Liceeni inventivi din Timișoara, pregătiți pentru un concurs național. Soluție ingenioasă găsită...

Liceeni inventivi din Timișoara, pregătiți pentru un concurs național. Soluție ingenioasă găsită de elevi pentru construcția propriului robot VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Echipa Wizztech, formată din elevi ai Liceului Teoretic „Grigore Moisil” va participa, în perioada 23 – 25 martie 2018, la First Tech Challenge România, un concurs de robotică pentru elevi în urma cărora patru echipe se vor califica la etapa care va avea loc în SUA. Echipa coordonată de profesoara Simona Ivașcu promite multe și grație modului inventiv în care și-a construit propriul robot.

Lucian Meluț, elev al Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, se numără printre componenții echipei. „Nu am mai avut contact cu robotica. Făceam site-uri. Am auzit de concurs. Nu s-a intrat pe criteriul că unul știe să facă mai multe sau nu. Cine a vrut să lucreze a intrat. E vorba de foarte multă muncă”, a povestit elevul invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE.

După faza regională, care nu a fost una eliminatorie, cinci echipe din Timiș se vor duce la București, unde numărul participantelor va fi de aproximativ 90. Patru echipe din Timișoara și una din Jimbolia vor fi reprezentantele județene. „Am primit un kit cu niște piese generale și de acolo am dezvoltat robotul. Cu toții am plecat din același punct. Trebuia să realizăm un robot care să ia cele mai multe cuburi și să le pună pe niște rafturi. Concursul constă într-o arenă în care intră patru roboți deodată și au două minute să pună cât mai multe cuburi pe raft”, a explicat Lucian Meluț, component al echipei de robotică Wizztech.

Înainte de etapa regională, membrii echipei care reprezintă Liceului Teoretic „Grigore Moisil” au lucrat până la ora 2.00 pentru finalizarea părții de programare, care nu era pusă la punct. „E mult de muncă, dar învață făcând, asta e ideea de bază”, a punctat profesoara coordonatoare Simona Ivașcu, aflată în studioul HDV.

Ca robotul echipei Wizztech să facă diferența a fost nevoie de o mutare îndrăzneață.


„La început aveam un mecanism simplu cu care prindeam roțile, cu două brațe care prind cubul, însă ne-am dat seama că se poate mai bine. Am făcut un mecanism cu șase roți care prind cuburile și le trag înăuntru, însă roțile trebuiau să fie de o anumită duritate. Le găsisem pe un site din SUA, însă dacă le-am fi comandat ar fi ajuns prea târziu, așa că am ales să le printăm 3D”, a relatat Lucian Meluț.

Aici a intrat în scenă Bogdan Beleniș, un alt component al echipei Wizztech, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, care contribuit decisiv la apariția roților. „Ne-am decis să le printăm, pentru că nu avea nimeni. Am găsit design-ul 3D, ne-am gândit că trebuie să fie flexibile și am găsit și un filament special, așa că am început să printăm. Durează în jur de 17 ore printarea unei roți, pentru că necesită setări mai speciale, însă am reușit. O să țină mulți ani de acum, garantez. A fost o soluție de avarie, pentru că roțile veneau foarte greu din SUA”, a povestit Bogdan Beleniș, prezent de asemenea la PRESSALERT LIVE.

Acum, pentru componenții echipei Wizztech, urmează faza națională, decisivă pentru stabilirea echipelor care vor trece peste Atlantic, în SUA. „La etapa națională intrăm toți în competiție și se vor alege aleatoriu două alianțe, adică doi roboți care vor intra în alianță. Vor fi mai multe meciuri, iar la final se adună punctajul”, a spus elevul Bogdan Beleniș. Profesoara coordonatoare Simona Ivașcu a oferit informații suplimentare: „va fi o perioadă de autonomie de 30 de secunde, apoi o perioadă de mișcare în teren. Pentru fiecare etapă va fi un anumit punctaj. Ideea e și să faci cele mai multe puncte pe alianță”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.