House Parade de Timișoara: povestea conceptului ”made in Germany”, care a fost...

House Parade de Timișoara: povestea conceptului ”made in Germany”, care a fost o pată de culoare pe scena petrecerilor din oraș

0
DISTRIBUIȚI

Cu 14 ani în urmă, câţiva entuziaşti amatori de muzică electronică din oraşul nostru au pus la cale prima manifestare House Parade, un eveniment inspirat din celebrul Love Parade din Germania.

Chiar dacă primele ediţii au avut parte de un public restrâns (exact ca la prima ediţie a manifestării din Berlin, la care au participat doar 150 de oameni), încet – încet camioanele echipate cu boxe şi tineri dornici de distracţie au reuşit să creeze vâlvă în rândul timişorenilor, House Parade crescând în mod natural. Conceptul s-a născut din dorinţa organizatorilor de a transpune live, pe scena timişoreană, spiritul marilor parade occidentale.

„Tăticul” Love Parade-ului, la Timişoara

Odată cu ediţia din 2007, conceptul a mers mai departe sub sloganul Trance Vibrations. În acel an, manifestarea a asigurat 36 de oră de muzică non-stop cu 13 camioane, peste o sută de mii de waţi şi show-uri de lasere. Parada camioanelor a început la Iulius Mall şi a inclus, alături de seturile unor diverși DJ, şi un show live al chitaristului timişorean Horea Crişovan.

Doi ani mai târziu, în păduricea de pe Calea Aradului, la ieşirea din Timişoara, mii de tineri au participat la ediţia 2009 a evenimentului. Petrecerea a început încă de vineri seara, cu un warm-up party, după care sâmbătă spiritele s-au dezlănţuit cu adevărat. Intrarea la eveniment s-a făcut pe bază de obiecte reciclabile, iar doritorii au venit cu ce aveau prin casă: sticle din plastic, aparate electrice stricate sau caiete vechi.

Cea de-a opta ediţie a evenimentului House Parade a avut loc pe plaja Monte Carlo de la Şag, festivalul din acel an avându-i ca invitaţi speciali pe Jonas Stenberg (Suedia) şi DJ Flight (Marea Britanie). Anul 2012 a adus un eveniment multaşteptat de amatorii de muzici electronice. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Centrului Regional de Afaceri Timişoara şi l-a adus în faţa timişorenilor pentru prima oară pe Westbam, „tăticul“ Love Parade-ului german.

Spectacol total

Cea mai recentă ediție a acestui eveniment care a pus Timişoara pe harta petrecerilor de tip paradă a avut loc acum aproape cinci ani, în 2013.

Aproximativ 1.500 de tineri s-au adunat în prima noapte a acestei ediţii, în „păduricea“ situată pe Calea Aradului, la kilometrul şase, pentru a asista la performance-urile invitaţilor britanici şi autohtoni.


Spectacolul adevărat a început odată cu prezenţa britanicului Emalkay la pupitrul de mixaj, care a inclus în setul său câteva remixuri de succes realizate de el, dar şi „hituri“ din zona muzicii dubstep, care au fost primite cu urale de publicul prezent. Celălalt invitat britanic al nopţii, Benga, a urcat alături de el în pupitru, probabil pentru a se familiariza cu publicul timişorean. La scurt timp după ce şi-a început setul, Emalkay, venit la faţa locului într-un tricou, a cerut organizatorilor o jachetă, având în vedere că s-a făcut frig. Atunci când aceştia i-au oferit preţiosul veşmânt, britanicul n-a mai avut nevoie de el, „încălzindu-se“ pe parcurs cu înghiţituri dintr-o sticlă de vodcă, după care le-a transmis acestora că se simte foarte bine, și un sincer… „my jacket is vodka“. Setul lui Benga a reuşit să fie de asemenea la înălţime, acesta oferindu-le fanilor o noapte plină de „drujbe“ din zona dubstep-ului, inclusiv cu câteva acorduri din celebrul hit „Smells like teen spirit” al celor de la Nirvana.

După cum era de aşteptat, show-ul celor de la Şuie Paparude a fost unul care a reuşit să ridice toate mâinile în aer, cei trei muzicieni îndrăgostiţi până peste urechi de „Timi“ reuşind să creeze o atmosferă explozivă. Ca de fiecare dată, spectacolul de lumini şi sunet de la House Parade a fost impresionant, iar scena în formă de piramidă, în vârful căreia au urcat invitaţii, de mare efect. Evenimentul a mai beneficiat de un show cu flăcări şi proiecţii.

 

James Zabiela, un artist de top

Cea de-a doua noapte inclusă în ediţia aniversară a festivalului, l-a avut ca headliner pe celebrul DJ britanic James Zabiela, care le-a oferit cunoscătorilor un set deosebit. Evenimentul a debutat în cursul după amiezii în parcarea Iulius Mall, unde organizatorii au pregătit o mini-scenă, spectacole de street dance şi un workshop de montare de biciclete, acestea fiind urmate de o paradă a bicicletelor, desfăşurată până la locaţia evenimentului. Odată cu lăsarea serii, pe scena piramidală şi cu acelaşi sunet impunător au mixat autohtonii dARe, Gabriel Ross şi Stefanno b2b Julianno.

Vedeta incontestabilă a acestei ediţii, britanicul James Zabiela şi-a început setul puţin după ora 1.30, după o pauză necesară montării tehnicii deosebite cerute de acesta. Pe parcursul setului său, britanicul a combinat avantajele tehnicii moderne la maxim, mixând inclusiv de pe Ipad-ul personal şi a reuşit să amestece cu succes mai multe stiluri înglobate în muzica electronică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.