Chiar dacă preţurile proprietăţilor din Timiş se menţin la un nivel ridicat, piaţa imobiliară a judeţului rămâne una extrem de activă. După Bucureşti, aceasta este a doua ca mărime, o dovedesc informaţiile Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, acolo unde sunt înregistrate în documente toate transferurile de proprietate. Conform datelor referitoare la luna aprilie a acestui an, în Timiş au fost semnate contracte de vânzare pentru 3.491 de imobile din totalul de 44.106 de vânzări de imobile la nivel naţional. Cea mai mare piaţă imobiliară a ţării rămâne Bucureştiul, cu 5.837 de imobile care şi-au schimbat proprietarul în luna respectivă.
Urmează zona cu piaţa imobiliară considerată ca fiind cea mai de succes în acest moment, Clujul, cu 2.962 imobile, respectiv Ilfovul, cu 2.326 imobile.
Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Caraș Severin – 320, Gorj – 265 și Olt – 207.
Timiș și Arad, în top la terenuri agricole
Situaţia s-a schimbat după ce în ultimele luni Timişul coborâse la nivel naţional pe locuri în afara topului, pe patru sau chiar cinci. Un alt sector unde zona de vest a României domină de luni bune clasamentul este cel a terenurilor agricole. Suprafeţele arabile din aceste părţi ale ţării sunt în atenţia investitorilor, fie a celor care caută un mod de plasare a banilor avuţi, fie chiar pentru a cultiva suprafeţele achiziţionate, destul de rentabile pentru deţinători, dacă ne gândim numai la subvenţiile europene acordate.
La această categorie, Aradul şi Timişul ocupă lună de lună primul loc al clasamentului, succedându-se pe prima poziţie de mai mult timp. De trei luni Timişul e în frunte, la fel a fost şi în aprilie. Timișul are înregistrate la OCPI vânzări de 1.289 hectare, Arad – 709 și Brăila – 659.
În ceea ce priveşte numărul ipotecilor, la nivel național, în luna aprilie 2018, a fost de 22.134, cu 5.841 mai mare față de luna aprilie 2017. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în București – 5.517, Timiș – 1.760 și Cluj – 1.318. La polul opus, se află județele Covasna – 92, Sălaj – 49 și Gorj – 48.