Neobișnuitul Trompetre. Un proiect muzical inedit, având ca solist trompeta, prinde rădăcini...

Neobișnuitul Trompetre. Un proiect muzical inedit, având ca solist trompeta, prinde rădăcini la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Una din surprizele celei de-a șasea ediții a festivalului Jazz TM – eveniment care s-a desfășurat recent în mai multe locații din centrul Timișoarei – a fost, pentru mulți, recitalul proiectului local Trompetre. Concertul desfășurat în prima zi a festivalului a avut parte de un feedback cât se poate de pozitiv în rândul spectatorilor, Alături de Petre Ionuțescu (trompetă, pian, flaut, caval), de această dată au fost prezenți Gabriel Almași (chitară, electronice), Sergiu Cătană (instrumente de percuție, shakuhachi) și Anghel Mailat (synth), iar reprezentația lor s-a bucurat de aplauzele sincere ale publicului.

Proiectul inițiat de trompetistul și producătorul Petre Ionuțescu a prins „cheag“ cu câțiva ani în urmă, Trompetre find un nume care a „executat“ câteva sesiuni în diverse cluburi din Timișoara.

„Am avut mai multe colaborări de-a lungul timpului, cu diverşi artişti din genuri muzicale diferite. Am acceptat colaborări cu artişti cu care am simţit că am o legătură, cu care am lucruri în comun, chiar dacă proveneam din stiluri muzicale diferite. Fiind atras de muzică şi de cărările ei stilistice, mi-a plăcut să văd care e liantul, lucrul care leagă totul. Mi-am dat seama că stilistica poate să pună bariere, dar în acelaşi timp poate să şi unească. Esenţa muzicii poate fi regăsită în diverse nuanţe, în muzică nu contează încadrările stilistice, contează expresia. Deci, în toate colaborările mele există un punct de interferenţă, un miez comun. Cu Gabi Almaşi am produs primul album Alexandrina şi după aceea s-a creat o chestie frumoasă împreună. Cu Daniel Dorobanţu am creat o legatură interesantă de prietenie şi explorare artistică. Ideea e că eu reuşesc să nu iau proiectele separat. Eu de fapt am o implicare artistică muzicală unitară indiferent de peisajul stilistic în care mă aflu. Nu merg să cânt un stil anume cu Thy Veils sau cu Alexandrina. Sunt invitat ca un personaj care manifestă un punct de vedere în contextul respectiv. Există muzicieni care au abilităţi de a se schimba în funcţie de stilul muzical, eu nu sunt din acela. Sunt invitat în poveşti interesante, care se nasc nu numai la nivel muzical“, spune Petre Ionuţescu.

Muzicieni unul și unul

Petre a absolvit Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și este membru fondator al formațiilor Funky Growl sau Blazzaj.


Sergiu Cătană a studiat sub îndrumarea binecunoscutului percuționist Doru Roman și activează pe scena muzicala naționala in diferite formule, aducându-și contribuția de culoare și nuanță în fiecare peisaj la care are oportunitatea sa participe. Gabriel Almași este fondator al Funky Growl alături de Petrică Ionuțescu, pedagog, compozitor și membru în diverse proiecte muzicale în care interpretează partituri dintre cele mai diverse, de la muzică simfonică la funky jazz. Un alt concert memorabil al proiectului a avut loc la deschiderea Bienalei de artă Timişoara Art Encounters, unde Trompetre a evoluat alături de Makunouchi Bento și VJ Mistik, evenimentul desfășurat la Cazarma U find unul cât se poate de inedit.

Albumul de debut al proiectului Trompetre, „Maria Radna Live”, a fost lansat printr-un concert de muzică ambientală care a avut loc la Domul Catolic din Piața Unirii, în luna martie a anului 2016. Înregistrarea discului a avut loc în vara anului 2015, în cadrul manifestărilor dedicate inaugurării bisericii reabilitate de la Mănăstirea Maria-Radna din Lipova, iar albumul conține 7 piese – compoziții originale, toate având ca punct de inspirație natura. „După apusul soarelui, Trompetre și Prietenii vor călăuzi spectatorii pe tărâmuri de poveste, muzical-magice: prin codrii umbroși, prin peșteri cu răsunări sticloase, să dea de știre la toată lumea de susurul izvoarelor, de foșnetul frunzișului, de tânguitul crestelor și câte și mai câte or întâlni”, a fost motto-ul concertului de lansare a discului.

Alături de protagoniștii de pe album, la eveniment au participat mai mulți invitați de seamă: Alexandrina Hristov (voce), Ovidiu Mihăița, Emil Kindlein, Levi Molnar, Sorina Savii (percuție), Nadayana/Claudiu Lazariuc (hang, pantam, gong) și DJ K-lu. Concertul de la Dom a depășit sfera muzicală, fiind o manifestare artistică sincretică. Cuvântul și pânza pictată cu efect sonor (de Marian Ciuma) s-au îmbinat armonios cu magia sunetului, pe un fond de proiecții video mișcătoare asigurate de Eugen Neacșu.

„Ne-a bucurat mult invitația celor de la Jazz TM și am pregătit un spectacol special pentru această ocazie, în care am cântat patru piese vechi și câteva în primă audiție. Piesele noastre se modifică la fiecare eveniment și odată cu venirea lui Anghel Mailat în nucleul nostru, avem câteva idei noi cu Moog. Pregătim și evenimente noi. Avem în plan un nou album care va fi înregistrat live și un disc cu colaje din concerte, cu picturi de Marian Ciuma. Ideea este că povestea merge mai departe și pregătim episoade noi“, ne-a declarat Petre Ionuțescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.