Mladen Jeremić, sârbul care a impresionat aproape meci de meci la BC...

Mladen Jeremić, sârbul care a impresionat aproape meci de meci la BC SCM Timișoara. Povestea Marelui ”Jerry”

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Timișoara are o afinitate cunoscută pentru baschetbaliștii din fostul spațiu iugoslav. Suporterii bănățeni sunt încântați în prezent de Mladen Jeremić, un fost campion mondial de juniori cu naționala Serbiei. Coșgheterul sezonului trecut al Ligii Naționale nu a coborât ștacheta pentru ”Leii din Banat” în acest an, deși clubul nu trece prin cea mai fericită perioadă din punct de vedere financiar. Ba dimpotrivă, ”Jerry” a fost concentrat să obțină maximum pentru BC SCM Timișoara.

În ultima decadă Elba, devenită acum BC SCM Timișoara, a avut parte de personalități remarcabile sosite de la vecinii din sud-vest. ”Căpitanul inimilor” Nenad ”Shone” Markovic, în prezent ”secund” la echipă, a fost urmat de ”Atomic” Zlatko Jovanovic iar din 2016 principalul remarcat al tribunei din sala ”Constantin Jude” e Mladen Jeremić. Baschetbalistul ajuns la 30 de ani are o carieră interesantă în spate. Începută din postura de campion mondial și european cu naționalele Serbiei U19, respectiv sub 20 de ani. Dar continuată și cu experiențe mai puțin așteptate, precum câteva luni petrecute în campionatul de baschet al Venezuelei, țară afectată de o criză fără precedent.

Vedete NBA și aur mondial

”Am început baschetul la zece ani. La 14 ani, după ce am terminat generala, am plecat din Loznica și m-am mutat la Belgrad. La FMP Železnik, la juniori, atunci aveau cea mai bună școală de baschet din Serbia și probabil din această parte a Europei. A fost o mutare bună pentru mine”, spune ”Jerry” despre începuturile sale ”la panou”. La o vârstă fragedă el a fost împrumutat la seniorii lui Borac Cacak, formație la care puternica FMP își rula juniorii pentru a căpăta experiență. Tânărul Jeremić avea să strălucească devreme la formațiile reprezentative. Cu naționala sub 19 ani a cucerit titlul mondial în 2007 după o finală în care el a fost cel mai bun marcator și l-a avut ca adversar direct pe Stephen Curry, starul celor de la Golden State Warriors. Gazda Serbia a învins SUA cu 74-69 și și-a bucurat toți fanii. ”Am avut o generație 1988 foarte bună, cu mulți jucători foarte importanți. Printre colegi s-au numărat Boban Marjanovic (n.r. acum la Los Angeles Clippers), Nemanja Bjelica (n.r. Minnesota Timberwolves), Miroslav Raduljica, care a jucat și el în NBA, și Stefan Marković, cu mulți ani în Euroligă”, subliniază Mladen Jeremić. În anii următori a trăit încă două momente de glorie cu ”plavii”: titlul continental U20 în 2008 și aurul la Universiadele de la Shenzen în 2011. Perioadă în care la nivel de club revenise cu succes la seniorii lui FMP Železnik, alături de care a evoluat în Liga Adriatică și EuroCup.

Primul său contact cu Banatul a fost în sezonul 2010-11, când a evoluat la Hemofarm Vrșeț, însă încă de atunci avea să cunoască și neajunsurile din sport. ”Am petrecut un sezon bun, dar din nefericire după doi ani de activitate s-au închis porțile la echipă și a dispărut”, rememorează ”Jerry”. A urmat apoi prima sa experiență ”afară”, la italienii de la Trenkwalder Reggio Emilia, unde recunoaște că a avut un sezon mai slab: ”Nu am fost 100% mulțumit de cum am evoluat, eram încă tânăr”. Aventurile sale în alte zări nu s-au încheiat însă în ”Cizmă”.

Martor la startul protestelor în America de Sud

Următoarea destinație a lui ”Jerry” poate fi considerată surprinzătoare, a acceptat o ofertă din Venezuela, un campionat considerat totuși de top în America Latină. El a semnat în 2014 cu formația Bucaneros de La Guaira, grupare din orașul Maiquetia, nu departe de capitala Caracas. ”După acel an în Italia, mai puțin bun, nu aveam multe opțiuni. Am așteptat și am tot așteptat, nu aveam job și în ianuarie m-au sunat din Venezuela și am spus okay, voiam doar să joc. A fost interesant pentru mine, nu știam la ce să mă aștept, am vrut să încerc. Totul e diferit acolo, o altă cultură. A fost în ordine, aveau liga din ianuarie până în aprilie. Patru luni, cu play-off. Am stat doar trei luni, dar a fost o experiență plăcută”, explică Jeremic.

Baschetbalistul sârb a fost astfel și martor la startul revoltelor de stradă care au cuprins statul sud-american pe fondul gravelor probleme economice și sociale în ”regimul Maduro”. ”Cât am fost acolo au început să protesteze și toate cele, dar pentru mine nu a fost greu. În Serbia am supraviețuit unor chestiuni mai crunte. Am văzut în câteva rânduri proteste în stradă, dar cam atât cât am fost acolo”, adaugă sportivul.

Toate acestea nu i-au periclitate însă dezvoltarea calităților. Mladen Jeremic a revenit în Balcani la KK Igokea Aleksandrovac, în Bosnia, și apoi a încheiat sezonul 2014-15 tot în Liga Adriatică, dar la Metalac Valjevo.


”Metalac era mai aproape de casă, am fost foarte ambițios, dar și ei după doar un an au avut probleme cu bugetul”, continuă ”Jerry”.

Foto: Virgil SImonescu

Omul trițelor

După sezonul 2015-16, petrecut la gruparea reorganizată din Vrșeț, Jeremic a intrat în atenția câștigătoarei Cupei României. BC Timișoara nu era într-o situație confortabilă din punct de vedere financiar. ”Am ajuns în ianuarie 2016 și am făcut o treabă bună. Am reușit să rămânem în prima divizie, acela a fost primul obiectiv. Acum pot să spun că formăm o echipă cu adevărat bună… Nu a fost greu să mă acomodez, sunt mulți oameni din Serbia în oraș, de asemenea mai erau trei-patru colegi pe care-i știam deja. Mă simt ca acasă aici”, precizează Mladen.

După acel campionat de tranziție se poate spune că evoluțiile lui ”Jerry” au explodat. Sezonul 2016-17, deși încheiat de BC SCM în sferturi, i-au adus titlul de coșgheter al Ligii Naționale. Jeremic a marcat 588 de puncte, având medii de 19,6 puncte pe meci. Mai mult, mai bine de o treime din reușitele sale au venit din aruncări de la distanță, unde a bifat un procentaj de reușită de peste 43%. Nici în noua ediție nu lipsește din Top 5 al marcatorilor. ”Am fost cel mai bun marcator, dar ca echipă puteam face mai multe, anul acesta încercăm asta. Vedem ce se va întâmpla. Cel precedent a fost cu siguranță cel mai bun sezon personal din cariera mea. Nu am calculat câte puncte am marcat, încerc să dau 100% meci de meci, uneori reușesc mai multe, alteori nu. Important e să-mi ajut echipa să aibă rezultate bune. Bineînețeles un jucător care evoluează bine are oportunități mai multe, dar eu nu mă uit la statistici”, mărturisește ”Jerry”. El poate evolua în teren atât pe poziția 2, cât și pe 3, dar o preferă pe prima. Fără doar și poate cel mai apreciat atribut al său e aruncarea de la distanță. Reușitele de trei puncte ale sârbilor fiind de asemenea o tradiție în Banat. ”Să marchez de la trei puncte e principala mea armă să zicem. Nu-mi place să vorbesc despre calitățile mele, dar cred că sunt un jucător complet, care joacă ceea ce are nevoie echipa. Chestiunea cu trițele m-a urmărit în carieră, e lucrul cel mai bun”, a conchis baschetbalistul care măsoară 1,98 metri. Nu de puține ori reușitele sale au cântărit greu în deznodământul jocurilor, așa cum s-a întâmplat și în ultima deplasare, pe terenul Stelei.

Deși clubul timișorean traversează și în noua formulă întârzieri mari cu plățile către jucători, Jeremic și compania au avut, deocamdată, răbdare. ”Nu e plăcut să joci când ai aceste probleme, dar pentru noi jucătorii când intrăm în teren nu ne mai gândim la aceste aspecte. Suntem focusați pe misiunea noastră de jucători profesioniști, am veni aici să muncim și asta facem. Nu ne îngrijorează foarte mult. Bineînțeles că e important să te satisfacă această parte dar e mai important cum jucăm și rezultatele”, consideră Mladen Jeremic. Contractul specialistului de la distanță al ”leilor” expiră la finele sezonului iar ”Jerry” susține că echipa sa actuală va avea întâietate la negocieri. ”Încă nu știu nimic. Nu am vorbit, dar cu siguranță voi vorbi cu cei de aici. E încă devreme. Nu contează rezultatul final al sezonului în această opțiune. Pentru mine prima variantă va fi Timișoara. Deci vom vedea”, a concluzionat cel care, la fel ca Nenad Markovic și apoi Zlatko Jovanovic, a fost desemnat căpitanul bănățenilor.

BC SCM Timișoara s-a oprit în acest sezon în faza sferturilor de finală ale Ligii Naționale după ce a fost învinsă de CSM Steaua București cu 3-2 la general. În Cupa României ”leii” au atins careul de ași.

Foto: Facebook

Prietena, tot sportiv profesionist

După cum se știe pe plan local Mladen Jeremic are o relație cu voleibalista Mihaela Ozun, de la UVT Agroland. Cei doi par pe aceeași lungime de undă și în privința declarațiilor publice. ”Ajută mult pentru că ne înțelegem unul pe celălalt cu aceste jocuri, antrenamente, nu avem mult timp liber. E important că e sportivă, voleibalistă, și mă înțelege și eu o înțeleg pe ea. Când suntem de exemplu obosiți, nu avem chef de nimic decât să stăm întinși și să ne relaxăm”, a conchis ”Jerry”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.