Primăria Timișoara vrea să prelungească încă o dată termenul de finalizare a...

Primăria Timișoara vrea să prelungească încă o dată termenul de finalizare a proiectului care va permite vaporașelor să circule pe Bega

0
DISTRIBUIȚI

Mai avem de așteptat câteva luni pentru a ne putea plimba cu vaporașele pe Bega. Asta deși, la sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul României a adoptat hotărârea de înființare, în subordinea Ministerului Transporturilor, a Regiei Autonome de Administrare a Căii Navigabile „Canalul Bega”. Mai sunt însă pași importanți de făcut până când această administrație să fie efectiv funcțională. Prin urmare, Primăria Timișoara dorește să prelungească încă o dată termenul de finalizare al proiectului de reabilitare a malurilor Begăi, în cadrul căruia municipalitatea a avut obligația de a cumpăra vaporașele, cu bani din bugetul local.

În următorul plen al Consiliului Local Timișoara, aleșii vor trebui să voteze un proiect de hotărâre „privind modificarea Hotărârii nr. 487 din 20.12.2017 privind finalizarea contractului de finanţare nr. 3524/29.06.2012, în baza Instrucţiunii nr. 146/17.06.2016 a MDRAP, în vederea realizării obiectivului de investiţii «Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega» Cod SMIS 31814 şi aprobarea cheltuielilor necesare finalizării acestuia”.


Concret, se dorește aprobarea datei de 31 decembrie 2018 ca fiind termenul limită de finalizare a proiectului de reabilitare a malurilor Begăi. Dacă nici la această dată vaporașele nu vor circula, Primăria Timișoara va trebui să dea înapoi toți cei șase milioane de euro primiți de la Uniunea Europeană pentru proiect.

Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei, ne-a declarat că după ce acest proiect va fi adoptat de consilierii locali, va fi trimisă o solicitare Ministerului Dezvoltării privind prelungirea termenului.

„Prelungirea ține de implementarea Administrației Căii Navigabile pentru a fi îndepliniți și indicatorii legați de transportul public naval. Nu are implicații financiare, este vorba doar de o prelungire procedurală, pentru ca Administrația Căii Navigabile să fie complet funcțională. Este posibil să ne plimbăm înainte de 31 decembrie cu vaporașele pe Bega, depinde de cât de repede se mișcă Ministerul Transporturilor cu înființarea efectivă, hotărârea de Guvern a fost dată. Termenul maxim pentru implementarea proiectelor europene este 31.12.2018. Solicitarea de prelungire a termenului se trimite împreună cu Hotărârea de Consiliu Local. Prima dată se dă HCL-ul și apoi se trimite către Agenția de Dezvoltare Regională Vest. Ministerul Dezvoltării a trimis acea instrucțiune încă din anul 2016 care spune că termenul până la care se pot implementa proiectele, mai ales că nu mai are niciun fel de implicații financiare, rambursările s-au făcut, este 31.12.2018. După această Hotărâre de Consiliul Local se încheie noul act adițional cu Ministerul Dezvoltării și cu ADR Vest pentru prelungirea termenului”, a afirmat Dan Diaconu.

Vă reamintim că, în acest moment, data limită de finalizare a implementării proiectului de reabilitare a malurilor Begăi este 30 iunie 2018, termenul fiind prelungit deja cu șase luni, pentru că nu era înființată o administrație fără de care nu se poate desfășura transportul public pe canalul Bega. Primăria Timișoara a plătit pentru achiziționarea celor șapte vaporașe suma de două milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.