Orașul de pe Bega va beneficia de o ambulanţă mai specială, mai precis o autospecială pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilată și dotată.
Unitatea mobilă care va ajunge în oraşul de pe Bega face parte dintr-un lot de opt, achiziţionate de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar”, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Achiziția autospecialelor a fost realizată în vederea creșterii capacității tehnice a reţelei naționale de screening în vederea îndeplinirii programului național de testare a cancerului și vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate.
La Timişoara, autospeciala va fi în grija Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara.
Ministerul Sănătății a demarat implementarea a șapte programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului național de screening și a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.
Cele șapte programe includ depistarea precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular și programe destinate gravidei și copilului.
Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanțare în valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. De asemenea, pentru creșterea în continuare a capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere inițierea unei proceduri de achiziție de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie și citologie.