Laza Cnejevici, cetățean de onoare post-mortem

Laza Cnejevici, cetățean de onoare post-mortem

0
DISTRIBUIȚI

Laza Cnejevici, un adevărat rapsod al muzicii bănățene, atât românești, cât și sârbești, care a murit la vârsta de 79 de ani în decembrie 2015, a devenit cetățean de onoare post-mortem al comunei Birda.

„Mii de mulțumiri domnului Stoian Marius, primarul localității Birda, Jud. Timis, colegului și prietenului meu Marius Cârnu, secretarului Moisa Daniel-Cornel și vice-primarului Marcu Sorinel. Acești oameni au făcut posibil ca tatăl meu Laza să fie onorat post-mortem: Casa de cultură din satul său natal, Sângeorge, îi poartă numele, iar comuna Birda l-a onorat cu titlul de cetățean de onoare“, a anunțat fiul său, Vlady Cnejevici.

Laza Cnejevici s-a născut în localitatea timișeană Sângeorge, pe 30 aprilie 1936.


A învăţat primele noțiuni în muzică în timp ce era elev la liceul sârbesc din Timişoara. În 1954 a intrat la Facultatea de limbi străine, la Bucureşti, însă a renunţat după un trimestru şi s-a întors la Timişoara. În același an a intrat, ca acordeonist, în Ansamblul sârbesc de cântece și jocuri, absolvind apoi Facultatea de Muzică din Timișoara. În anii ’60 a cântat în Ansamblul Zora, iar apoi a devenit instrumentist şi solist în Ansamblul Timişul. A susţinut turnee în America şi Canada alături de Irina Loghin, Dan Spătaru, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Doru Octavian Dumitru, Mirabela Dauer, Oana Sârbu, Silvia Dumitrescu, Horia Moculescu şi mulţi alţii. A scos zeci de discuri, atât solo, cât și împreună cu alți artiști, dar a activat și ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Timişoara, până în 2014.

Foto: Facebook Vlady Cnejevici

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.