Cu tot Banatul în buzunar. O aplicație pentru telefoanele mobile ajută călătorii...

Cu tot Banatul în buzunar. O aplicație pentru telefoanele mobile ajută călătorii să găsească mai ușor obiectivele turistice

0
DISTRIBUIȚI

cheile nerei

Aplicația care va putea fi descărcată în curând pe orice telefon inteligent se numește Discover Banat și a fost realizată în cadrul unui proiect transfrontalier România – Serbia. Aceasta reprezintă un instrument de real folos pentru turiștii care ajung în Banatul Montan, și asta pentru că va cuprinde informații utile despre cele mai importante obiective turistice din regiune.

În total, în aplicație sunt introduse aproximativ 110 frumuseți naturale și istorice, plus că există posibilitatea de locație și hartă GPS. „Ne-am dorit ca fiecare om să aibă acces ușor la toate informațiile necesare pentru o vacanță de neuitat în Banatul Montan. Am cuprins principalele obiective turistice, toate traseele pedestre și o serie de trasee auto tematice”, au explicat cei care au realizat aplicația mobilă.

De asemenea, persoanele care o descarcă pot afla mai multe detalii despre toate zonele turistice din Banatul Montan, precum Semenic, Secu, Băile Herculane, Dunărea, Moldova Nouă sau Veliko Gradiște.

Proiect pentru promovarea turismului

Aplicația IT a fost realizată în cadrul proiectului „Provocare și oportunitatea dezvoltării turismului în teritoriul nostru comun”, derulat de o fundație pentru resurse umane și dezvoltare durabilă din Reșița. Parteneri în proiect au fost Primăria Veliko Gradiște, din Serbia, și Primăria Moldova Nouă, din județul Caraș-Severin, acesta fiind finanțat în cadrul programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, având o valoare de peste 230.000 de euro. Proiectul a fost implementat timp de 14 luni, din 5 mai 2017 până la 4 iulie 2018.

„Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți standardele de calitate a vieții în regiunea proiectului prin promovarea turismului tematic, de a susține și extinde rețeaua cooperării durabile între operatorii de turism din zona transfrontalieră în vederea stimulării dezvoltării turismului. De asemenea, proiectul are si o serie de obiective specifice, și anume: sprijin pentru dezvoltarea ofertelor turistice transfrontaliere și creării unui brand comun; instruire pentru creșterea standardelor de calitate ale serviciilor oferite de companii”, au informat inițiatorii proiectului.

Concret, în cadrul proiectului au fost realizate, pe lângă aplicația cu informații despre obiectivele turistice din Banatul Montan, și șapte trasee turistice marcate și dotate cu mobilier specific, precum un film despre turismul medical și religios și CD-uri care descriu obiectivele turistice românești și sârbe și legenda lor.


Totodată, a fost creat brandul Banatului de Munte, prin organizarea unei „Zile a Dunării” și „Zilei Turismului” în Moldova Nouă, Veliko Gradiște și Reșița, pentru promovarea teritoriului comun ca destinație turistică atractivă. De asemenea, au avut loc și trei activități de formare: în domeniul turismului, gastronomie și dans folcloric.

Comorile din Banatul Montan

Locuri de vis, încărcate de istorie, construite de mâna omului sau de puterea incredibilă a naturii, peisaje fabuloase, priveliști care-ți taie respirația – toate se găsesc în Banatul Montan, una dintre cele mai frumoase zone din România.

Printre cele mai importante obiective turistice din Banatul Montan se numără calea ferată Oravița – Anina, supranumită și „Semeringul Bănățean”, care este cea mai veche cale ferată montană din România. Cei 34 de kilometri ai celei mai spectaculoase căi ferate din România pot fi parcurși în aproximativ două ore, și asta datorită traseului dificil.

cascada bigar

De asemenea, turiștii care ajung în Banatul Montan nu trebuie să rateze Cascada Bigăr, care a devenit, odată cu promovarea care i s-a făcut într-o revistă internațională de turism, una dintre cele mai dorite destinații de vacanță din România.

În Banat se află și Cheile Nerei, care sunt cele mai lungi și cele mai frumoase chei din țara noastră, dar și din Europa, în care turiștii pot admira un peisaj de o unicitate aparte. Cheile sunt formate de râul Nera, între Șopotul Nou și Sasca Română. Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului sau Cascadele Beușnița sunt doar câteva dintre spectacolele naturii care pot fi admirate în Cheile Nerei.

Tot în Banatul Montan se găsește Clisura Dunării, care cuprinde cel mai lung și mai frumos defileu din Europa, și anume Defileul Dunării. Apele au săpat în granit și calcar acest defileu fascinant, cu sectoare înguste și bazine depresionare. De asemenea, un important punct de atracție sunt și morile de apă de la Rudăria, care reprezintă cel mai întins parc de mori de apă din Europa. Salba de 22 de mori de apă cu ciutură se întinde pe trei kilometri, pe Valea Rudăriei, în apropierea localității Eftimie Murgu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.