Șefa DNA răspunde acuzațiilor: „Acest atac vizează îngenuncherea statului român”

Șefa DNA răspunde acuzațiilor: „Acest atac vizează îngenuncherea statului român”

0
DISTRIBUIȚI

Fostul deputat Vlad Cosma a făcut publice mai multe înregistrări cu procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea, şeful DNA Ploieşti, acesta acuzându-i de falsificarea unor probe. Astăzi, Laura Codruța Kovesi a susținut o conferință de presă în care a făcut precizări „referitoare la informațiile care au apărut în spațiul public în ultimele zile cu privire la modul de instrumentare al unor dosare anticorupție”.

Șefa Direcției Naționale Anticorupție a făcut rezumatul situației de la Ploiești, „Un raport scris a fost transmis și procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. La servicul teritorial Ploiești a fost instrumentate mai multe cauze în care membrii familiei Cosma au fost audiați, în unele dosare în calitate de inculpați, în altele în calitate de martori. Vlad Cosma, deputat la data faptelor, și Mircea Cosma, președinte CJ Prahova, au fost trimiși în judecată pentru corupție, fiind ulterior condamnați, Mircea Cosma la 8 ani închisoare, Vlad Cosma la 5 ani închisoare. Procesul a ajuns la faza apelului, cu termen săptămâna viitoare. S-a constatat definitiv, în cameră preliminară, că probele au fost administrate legal de procurorii serviciului teritorial Ploiești. Acești inculpați care fac acuzații nereale au invocat în fața instanței cereri și excepții, care au fost respinse”, a spus Laura Codruța Kovesi.

„Vlad Cosma a avut calitate de martor în 12 dosare. De multe ori, prezența sa a fost solicitată de procurori, dar de foarte multe ori acest inculpat s-a prezentat și a formulat denunțuri cu privire la fapte de corupție. După pronunțarea sentinței, care nu este definitivă, inculpații au început diverse demersuri către procurori pentru a obține o pedeapsă mai mică.


Astfel, la începutul lunii ianuarie, persoane din partea acestor inculpați s-au prezentat la DNA Ploiești încercând să indimideze procurorii cu amenințarea publicării unor înregistrări trunchiate care ar putea atinge imaginea procurorilor. Aceștia, știind că au procedat legal, nu au cedat. Prin urmare, inculpații au trecut la aplicarea planului, prin care și-au devoalat propriile fapte de șantaj”, a acuzat șefa DNA.

„Procurorii din DNA nu falsifică probe, procurorii DNA respectă legea. Modul în care procurorii lucrează este supus controlului judecătoresc. Este în curs o verificare a Inspecției Judiciare. Am fost întrebată ce am făcut. Am făcut ce prevede legea: orice suspiciune de abatere se analizează de către Inspecția Judiciară. Doi dintre colegii al căror nume a fost vehiculat în presă au sesizat chiar ei Inspecția Judiciară. Au fost procurori care au încălcat legea, o parte au fost condamnați, alții sunt judecați. Cred că sunt probleme în toate instituțiile, important e cum te raportezi la ele. La primul semn că un procuror DNA nu a respectat legea sau conduita, am reacționat. Avem mecanisme interne de autocurățare. În ultimii patru ani DNA a avut cele mai bune rezultate de la înființare. Am investigat persoane indiferent de funcție sau poziție socială. Dacă un procuror din DNA a încălcat legea, nu înseamnă că toți sunt la fel. Dacă un procuror a încălcat legea, nu înseamnă că alții au făcut la fel, iar dovadă stau condamnările pronunțate”, a declarat procurorul-șef al DNA.

„Nu cred că acest atac este întâmplător. Asităm în ultima perioadă la un festival disperat al inculpaților. Nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul șef al DNA. DNA nu este un om, este o instituție. Acest atac nu este despre Kovesi, este despre procurorii care și-au făcut treaba în ultimii ani. Acest atac vizează îngenuncherea statului român. Justiția este sub asalt de peste un an de zile. Dacă nu uităm cine atacă, vedem inculpați condamnați, inculpați trimiși în judecată, nu cetățenii cinstiți. Oameni care au bani, resurse și care doresc să decredibilizeze actul de justiție, să ducă în derizoriu faptele de corupție. Nu am niciun motiv să-mi dau demisia, am respectat întotdeauna legea”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.