BC SCM Timișoara, pusă la plată de Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic pentru...

BC SCM Timișoara, pusă la plată de Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic pentru vechile datorii ale BCT. Clubul contestă decizia deși riscă sancțiuni grave FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Sabin Gherdan, mandatarul baschetbaliștilor neplătiți

Trei jucători care au avut raporturi contractuale cu vechea asociație BC Timișoara au primit dreptate la BAT (Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic) pentru banii pe care-i au de primit din Banat. Kyle Shiloh, Hristo Nikolov și Nenad Milosevic s-au îndreptat prin reprezentanții lor și împotriva BC SCM Timișoara, care a dobândit locul din prima ligă, dar refuză să plătească datoriile care ar fi fost moștenite prin această mișcare. Sabin Gherdan, mandatarul sportivilor, a acordat un termen de o săptămână clubului pentru a se supune deciziei, altfel, FR Baschet va avea următorul cuvânt iar clubul timișorean se poate alege cu sancțiuni serioase.

Conform deciziei Asociația BC Timișoara și SCM Timișoara trebuie să plătească în solidar circa 90.000 de euro pentru datoriile către baschetbaliștii Hristo Nikolov, Kyle Shiloh și Nenad Milosevic. Iar, după cum se știe, noul club al autorităților nu stă pe roze din punct de vedere financiar. Sabin Gherdan, care a mai ”ieșit” în presă cu acuze grave la adresa BC SCM, a ținut o conferință de presă la șapte zile de la decizia BAT.

”Jucătorii nu au fost plătiți și au inceput să plece… altora le-a fost reziliat. Primăria a găsit o soluție, noul club a preluat activul fără pasiv, în calitate de mandatar al sportivilor Derrick Low, Nikolov, Shiloh, Popescu, Milosevic, am luat legătura cu clubul. Am fost amânați, în cele din urmă nu ni s-a oferit nicio soluție. A urmat acel impas din presă, s-a declarat că jucătorii nu merită să primească acea sumă, s-a spus că nu am nicio calitate, rușinea Sabin Gherdan, am trecut peste atacuri, m-am adresat Tribunalului Arbitrar, decizia BAT a sosit săptămâna trecută, 8 martie, mi-a fost favorabilă 100%. Practic s-a decis ca atât BCT, cât și BC SCM să plătească in solidar aproximativ 90.000 euro către Hristo, Shiloh și Milosevic, pentru Derrick Low a fost disjuns, acolo s-ar ridica la un total de 30.000 euro, ne așteptăm ca soluția să fie aceeași”, a declarat Sabin Gherdan.

Acesta a prezentat mai multe acte ale acestui caz, în ordine cronologică. Inclusiv acordul de asociere din 6.11.2015 prin care BCT și SCM s-au asociat într-un consorțiu, acel act nu vorbește despre datorii. Dar apoi s-a făcut un act adițional, la presiunea celor ”păgubiți”, susține Gherdan, cu nr. 78/12.05.2016, prin care se specifică faptul că în sezonul 2016-17 toate obligațiile financiare aferente consorțiului vor fi preluate de SCM Timișoara. Lucru care nu s-a întâmplat, jucătorii nominalizați, cât și alții, au rămas cu două salarii în minus din perioada alb-violetă. De asemenea în acte se arată cum în vara lui 2017 CS SCM Timișoara a solicitat direct înscrierea în prima ligă, în sezonul precedent cererea era făcută tot prin intermediul BC Timișoara, BC SCM primind accept provizoriu de la FR Baschet.

După cum se știe vechea asociație e în imposibilitate de plată iar ”în cazul insolvenței, falimentului, celălalt va plăti…”, mai afirmă Sabin Gherdan. ”Există o contradicție între regulamentele generale FR Baschet și actul adițional vizat de FR Baschet. Ar fi interesantă o poziție a federației pe acest subiect”, a mai precizat mandatarul jucătorilor. Acesta a obținut o mare parte din acte doar prin intervenție externă. ”Am solicitat arbitrului BAT, doar atunci am primit de la FRB toate documentele aduse in față. În momentul în care am prezentat, cei de la SCM și-au schimbat brusc apărarea, au fost de acord să preia doar datoriile consorțiului…”, a continuat Sabin Gherdan.

”Hotărârea BAT e definitivă, nu poate fi atacată la TAS. Această hotărâre poate fi atacată doar pe motive procedurale, nu de fond… Noi suntem deschiși la comunicare pentru că suma e destul de mare. Am așteptat să fim contactați, am decis să acordăm 14 zile clubului, o săptămână a trecut”, a mai precizat reprezentantul baschetbaliștilor.

Conform lui Sabin Gherdan BC SCM riscă o amendă de 150.000 de franci elvețieni, interdicția la transferuri și nu va putea participa în eurocupe. Cazul e comparat cu cel al clubului CSM Târgoviște, care că nu și-a plătit un fost antrenor.


”Am dorit să tragem un semnal să nu mai intâlnim astfel de cazuri. Regulamentele sunt făcute să fie respectate. Nu există scurtături, abateri, în primul rând de la regulile de fairplay, orice tentativă se întoarce împotriva celor care vor să fenteze”, a conchis Sabin Gherdan. E de așteptat ca și Bogdan Popescu să-și ceară drepturile în instanță, acesta avea un contract din care-i lipsea oportunitatea de a se îndrepta către BAT contra clubului.

Interesant e că în cazul de la BAT BC SCM Timișoara a fost reprezentată de Sergiu Valentin Gherdan, fratele lui Sabin Gherdan. ”Am fost mandatarul sportivilor și am colaborat cu o societate civilă de avocați, nu am fost impresarul lor la momentul semnării contractelor”, a mai precizat Sabin Gherdan. El acuză astfel modul în care BC SCM se sustrage de la aceste plăți care au venit împreună cu ”premiul” de a evoluat pe prima scenă.

”Nu produc efecte pe teritoriul român”

”Prevăzător” clubul timișorean a publicat cu aproximativ o oră înaintea conferinței lui Sabin Gherdan un comunicat de presă prin care contestă hotărârile tribunalului recunoscut de FIBA. Comunicatul e semnat de Ilie Trițoiu și Radu Țoancă, în varianta trimisă presei, textul poate fi consultat pa pagina de Facebook a clubului. BC SCM Timișoara practic acuză BAT de ”exces de putere” în acest caz, și susține că nu poate plăti legal datoriile BCT-ului.

”Facem precizarea că aceste hotărâri arbitrale nu produc efecte pe teritoriul român decât în măsura în care ar fi recunoscute în dreptul intern printr-o procedură de autorizare a executării în acea țară a unei sentințe arbitrale. Din punct de vedere legal, acest aspect este imposibil a se realiza. Faţă de aceste hotărâri arbitrale pe care le considerăm în mod vădit nelegale şi netemeinice, SCM Timişoara îşi rezervă dreptul de a urma căile legale prevăzute de normele în vigoare la momentul de faţă.  SCM Timișoara, club de drept public aparținând Consiliului Local Timișoara, nu a avut, nu are și probabil nu va avea niciodată bază legală în a plăti retroactiv sume de bani unor terți cu care nu a avut niciodată raporturi contractuale. Deși respectă dreptul sportivilor de a-și apăra interesele specifice și de a fi respectați pentru munca lor, SCM Timișoara va alege întotdeauna să respecte legislația românească în vigoare, nu va putea face niciodată rabat de la cheltuirea banilor publici și va investi doar în conformitate cu principiile fiscale legale”, se arată în comunicatul clubului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.