aici, pe o punte, se trece peste apa Minişului spre izvorul, peştera şi cascada Bigăr.

În aceste chei turiștii mai pot admira Lacul Gura Golumbului, singurul lac de acumulare construit pentru a alimenta cu apă o termocentrală, şi nu o hidrocentrală, Cascada Cârşia sau Stânca Coama Leului.

Lacul Buhui se află în județul Caraș-Severin, în apropierea orașului Anina. Lacul este situat la o altitudine de 640 de metri și reprezintă primul lac de acumulare artificial amplasat pe calcare din țara noastră. Lacul a fost ridicat în anul 1904 prin construirea unui baraj de pământ pentru ca apa râului Buhui să fie oprită în cursul ei, la ieșirea din Peștera Buhui, scopul fiind acela de a alimenta cu apă orașul Anina.

Tot pe aceste meleaguri se află și cel mai lung curs subteran de apă din țara noastră, nu mai puțin de 3.200 de metri din lungimea râului Buhui curge în subteran. La Lacul Buhui se ajunge pe DN 58 Caransebeș – Reșița – Carasova – Anina – Lacul Buhui.

Teatrul „Mihai Eminescu” din Oravița a fost inaugurat în anul 1817 și este cel mai vechi teatru din România, fiind o copie fidelă a „Burgtheater” din Viena. Sala de spectacol are aproape 200 de locuri și este o perlă arhitectonică a barocului vienez în formă semicircular și decorată în stilul rococo, în culori predominante galben-auriu.

Scena cu o acustică unică păstrează „secretele” poetului Mihai Eminescu, care a fost aici în 1868 în calitate de sufleor al trupei Mihail Pascaly. Tot pe scena teatrului din Oravița, la data de 5 noiembrie 1931, George Enescu a susţinut un concert de neuitat şi a vrăjit publicul cu interpretările sale muzicale.

Foto: Facebook / Banatul Montan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.