Un timișorean i-a făcut plângere penală ministrului de Externe, după ce Teodor...

Un timișorean i-a făcut plângere penală ministrului de Externe, după ce Teodor Meleșcanu și-ar fi numit fiul consul general la Strasbourg

0
DISTRIBUIȚI

Un timișorean a depus, în această vară, o plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. Este vorba de profesorul universitar Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc și Portugalia, care îl acuză pe Meleșcanu că l-a numit pe fiul său vitreg în funcția de consul general la Strasbourg.

Pe de altă parte, timișoreanul susține că el a câștigat concursul organizat de minister. Astfel, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu și conflict de interese în cazul ministrului de Externe.

“Pe lângă dosarul penal, a fost deschis și un proces civil în contencios administrativ de anulare a Hotărârii de Guvern prin care fiul vitreg al domnului Teodor Meleșcanu a fost numit consul. Este o problemă cu două aspecte: aspectul penal este că el și-a numit fiul, iar aspectul civil este că el nu a respectat un concurs organizat de ministerul pe care-l conduce.


Concursul a fost organizat în decembrie 2016”, ne-a declarat Vasile Popovici.

În plângerea depusă la Parchetul General, profesorul timișorean arată că “selectarea subsemnatului pentru postul de la Strasbourg s-a făcut pe baza unor criterii foarte clare: experienţă, proiect de misiune, cunoaşterea mediului cultural, lingvistic, economic şi politic al ţării de reşedinţă. (…) Domnul Meleşcanu a comis un abuz în serviciu pentru a-şi promova un membru al familiei, ocazie cu care a încălcat un drept pe care subsemnatul l-a dobândit prin concurs (…) Fapt fără precedent în istoria postrevoluţionară a României, domnul ministru Meleşcanu îşi numeşte fiul vitreg, prin urmare rudă de gradul I, consul general printr-o Hotărâre de Guvern (HG nr. 454 din 28 iunie 2018) contrasemnată fără jenă în nume propriu, id est cu propria semnatură, în dispreţul legii 161 din 19 aprilie 2003, care la articolul 72 alineatul I specifică: «Persoana care ocupă funcţia de membru al Guvernului (…) este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau pentru rudele sale de gradul I»”.

Vasile Popovici urmează să fie audiat la Parchetul General în 1 octombrie. Acesta este profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, unde predă cursuri de literatură, cultură și civilizație franceză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.