Scandal de proporții pe tema parcării subterane a Spitalului Municipal Timișoara. Reacție...

Scandal de proporții pe tema parcării subterane a Spitalului Municipal Timișoara. Reacție surpriză a primarului

0
DISTRIBUIȚI

Un scandal de proporții a izbucnit, astăzi, în plenul Consiliului Local Timișoara, în momentul în care a fost supus la vot un proiect de hotărâre privind acordul CLT asupra realizării unei parcări subterane în Parcul Botanic, pentru elaborarea PUZ-ului „Extindere și modernizare Spitalul Clinic Municipal de Urgență și parcare subterană”.

Liderul consilierilor locali PSD, Dan Idolu, a luat cuvântul pentru a întreba care este urgența pentru această parcare. I-a răspuns managerul Spitalului Municipal Timișoara, Olimpia Oprea, care a precizat că „este vorba de o parcare pentru spital, de care vor beneficia angajații, aparținătorii pacienților și populația. Este urgentă aprobarea acestui proiect pentru că trebuie să finalizăm PUZ-ul, iar pentru parcarea subterană care apare în avizul de oportunitate este nevoie de acordul Consiliului Local Timișoara. Termenul de finalizare este luna decembrie”.

Dan Idolu nu a putut fi convins, afirmând că informațiile pe care le are în acest moment sunt „neclare” și „ambigue”. La un moment dat, Nicolae Robu a răbufnit, amenințând că va face sesizare la Procuratură la adresa unui consiliu de urbanism, care are un rol consultativ, format din arhitecți, urbaniști, drumuri, arhitectul șef al orașului și parte din aparatul primăriei în domeniu. „Ajungem la lucruri foarte grave. Avem bani să cumpărăm Cazarma U? Eu fac sesizare la Procuratură. O să schimbăm acele consilii, în care unii sunt boicotori ai orașului și nu fac decât jocurile unor grupuri de interese. Dacă nu se sesizează instituțiile abilitate, le voi sesiza eu. Chiar ne opunem să facem parcare pentru spitalul municipal ca să cumpărăm Cazarma U”, a strigat Nicolae Robu, în timpul ședinței. După ce s-a liniștit puțin, edilul a precizat că nu este supărat pe Dan Idolu, ci pe „ce fac unii membri ai acelui consiliu”.

Olimpia Oprea a explicat de mai multe ori că nu se poate finaliza PUZ-ul privind extinderea și modernizarea Clinicilor Noi fără acordul aleșilor locali asupra realizării parcării subterane în Parcul Botanic.


„Face parte din condițiile avizului de oportunitate pentru obținerea PUZ-ului”, a precizat directorul Spitalului Municipal Timișoara.

„Nu e nicio ambiguitate. Procedura prin care se ajunge la PUZ este următoarea: se depune o solicitare pe certificatul de urbanism. În certificatul de urbanism se dă un aviz de oportunitate în acest sens, în care se pun obligații. În avizul nostru de oportunitate scrie printre obligații de a se avea aprobarea consiliului local pentru această idee, de a se face această parcare acolo și ce mai urmează, și să se poată discuta mai departe ideea PUZ-ului. Trebuie să se îndeplinească această condiție pentru a se merge mai departe. Despre asta este vorba. Sunt fel și fel de obligații care se dau prin avizele de oportunitate. Nu e nimic ambiguu sau delicat în toată povestea asta”, a explicat Nicolae Robu.

Totuși, Dan Idolu a propus să se discute pe marginea acestui proiect în altă zi, să se pună „cap la cap CF-urile. Până în luna decembrie mai avem două luni să stăm de vorbă. Se pot ascunde lucruri. Cred că ar trebui să discutăm informal, să ne lămurească cineva de la urbanism”.

Consilierul local PMP Marius Dugulescu a luat și el cuvântul, afirmând că va susține proiectul, pentru că lipsa parcărilor subterane reprezintă un minus pentru Timișoara. „M-aș bucura ca fiecare spital să aibă o astfel de parcare. Îmi pare rău că nu votăm astăzi și avizul de oportunitate și finanțarea, să fim cu șapte pași în față. Noi, cei doi consilieri locali PMP, votăm pentru. Hai să facem niște pași în direcția bună, pentru că batem pașii pe loc”, a explicat Dugulescu.

Exasperat că după aproximativ o oră de discuții nu s-a ajuns la nicio concluzie, consilierul local PNL Lucian Căldăraru a răbufnit, strigând la Dan Idolu că „faceți o dizertație nejustificată”. În final, Nicolae Robu a anunțat că retrage proiectul de pe ordinea de zi a plenului, pe motiv că „este târziu. Aduceți pe cine vreți la întâlnire, dar niciodată nu o să mă iau după acei specialiști care nu urmăresc interesele publice ale Timișoarei. Consilierii județeni PNL nu au făcut niciodată așa ceva, au votat proiectele de pe lista suplimentară și vor face și de acum înainte. Mi-ar plăcea să văd și aici aceeași atitudine. Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Zău că nu înțeleg, că e un proiect atât de simplu. Retrag proiectul și sunt dispus să ne întâlnim pentru a discuta”.

Parcarea subterană despre care s-a discutat, astăzi, în plenul Consiliului Local Timișoara ar urma să fie realizată sub platoul de la intrarea în Parcul Botanic, va avea două niveluri și 600 de locuri de parcare. Parcarea va fi construită pe o suprafață de aproximativ 15.000 de metri pătrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.