Festival pentru nostalgicii perioadei embargoului în Serbia, din anii 90, într-o comună...

Festival pentru nostalgicii perioadei embargoului în Serbia, din anii 90, într-o comună din Timiș. Cum vă puteți distra timp de trei zile

0
DISTRIBUIȚI

O comună timișeană situată la granița cu Serbia se pregătește pentru un eveniment ieșit din comun. Embargo Fest, care se va desfășura în perioada 18-20 mai, va aduce în localitatea Dudeștii Vechi, pentru trei zile, un „mix” de artiști consacrați din România și din fosta Iugoslavie, care vor avea ca principală țintă rememorarea anilor ’90, atunci când o rezoluție a ONU a schimbat în totalitate viețile celor care trăiau în proximitatea graniței dintre cele două țări.

Momentul în care Republica Federală Iugoslavia, formată la acea vreme din Serbia și Muntenegru, a început să fie sancționată economic în urma unei hotărâri comune a mai multor state —printre care și România — a fost cel care a pornit o economie „subterană” între sârbi și români. Impunerii embargoului i-au urmat zilele în care a înflorit micul trafic cu benzină și motorină de la români către sârbi, în timp ce în sens invers, comunitatea din vestul țării trăia în urma muzicii și a produselor râvnite din fosta Iugoslavie.


Embargo Fest vine ca un „remember” al anilor respectivi și se va desfășura la 10 km de granița dintre România și Serbia, în organizarea Asociaţiei Sfera Timişoarei, în parteneriat cu Primăria Dudeştii-Vechi şi Emiliana West Rom.

Stadionul „Hristo Stoichkov” din localitatea în care se află cea mai mare comunitate de bulgari din țară va fi locul primei ediții a Embargo Fest. Trupa Bagaja — printre cele mai îndrăgite și populare din Serbia — este așteptată să facă show duminică, 20 mai, în ultima zi a festivalului. Hituri precum Gore Dole, Plavi Safir, Ruski Voz sau 442 do Beograda sunt așteptate să răsune de pe scena festivalului. Participanții vor avea ocazia să vizioneze proiecția documentarului „Peisaj după embargo”, a lui Florin Iepan, care evocă micul trafic de frontieră cu Iugoslavia. Tot la Embargo Fest, cu participarea Teatrului Merlin din Timișoara, vor fi spectacole pentru copii, însă și o zonă în care va fi parcul de distracții, propus de organizatorii evenimentului.

Pe perioada celor trei zile, participanții își vor putea reîncărca bateriile cu mâncăruri locale românești și din produse tradiționale sârbești, iar cei care la sfârșitul zilei nu se pot întoarce acasă, pot înnopta în zona de camping. O zi de intrare la Embargo Fest costă 20 de lei, iar cei care sunt hotărâți să guste din plin prima ediție a festivalului vor trebui să scoată din buzunare 50 de lei, pentru toate cele trei zile. Intrarea este gratuită pentru copiii cu vârste de până la 16 ani, dar și pentru persoanele cu dezabilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.