Și sătui, și cu silueta intactă. Cum putem evita creșterea în greutate...

Și sătui, și cu silueta intactă. Cum putem evita creșterea în greutate în timpul Sărbătorilor Pascale

0
DISTRIBUIȚI

Există câteva reguli simple pentru a evita kilogramele în plus pe care riscăm să le acumulăm în timpul Paștilor.

Drobul şi friptura de miel, pasca, ouăle roşii sau cozonacul sunt doar câteva din deliciile prezente pe masa oricărei familii de români în perioada sărbătorilor pascale. Trei zile de dezmăţ culinar pot însemna însă câteva kilograme bune în plus, astfel că atunci când ne aşezăm la masă alături de cei dragi este bine să avem în minte câteva reguli simple pentru a ne păstra silueta.

Specialiştii în nutriţie au elaborat o serie de reguli pe care trebuie să le respectăm dacă dorim ca de Paşti să acumulăm doar mai multă bucurie şi relaxare, nu şi greutate. Vestea bună este că aceste reguli simple nu vă vor priva de plăcerea de a savura delicioasele preparate tradiţionale. În rândurile de mai jos puteţi afla cum puteţi savura drobul de miel, ouăle roşii, pasca şi toate celelalte bunătăţi de pe masă fără să vă îngrăşaţi.

Refuzaţi politicos

Zilele libere de Paşti sunt un bun prilej pentru a merge în vizită la rude sau prieteni. De cele mai multe ori, gazdele ne servesc cu bunătăţi diverse. Atenţie, dacă aţi mâncat deja înainte de a pleca de acasă, este bine să nu consumaţi alimente în plus doar din complezenţă. Un simplu „mulţumesc, sunt sătul” sau „mulţumesc, am grijă la siluetă” se vă poate scuti de chinul dietelor de după sărbători.

Mişcarea

Mulţi dintre noi obişnuim să facem mişcare în mod regulat. Printre beneficiile sportului asupra stării de sănătate se numără creşterea stării de bine prin eliberarea de endorfine, dar şi pierderea în greutate şi menţinerea unui tonus bun.


Specialiştii atrag atenţia că în perioada sărbătorilor de Paşti ar trebui să facem mişcare oricât de des se poate. Dacă doriţi să luaţi o pauză de la mersul la sală preţ de câteva zile, este bine să faceţi plimbări în aer liber alături de cei dragi.

Porţii mici

O vorbă din bătrâni spune aşa: „pauzele mici şi dese, cheia marilor succese”. Ei bine, adevărul testat timp de sute de ani se aplică perfect şi când vine vorba de păstrarea siluetei. Nutriţioniştii ne recomandă ca atunci când ne aşezăm la masă să servim porţii cât mai mici şi să nu ne umplem farfuria. Pentru a ne asigura că nu ne simţim frustraţi, este bine să gustăm din toate preparatele.

Atenţie la combinații

Regula „din toate câte puţin” trebuie înţeleasă şi aplicată corect. Nutriţioniştii au stabilit reguli clare atunci când vine vorba de combinarea alimentelor pe masă. Dacă doriţi să vă bucuraţi de toate bunătăţile de Paşti, trebuie să luaţi în calcul că, de exemplu, carnea nu ar trebui să fie combinată cu cartofi. Aşa că atunci când serviţi friptura de miel, ganitura recomandată este o salată.

Fiecare calorie contează

Adesea, bucatele tradiţionale de Paşti sunt însoţite şi de băutură. Fie că vorbim de whisky, vodka, vin, cidru sau lichior, diversele sortimente de alcool ne aduc un surplus de calorii, contribuind astfel în mod definitoriu la luarea în greutate. Este bine să limitaţi cantitatea de alcool consumată şi să luaţi în calcul să înlocuiţi băuturile alcoolice cu variante mai sănătoase precum apa, sucurile naturale de fructe sau limonadele.

Şi mâine e o zi

Deşi poate reprezenta un adevărat test de voinţă, dozarea corectă a porţiilor de mâncare este cheia menţinerii siluetei în perioada sărbătorilor. Dacă aţi ţinut post sau sunteţi un gurmand, este posibil să fiţi tentaţi să consumaţi de toate. Însă este bine să ţineţi cont că sărbătorile ţin trei zile şi că puteţi consuma în fiecare zi un nou preparat specific sărbătorilor pascale.

Donează şi celor săraci

Mulţi dintre noi pregătim mai multă mâncare decât reuşim să consumăm, astfel că deşi sărbătorile pascale ţin doar trei zile, pe mesele noastre pasca, friptura şi ouăle roşii pot fi prezente mult timp după terminarea sărbătorilor. Specialiştii în nutriţie ne recomandă ca după de Paşti să revenim la dieta noastră obişnuită şi să donăm mâncarea rămasă celor mai puţin norocoşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.