Dascăl timişorean, bursier american. În ce domenii va avea impact studiul său

Dascăl timişorean, bursier american. În ce domenii va avea impact studiul său

0
DISTRIBUIȚI

Specializat în fizica fluidelor, un profesor al Universităţii de Vest din Timişoara a câştigat o bursă în Statele Unite ale Americii şi va continua acolo studiile în domeniul Fizicii Matematice.

Victor Ambruș, lector la Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara, a câștigat o bursă Fulbright Senior şi va urma un stagiu de cercetare în Statele Unite, la Universitatea Old Dominion din Norfolk, Virginia.


Studiul său se va concentra pe curgerea gazelor rarefiate prin microcanale. De altfel, Ambruș predă Fizica fluidelor la UVT. Cercetarea sa are o aplicabilitate importantă, cu impact, de exemplu, în dezvoltarea micro-sistemelor electro-mecanice (MEMS, micro-electromechanical systems), a aparaturii medicale miniaturizate, precum și în optimizarea fuselajelor pentru zborul la altitudini mari.

Ambruș spune că programul Fulbright oferă oportunitatea de a avansa cunoașterea și înțelegerea domeniului curgerii gazelor rarefiate și de a crea punți între mediul academic românesc și cel al SUA. „Mulțumesc comisiei Fulbright Româno-Americane pentru oportunitatea și onoarea de a desfășura un stagiu de cercetare postdoctorală într-un colectiv prestigios al unei universități din SUA, în calitate de «Fulbrighter». De asemenea, mulțumesc colegilor și colaboratorilor mei pentru ajutor și pentru sprijinirea candidaturii mele”, a spus profesorul UVT.

Fulbright reprezintă cel mai important program de schimburi științifice, culturale și educaționale derulat între România și Statele Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.