De la fermă, direct pe raft. Un grup de fermieri din Timiș...

De la fermă, direct pe raft. Un grup de fermieri din Timiș s-au unit într-o cooperativă și au deschis o fabrică de lactate

1
DISTRIBUIȚI

Nemulțumiți de prețul tot mai mic primit pe litrul de lapte, 18 crescători de vaci au înființat, în urmă cu nouă ani, prima cooperativă din județul Timiș.

Ideea a fost una de succes și, recent, Cooperativa Agricolă TimlactAgro și-a deschis prima fabrică de procesare a laptelui, în localitatea Bucovăț, din județul Timiș. Investiția se ridică la peste 600.000 de euro, aproximativ 400.000 de euro reprezentând contribuția celor 28 de fermieri din județele Timiș și Arad care fac parte din cooperativă, în prezent. De la 1 aprilie, lapte adevărat, ca pe vremea bunicii, poate fi cumpărat și din primul magazin al Timlactagro, „Floare din Banat”, care a fost inaugurat la Timișoara, în zona Bucovina.

Adriana Szekely, președintele Cooperativei Agricole TimlactAgro, ne-a declarat că totul a început în anul 2009, când un număr de 18 crescători de vaci din județul Timiș au luat decizia de a-și uni forțele, după ce au primit un preț tot mai mic pe litrul de lapte de la procesatori.

„Am înființat TimlactAgro, prima cooperativă din județul Timiș, în anul 2009 din cauză că prețul laptelului a scăzut foarte mult. Era în jur de 1,3 lei, la un moment dat a ajuns la 1,15 bani. Prețul a scăzut din cauza pieței externe, pentru că procesatorii din România au posibilitatea de a cumpăra lapte de afară și normal că nu îl cumpără din România dacă pot să o facă mai ieftin din Polonia, Ungaria sau Cehia. Până la un moment dat, România a beneficiat de o subvenție pe litrul de lapte conform, care avea parametri foarte buni, de 30 de bani. Intrând în Uniunea Europeană, aceste ajutoare de la stat au cam scăzut și ne-am trezit cu un preț al laptelui de un leu și puțin în plus. Atunci am ajuns la concluzia că doar împreună, nu ca fermieri individuali care livrează o anumită cantitate, cât poate fiecare, 1.000, 500, 300 de litri pe zi, vom putea obține un preț mai bun pe contractul de lapte, livrând zeci de mii de litri pe zi. Și atunci s-a format Cooperativa Agricolă TimlactAgro, s-au unit 18 fermieri din județul Timiș care aveau în jur de 2.000 de vaci”, a explicat Adriana Szekely.

Astfel, cooperativa a luat ființă în septembrie 2009, iar primele contracte au fost semnate în aprilie 2010, însă începutul nu a fost deloc ușor. Asta pentru că a fost nevoie de obținerea mai multor autorizații. Totuși, președintele TimlactAgro își amintește că cei 18 fermieri din județul Timiș au avut sprijinul autorităților, care au înțeles sistemul de cooperativă și cum funcționează acesta. Imediat după înființare, cooperativa a semnat contracte cu trei mari procesatori de lapte, astfel că livra în jur de 10.000 de litri pe zi, mult mai mult față de cantitatea livrată atunci când crescătorii de vaci lucrau independent.

„Acest sistem de cooperativă, vânzarea împreună a laptelului, ne-a ajutat să obținem un preț mai bun cu cel puțin 20 – 30 de bani pe litrul de lapte. Mereu prețul a fost mai mare decât cel obținut individual. Toți membrii cooperativei au înțeles acest avantaj, reușeam să obținem de la furnizori un preț mai bun pentru că puteam livra o cantitate mai mare de lapte. Am mers pe sistemul beneficiu în favoarea fermelor, nu neapărat în favoarea cooperativei ca entitate”, a detaliat Adriana Szekely.

Fabrică de produse lactate

După câțiva ani de la înființarea Cooperativei Agricole TimlactAgro, fermierii din județul Timiș și-au dorit mai mult, astfel că s-au gândit cum ar fi să-și deschidă propria fabrică de produse lactate. Iar principala problemă era lipsa banilor, dar și curajul de a porni pe un nou drum.

„Nu ne-a fost foarte ușor să luăm un credit, pentru că cifra de afaceri pe cooperativă era foarte mare, dar profitul era aproape zero. Ceea ce am încercat să le explicăm băncilor a fost că cooperativa este un altfel de organizație, nu e o societate comercială care să aibă un profit corelat cu cifra de afaceri, ea prin statut având ca și obiectiv dezvoltarea fermelor, în primul rând. Am avut noroc că și cei care ne-au creditat au înțeles această formă de organizare, totuși”, ne-a explicat președintele TimlactAgro.

Pentru început, crescătorii de vaci care fac parte din cooperativă au identificat un spațiu în care fabrica să poată fi realizată. Și anume, fostul CAP din localitatea timișeană Bucovăț. Terenul, care are o suprafață de aproximativ 7.000 de metri pătrați, a fost cumpărat cu 68.000 de euro, în anul 2015.

Credite la bancă și bani europeni

Între timp, în urma derulării unui proiect finanțat prin fonduri eurpene, în perioada 2010 – 2015, prin care fermierii au primit o cotă cuprinsă între 2 și 5% din valoarea facturilor de lapte vândute prin intermediul cooperativei, s-a strâns o sumă de peste 200.000 de euro. În anul 2016, crescătorii de vaci care fac parte din cooperativă au reușit să obțină credite de la bancă în valoare de 400.000 de euro, astfel că s-au adunat peste 600.000 de euro, bani cu care fabrica a fost realizată la Bucovăț.

„Creditele de la bancă au fost luate pentru investiția de la Bucovăț. Ideea de a face o fabrică era demult, însă ne era frică. A fost foarte greu să ne hotărâm să facem acest pas, noi fiind toți fermieri de vaci și niciunul nu avea la bază tehnologia fabricării produselor lactate. Am fost destul de speriați, nu știam dacă o să reușim sau nu. Însă în momentul în care în fiecare al doilea an scădea prețul laptelui, am ajuns să fim destul de hotărâți în a face acest pas, în a realiza unitatea de procesare a laptelui”, ne-a declarat Adriana Szekely.

După doi ani de lucrări, în luna martie 2018, propria fabrică de produse lactate a cooperativei TimlactAgro a fost deschisă. Capacitatea unității de procesare a laptelui este de 10.000 de litri pe zi, însă, în acest moment, sunt prelucrați cel mult 4.000 de litri. De asemenea, au fost păstrate contractele semnate cu doi mari procesatori, spre care merge marea majoritate a laptelui din cele 28 de ferme din județul Timiș și Arad care fac parte din cooperativă.


În fabrica deschisă la Bucovăț, în care lucrează șapte persoane, sunt realizate, pe lângă lapte, produse lactate precum smântână, brânză dulce, telemea, caș, unt, urdă și cașcaval, toate fiind 100% naturale.

„Am cumpărat utilajele second-hand, nu ne-am permis să luăm utilaje noi. Dacă am fi depus un proiect pe fonduri europene, am fi putut beneficia doar de 50% cofinanțare, iar în practică 50% înseamnă 30%. Oriunde mergi să achiziționezi un bun, că este tractor, utilaj, material de construcție, prima întrebare care ți se adresează este dacă pe fonduri europene sau din surse proprii. Asta este realitatea și pot să afirm că atunci când este pe fonduri europene, orice vei cumpăra este mai scump, vă spun pe verificate. Acesta a și fost motivul pentru care noi nu am vrut pe fonduri europene, ci să mergem pe ideea de second-hand și să realizăm fabrica din surse proprii”, a explicat președintele Cooperativei Agricole TimlactAgro.

Crecătorii de vaci spun că în fabrica din Bucovăț se procesează doar lapte de cea mai bună calitate, obținut în fermele lor, care își păstrează toate calitățile dăruite de natură, specifice unui lapte adevărat.

Produse ca pe vremea bunicii

Imediat după ce fabrica de procesare a laptelui și-a început activitatea, membri cooperativei au început să caute și spații din Timișoara cu vad comercial bun pentru a le putea închiria. Totul cu scopul de a deschide și un prim magazin al TimlactAgro, sub brandul „Floare din Banat”. Astfel, la data de 1 aprilie, a fost deschis, pe str. Matei Basarab, în zona Bucovina, primul magazin de produse alimentare al primei cooperative din județul Timiș. Reprezentanții cooperativei TimlactAgro și-au propus să deschidă, în următoarele luni, încă două astfel de magazine în Timișoara, plus unul în Arad.

„Dacă omul pune preț pe calitate, atunci părerea mea este că trebuie să încerce produsele noastre, pentru că putem garanta că sunt produse doar din lapte, fără alte adaosuri. În comerț, dacă ești curios să citești o etichetă de produs, vei fi uimit de câte lucruri mai conține pe lângă lapte. Ceea ce la noi nu este cazul, chiar dacă am fost descurajați de către cei care comercializează aceste produse, în sensul că omul este deja obișnuit cu acea consistență a produsului care are stabilizatori și restul adaosurilor. Noi am zis că vrem să încercăm așa. Am fost surprinși de faptul că oamenii chiar apreciază produsele și sunt încântați de faptul că am pus peste tot că suntem fermieri care am făcut această făbricuță la Bucovăț și vrem să vindem produsele direct din ferma noastră, să ajungă pe raftul magazinului nostru”, a afirmat Adriana Szekely.

Din magazinul din zona Bucovina, sub brandul „Floare din Banat”, timișorenii pot cumpăra lapte, telemea de vacă, caș, urdă, brânză dulce, unt, smântână sau cașcaval. De asemenea, se găsesc în magazin și mezelurile de Salonta, renumita pită de Pecica, precum și zacuscă sau salată de ciuperci murate, realizate de o persoană din Bocșa care are atestat de produs tradițional.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.