165 de medici și asistente din vestul țării, instruiți să recunoască bolile...

165 de medici și asistente din vestul țării, instruiți să recunoască bolile genetice. Ce proiect se desfășoară

0
DISTRIBUIȚI

genetica

550 de medici și asistente din întreaga țară, dintre care 165 din Regiunea Vest, vor fi instruiți astfel încât să recunoască bolile genetice mai ușor și astfel pacienții să fie mai eficient tratați. Totul în cadrul proiectului european „PROGEN – Formarea profesională a personalului din sistemul medical din România în genetica medicală”, care are o valoare de peste 2,6 milioane de euro, câștigat de Institutul Clinic Fundeni, în cadrul căruia Universitatea de Medicină din Timișoara este partener.

Astfel, la finalul proiectului, în decembrie 2019, se dorește ca medicii de familie, medicii de diverse specialiști și asistenții medicali instruiți să recunoască patologiile genetice ale unor pacienți și să trimită cazurile mai departe, către specialiștii în domeniu.

“În Regiunea Vest (județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara) vor fi instruite 165 de persoane din sistemul medical.


Lectorii care participă la instruire sunt cadre didactice ale Universitatii de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara”, transmit reprezentanții universității timișorene.

Medicul Maria Puiu, directorul științific pe Regiunea Vest în cadrul proiectului, a afirmat, astăzi, la Timișoara, că beneficiarii indirecți vor fi pacienții, care vor fi tratați mai eficient.

“Ne bucurăm că prin acest proiect avem oportunitatea de a crește și competența profesională a medicilor. În primul rând, grupul țintă este format din medici și asistente, dar beneficiari indirecți sunt clar pacienții care vor întâlni echipe medicale care știu mai multe despre bolile genetice, care știu cum se diagnostichează și cum se manageriază aceste boli și cum se îngrijesc atât din punct de vedere al medicului, cât și al cadrelor medicale medii”, a precizat Maria Puiu.

Cele mai frecvente boli genetice întâlnite în România sunt neurofibromatoza, mucoviscidoza și unele erori de metabolism, afecțiuni pe care medicii de la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara le întâlnesc zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.