Lideri la contracte. Județul Timiș este pe loc fruntaș în România în...

Lideri la contracte. Județul Timiș este pe loc fruntaș în România în ceea ce privește numărul contractelor de muncă

0
DISTRIBUIȚI

Judeţul Timiş este unul dintre liderii naţionali în ceea ce priveşte angajările. Este lider naţional privind angajările în domeniul comerţului, dar nu stă excelent în domeniul industrial, unde este depăşit de alte câteva regiuni când vine vorba despre număr de specialişti. România se află pe unul dintre ultimele locuri din Europa când vine vorba de număr de contracte de muncă raportate la totalul populaţiei, cu cele 5,2 milioane de asemenea contracte. Aceasta duce la cel puţin două concluzii: fie românilor nu le prea place să muncească, ceea ce este puţin probabil, fie muncesc la negru sau în străinătate. Gradul de acoperire a populaţiei cu contracte de muncă este în ţara noastră de 62,14%, faţă de media europeană, care este de 84,6%, arată datele ultimului sondaj realizat de PIAROM – Patronatul investitorilor Autohtoni.

Aproximativ 27% din contractele de muncă încheiate la nivel național (1,4 milioane) sunt înregistrate în Regiunea București-Ilfov, ceea ce confirmă statutul de metropolă în devenire a Municipiului București, respectiv de zonă metropolitană a Județului Ilfov, în care sunt concentrate majoritatea resurselor la nivel național.


Alte 16,5% din contractele de muncă încheiate la nivel național, respectiv 860.000, sunt înregistrate în patru județe caracterizate printr-un nivel ridicat de dezvoltare economică (Cluj, Timiș, Brașov și Prahova), în timp ce la polul opus se află cinci județe (Mehedinți, Giurgiu, Călărași, Ialomița și Covasna) care cumulează mai puțin de 3,5% (177.500) din totalul contractelor de muncă.

Cea mai mare rată de acoperire a populației active cu contracte de muncă se înregistrează în Municipiul București, unde se poate constata chiar faptul că numărul de CIM cu normă întreagă înregistrate la nivelul municipiului București este chiar mai mare decât populația activă (102,98%); această situație se explică prin ponderea relativ ridicată a salariaților încadrați la puncte de lucru înregistrate în municipiul București, însă care au domiciliul în județele învecinate; o situație similară este înregistrată în județul Ilfov (95,87%). Pe pozițiile următoare se află județele Brașov, Sibiu, Argeș, Timiș și Cluj, cu ponderi ale indicatorului situate între 68% și 71%, care au în comun un nivel ridicat de dezvoltare a industriei prelucrătoare specializată în sectoare cu valoare adăugată mai ridicată (de exemplu industria auto), dar și o industrie a turismului mai bine dezvoltată.

Timişul e pe poziţii fruntaşe şi în ceea ce priveşte numărul de contracte raportate la numărul de şomeri, explicabil, dacă ne gândim că rata şomajului din Timiş este sub 1%. Statistica spune că 63,86 de asemenea contracte corespund unui singur şomer. Aici, judeţul este depăşit doar de Ilfov şi de Bucureşti.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.