Consiliul de administrație al STPT, ales fără respectarea standardelor legale. Ce problemă...

Consiliul de administrație al STPT, ales fără respectarea standardelor legale. Ce problemă majoră are noua conducere

2
DISTRIBUIȚI

Alegerea noului consiliu de administrație al Societății de Transport Public Timișoara s-a făcut ignorându-se mai multe prevederi ale OUG 109/2001 privind guvernanța corporativă a intreprinderilor publice, în baza căreia s-au selectat membrii acestei structuri. Vă reamintim că, în conformitate cu cele stabilite de comisia de selecție, au fost declarați câștigători Culiță Chiș, șeful Direcției Edilitare din cadrul Primăriei Timișoara – 66,25 puncte, Sorin Supuran, directorul general al STPT – 55,20 puncte, Marian Liviu Mocan – 54 puncte, Constantin Avram-Stănușoiu, fost președinte PNL Sânnicolau Mare – 50,75 puncte, Cătălin Iapă, consilier personal al primarului Nicolae Robu – 42,25 puncte, Nicolae Bitea, consilier județean PNL și director adjunct STPT – 45 puncte și Cosmin Buboi, consilier județean PNL – 41,25 puncte. Fostul director al STPT, Ioan Goia, a obținut 39,75 puncte, sub pragul de 40 de puncte stabilit de comisie ca fiind minimum necesar, chiar dacă standardul acesta nu a apărut niciunde în procedura de selecție.

Deși declarat pierzător, Ioan Goia apare ca membru în consiliul de administrație al STPT, dar acesta a refuzat să semneze contractul de mandat. Acest CA a decis înlocuirea din funcție a lui Goia și numirea lui Supuran ca director general interimar și director adjunct a lui Bitea.

Conform OUG 109, din consiliul de administrație al societății timișorene de transport puteau face parte maxim doi membri ”din rândul funcţionarilor publici sau altor categorii de personal din cadrul autorităţii publice tutelare ori din cadrul altor autorităţi sau instituţii publice”.


În actuala configurație a consiliului de administrație, o singură persoană nu este din aceste categorii, restul toți având legătură cu administrația locală sau instituții publice.

De asemenea, în ordonanță se prevede că ”cel puţin doi dintre membrii consiliului de administraţie trebuie să aibă studii economice sau juridice şi experienţă în domeniul economic, juridic, contabilitate, de audit sau financiar de cel puţin 5 ani”. Conform cv-urilor de pe site-ul instituției niciunul dintre cei care, astăzi, ar trebui să fie aprobați de Consiliul Local Timișoara nu îndeplinește criteriul legat de experiență în domeniul juridic.

Sorin Supuran a absolvit Facultatea de Drept și Administrație Publică în 2014, după ce a terminat specializarea Managementului dezvoltării şi amenanjării rurale la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara plus un doctorat în agronomie și a absolivit Facultatea de Ştiinţe Economice Universitatea Tibiscus din Timişoara, specializare Finanţe – Contabilitate. Bitea a terminat tot la ”Științe Agricole” Facultatea de tehnologia produselor alimentare și este doctorand al Facultății de Agricultură. Consilierul județean Buboi este licențiat al Facultății de Informatică de la Universitatea de Vest ”vasile Goldiș” din Arad și are un master în management turistic și hotelier. Cătălin Iapă a terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica Timișoara și are un master în tehnologia informației.  Avram Stănușoiu a terminat  Facultatea de Ştiinţe Economice, Secţia Economia Industriei, Construcţiilor şi Transporturilor , iar Culiță Chiș –  Ingineria Sistemelor de Circulaţie Rutieră.

Deși noul consiliu de administrație a fost anunțat de liberali, nu a fost înregistrat la Registrul Comerțului și nu există din punct de vedere juridic, dar a dat decizii de schimbări din funcție și a luat decizii legate de patrimoniul societății de transport public.

2 COMENTARII

  1. Condițiile concrete de transport public în Tm (aglomerație, întârzieri si vehicule insuficiente de transport, lipsa personal) contrasteaza cu dorința maniacală de control a primarului. Adică bătălia asta pentru ciolan e hilară căci viitorul fostei ratt e oricum dubios (ca si coltermul , ca si cea mai poli etc)
    Acuma niște legi, cine sa le mai citească?
    Si pentru ce?
    Nu doar un om disperat si bolnav de putere la București , ci o grămadă de alții în teritoriu, divers colorati politic.
    Vai de noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.