Timișoara, punct important pe harta competițiilor internaționale de fizică pentru elevi. Ce...

Timișoara, punct important pe harta competițiilor internaționale de fizică pentru elevi. Ce se va organiza în anii următori

0
DISTRIBUIȚI

Profesorul de fizică timișorean Sandu Golcea, de la Liceul ”C.D. Loga” a participat la o întâlnire importantă pentru competițiile internaționale de fizică, la Viena, iar Timișoara va găzdui anul acesta un concurs dedicat elevilor buni la această materie plină de provocări.

Recent, a avut loc la Viena Congresul Federaţiei Mondiale a Competiţiilor de Fizică (WFPhC), la care au participat aproximativ 30 de dascăli care pregătesc loturile naţionale de elevi pentru diverse competiţii de fizică, cum ar fi olimpiadele internaţionale de fizică, olimpiada de fizică a Asiei, International Young Phisicists’ Tournament (IYPT), olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică şi alte competiţii internaţionale. La acest congres, a cărui temă a fost „Competiţiile elevilor şi rolul lor în educaţia elevilor talentaţi”, au participat reprezentanţi din aproximativ de 20 de ţări, inclusiv S.U.A., India, Indonezia sau Noua Zeelandă. România a fost reprezentată de profesorul de fizică timişorean dr. Sandu Golcea, în calitate de membru în colegiul director şi totodată preşedinte al comitetului de premiere al federaţiei, şi de prof. Dr. Victor Păunescu din Bucureşti.

„Scopul congresului a fost acela de a arăta cum procedează fiecare ţară pentru sprijinirea elevilor supradotaţi după terminarea liceului şi în ce măsură participarea la o competiţie influenţează evoluţia lor ulterioară în viaţă” a declarat dr. Sandu Golcea pentru PRESSALERT.Ro. Totodată, a fost acordat premiul federaţiei pentru întreaga carieră lui Helmuth Mayr, coordonatorul lotului olimpic al Austriei – un premiu onorific care se acordă o dată la patru ani, dar care este foarte râvnit.

Universităţile timişorene, preferate de participanţii la IYPT

Sandu Golcea, profesor la colegiul timişorean „C.D. Loga”, este primul care a adus concursul IYPT în România şi s-a străduit şi să îl promoveze în întreaga ţară. Selecţia şi pregătirea echipelor a fost făcută de profesori de la Universitatea de Vest, alături de profesori de liceu din întreaga ţară.


În cei patru ani de când România a fost admisă să participe la acest concurs, a fost reprezentată de 17 elevi din întreaga ţară, o parte dintre aceştia fiind deja absolvenţi, iar alţii elevi în clasa a XII-a, care au fost deja acceptaţi la diferite universităţi. Cei mai mulţi dintre participanţii la IYPT sunt studenţi la universităţi din străinătate – cinci la Oxford, trei la Cambridge, unul la Durham – şi câte unul la univeristăţile Stanford, Princeton şi Boston din S.U.A., dar cinci dintre ei, care au decis să studieze în România, au optat, fără nici o excepţie, pentru universităţi timişorene, chiar dacă vin din alte oraşe. Notabil este şi faptul că nici unul dintre cei care urmează o facultate în străinătate nu plăteşte taxe de şcolarizare, toţi fiind bursieri.

Timişoara, gazdă pentru „turniruri” europene şi pentru competiţia internaţională IYPT

În urma unei riguroase concurenţe, s-a decis că în anul 2020, România va fi gazda „turnirului” internaţional al tinerilor fizicieni IYPT, competiţia de fizică cea mai puternică din întreaga lume, iar oraşul ales pentru desfăşurarea acesteia a fost Timişoara. Lotul IYPT din România, acum în formare, va participa, în luna aprilie, la Balcaniada care va avea loc în Bulgaria, iar în 28 aprilie, la Timişoara va avea loc finala naţională. Competitorii IYPT vor fi pregătiţi la Timişoara iar în luna iulie vor participa la turnirul internaţional care va avea loc în China.

Până la competiţia internaţională din 2020, Timişoara va găzdui, atât în 2018 cât şi anul viitor, competiţia European – IYPT, aflate în acest an la cea de-a doua ediţie, ca o etapă pregătitoare pentru competiţia internaţională. Turnirul din acest an se va desfăşura între 20 şi 24 septembrie, iar participanţii vor fi evaluaţi de un juriu alcătuit din 40 de membri, din care câţiva sunt asiguraţi de ţara gazdă.

Potrivit uzanţelor, una din zile este dedicată unei excursii pentru vizitarea unor obiective turistice emblematice ale ţării. Cum România sărbătoreşte în acest an Centenarul, invitaţii vor vizita Alba Iulia, unde, alături de alte monumente istorice importante se află şi Catedrala Întregirii Neamului, salinele Turda şi castelul Rhédey din Vinţu de Jos, construit pe domeniile cardinalului Gheorghe Martinuzzi, guvernator al Transilvaniei între 1541 şi 1552. Tot acolo se mai poate vedea ceea ce a mai rămas din castelul Martinuzzi, astăzi o ruină, deşi se află pe lista monumentelor istorice.
Etichete: congres, temă, competiţii fizică, European-IYPT, universităţi timişorene, Timişoara, finala naţională

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.