O nouă premieră medicală națională la Spitalul Județean Timișoara. O pacientă de...

O nouă premieră medicală națională la Spitalul Județean Timișoara. O pacientă de 66 de ani a evitat complicaţiile unei intervenţii dificile

0
DISTRIBUIȚI

O procedură în premieră naţională realizată de Clinicile de Chirurgie Vasculară şi cea de Radiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timişoara i-a oferit unei paciente de 66 de ani posibilitatea de a evita o operaţie dificilă, care duce de obicei la sângerări masive, chiar de 20 de litri de sânge. Femeia avea o tumoare care a fost iniţial embolizată şi ulterior eliminată pe cale clasică, dar fără riscurile aferente unei asemenea operaţii. De asemenea, timpul petrecut în spital este drastic redus.

Beneficiară a fost o pacientă din partea de vest a țării, în vârstă de  66 de ani, ea a fost supusă unui tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutană ghidată angiografic urmată de intervenție vasculară pentru îndepărtarea unei tumori de glomus carotidian. Tumorile de glomus carotidian provin dintr-un țesut aflat la bifurcația arterei carotide, care în condiții normale reglează PH-ul și compoziția de gaze din sângele uman. Aceste tumori cresc în volum, produc compresiune locală, răgușeală, tulburări de tensiune și de ritm cardiac, iar în 5% din cazuri sunt maligne.


Tratamentul se face prin îndepărtarea lor chirurgicală, dar dificultatea majoră constă în faptul că sunt intens vascularizate, pacienții putând pierde cantități importante de sânge, în literatură citându-se cazuri de sângerări intraoperatorii de peste 20 litri de sânge.

Pentru a reduce la minimum riscurile de sângerare, în cursul zilei de vineri 3 august, în cadrul SCJUT, a avut loc o procedură hibridă de embolizare preoperatorie a unei tumori de glomus carotidian, fiind urmată de îndepărtarea ei chirurgicală prin abord clasic.

Procedura de embolizare s-a realizat prin puncție directă sub control angiografic și a avut ca scop deconectarea tumorii de sistemul vascular. Aceasta reprezintă o premieră medicală națională și a fost efectuată cu succes de o echipă formată din Dr. Cristian Mihalea, Dr. Cătălin Juratu și Prof. Dr. Mihai Ionac. Doctorul Cristian Mihalea are o formare completă în neuroradiologia intervențională, dobândită în ultimii șapte ani în două din cele mai importante spitale universitare din Paris: CHU Bicetre si Beaujon.

Important de știut este faptul că acest tip de procedură are un grad ridicat de complexitate, reprezentând, de altfel, pentru pacientă singura soluție de devascularizare preoperatorie, tumorile glomice sangerând foarte mult în cursul intervenției de extirpare. Prin puncționare directă percutană și embolizarea ei sub ghidaj angiografic s-a reușit excluderea completă a tumorii din circulația sanguină.

Trebuie spus că tumora se dezvoltă între artera carotidă externă și internă și aceasta impune ca precizia atât a procedurii intervenționale radiologice, cât și a intervenției chirurgicale să fie de ordinul milimetrilor. Procedura efectuată a fost fără riscuri pentru pacientă (pierderile sanguine nu au depășit 50 ml), aceasta urmând să fie externată după două zile de la efectuarea intervenției.

Ambele proceduri, cea de embolizare și cea de extirpare a tumorii, au fost efectuate pe perioada unei singure anestezii generale coordonată de Carmen Galiciu și Claudiu Neamțu din cadrul Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă a SCJUPBT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.